fbpx

NAGÉV CINK: a karbantartásmentes védelem

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 04.

A NAGÉV tűzihorganyzói az 1998 óta eltelt több mint két évtized alatt közel négyszázezer tonna acélszerkezetet bocsátottak ki a hazai és külföldi megrendelőiknek. Az utóbbi években folyamatosan nőtt a mezőgazdasági szektorba kerülő áruféleségek részaránya, így jelentős hányadban jelentek meg a NAGÉV KFT. tiszacsegei és a NAGÉV CINK KFT. ócsai üzemében is. Ebben a növekedésben a legnagyobb szerepe annak van, hogy a mezőgazdasági felhasználók is felismerték a valódi értéket jelentő, a korrózió elleni védelmet hosszú évtizedekre megoldó, a tűzihorganyzás fontosságát.

A horgany (cink) az élővilág számára, mint nyomelem, egy létfontosságú anyag

Az élő szervezetekben levő nyomelemek jelentős többlete károkat okozhat, viszont hiányuk súlyos hiánybetegségekhez vezet. A horgany (cink) is egy ilyen nélkülözhetetlen elem az állat- és növényvilág számára, így az emberi szervezet részére is. Tudjuk, hogy a cinkhiányos talajokban termett növények minősége leromlik, illetve az ilyen növényt fogyasztó állatok és az ember hiánybetegségeihez vezet. Így az emberi szervezetben való állandó jelenléte létfontosságú, csakúgy, mint gyógyszeralapanyagként történő felhasználása is (1. kép). Kedvező tulajdonságai miatt a horganyzott termékek, eszközök használata világszerte elterjedt, ebben kiemelkedő szerep jut az agrárgazdaságnak, ahol a növénytermesztéstől az állattenyésztésig széles az alkalmazási spektruma.


1. kép: A cink fontos gyógyszeripari alapanyag is

A horgany mint korrózió ellen védő bevonat

A tűzihorganyzással kialakított fémréteg nem fizikai tapadással kötődik az acélfelületre, hanem azon a magas hőmérsékletű fémolvadékban kialakuló metallurgiai kötésekkel jön létre, vagyis vas-horgany ötvözettel épül rá az acélszerkezet felületére, melyre kiemeléskor még egy tiszta horganyréteg kerül. Ez szokásos esetben, bevonást követően, csillogóan fényes (2. kép).


2. kép: Az eredmény egy kompakt védőréteg (NAGÉV KFT.)

A technológia egyik óriási előnye, hogy a zárt szelvényekből gyártott acélelemek kívül-belül bevonatot kapnak, ezzel teljes körű védelmet nyújt. A frissen bevont termékek az üzemből történő elszállításukat követően azonnal szállíthatók, beépíthetők. Csillogó fényük arról árulkodik, hogy az acélszerkezet tervezője, gyártója jól ismeri az ehhez szükséges legfontosabb szabályokat (www.nagev.hu).

Ütés- és kopásálló védőréteg katódos védelemmel

A horganybevonat tapadása (15-40 MPa) többszöröse a hagyományos festékekének, mely az acélra ötvözettel történő tapadásának köszönhető. Kopásállósága legalább a horganyfémnek megfelelő, de sok esetben azt többszörösen meghaladja. Agresszív fizikai hatásoknál, a bevonat alapfémig történő károsodásánál – a cink katódos védőhatásának köszönhetően nincs alározsdásodás, 3-4 mm sérülésszélességig a vas sem rozsdásodik. Ugyanis a horgany a megsérült vasfelületet mindaddig „passzív” állapotban tartja, amíg a védőfém sérülést körbefogja.

Terménytárolóktól a tartályokig a NAGÉV-től

A védőréteg korrózióálló, kopás- és ütésálló. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően széles körben elterjedt a horganyzás használata. A mezőgazdaság az egyszerű térelhatárolások, lefedések mellett a technológiai acélszerkezetekig sok területen használja. A NAGÉV CINK KFT. 2011 évi indulását követően a vállalatnál lehetőség nyílt a nagy tömegű és nagyméretű tömör, ugyanakkor egyszerű szerkezetű csarnokszerkezeti elemek (3. kép), vagy akár a mezőgazdasági célú járműalvázak, tartályok, vagy silók bevonására (4-5. kép).


3. kép: Csarnokszerkezet tartói bevonás után (NAGÉV CINK KFT.)


4. kép: Tűzihorganyzott kivitelű tartály (NAGÉV CINK KFT.)


5. kép: Tűzihorganyzott kivitelű silótest (NAGÉV KFT.)

A NAGÉV CINK és NAGÉV KFT. bérhorganyzásra szakosodott vállalkozások, melyek az egyszerű szerkezetektől a bonyolult kialakítású, egyedi acélszerkezetekig minőségi, a legszigorúbb nemzetközi szabványoknak is megfelelő szolgáltatást nyújtanak. A hazai bérhorganyzási piac 30-35%-át kitevő teljesítményükkel piac meghatározó szerepük van. Tevékenységük a mezőgazdaságon kívül kiterjed az építőipartól kezdődően az energetikai szektoron át a járműiparig. A NAGÉV CINK KFT. a ma elérhető legjobb, automatizált, zárt rendszerű technológiájával és az ország legnagyobb befoglaló méretű tűzihorganyzó kádjával rendelkezik, melyben akár a 15 m hosszú és 8 tonna/db tömegű elemek is bevonhatók. A NAGÉV KFT. húszéves szakmai tapasztalatával és közepes méretű áruk bevonására alkalmas berendezésével kifejezetten specialistája a különleges, akár mezőgazdasági célú termékek nagy mennyiségben történő bevonásának.

A festéssel versenyképes áron karbantartásmentes bevonatok a NAGÉV-től

Amennyiben a mezőgazdaságban általában használatos acélszerkezetek „bérhorganyzásának” árát összehasonlítjuk egy jó minőségű festés árával, a horganyozás ára kedvezőbb. A versenyképes ár mellett, még évtizedekre karbantartást egyáltalán nem igénylő védelmet is nyújt. A NAGÉV CINK KFT., valamint a NAGÉV KFT. tűzihorganyzó kapacitása országos elérhetőséget és tág vállalkozási tartományokat tesz lehetővé. A NAGÉV üzletkötői gyors elérhetőséggel, szükség esetén személyes tanácsadással segítik a megrendelők, vagy érdeklődők munkáját, tájékozódását.