fbpx

Árpa kilátások – egy családi gazdálkodó gondolatmenete

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 20.

Bizonyára sok fejfájást okoz számotokra is, hogy miként álljon össze a következő évi vetésterv. Gazdasági és jövedelmezőségi szempontokat követve mindenki azt vetne ősszel és tavasszal, aminek a legjobb felvásárlási ára volt az adott évben. Még szép, családi gazdálkodóként én sem gondolkodom másként. Vagy talán mégis? Az írásom végén erre még visszatérek.

 

Mezőgazdaság, árpa
A búza túlsúlyos volt eddig, most már gondolkodhatunk az árpa vetésében is (Fotó: KWS)

 

Igyekszünk minél több kalászost vetni a rugalmas gyomszabályozási lehetősége miatt

Az elmúlt 5 évben inkább búzatúlsúlyos ez, minthogy az őszi árpát elővegyük. Nekem sem esett jól az évekig tartó nyomott ár, ami 2018 és 2019-ben is becsúszott a kritikus 30.000 Ft-os tonnánkénti ár alá is néhol.

2020-ban viszont nagyot fordult a világ, hiszen az árak sem csúsztak mélyre és a hozamok is bizakodásra adtak okot. Ez így volt a KWS életében is, hiszen 2018-tól sorra jelentek meg a jobbnál jobb árpafajtákkal. Tavaly már országszerte megmutatták: lehet 10 tonna árpát termelni egy hektáron!

Eljutottunk oda, hogy kórtanilag stabil és kimagasló szárszilárdságú portfólióval rendelkezik a KWS, ami intenzív technológia mellett sem hajlamos a megdőlésre. Nehéz elképzelni ekkora szemtermést, ami lábon kibírja a mai viharos, szeles nyarainkat.

Ezt a biztonságot nyújtja a KWS Astaire és a KWS Kosmos fajták, amelyek kimagasló kórtani tulajdonággal is rendelkeznek. A KWS Astaire és legújabb fajtánk a KWS Higgins árpa mozaik vírus rezisztens, míg a KWS Kosmos a hálózatos levélfoltosságra is az!

 

Mezőgazdaság, árpa
Az árpa széles fajtaválasztékja szinte mindegy igényt le tud fedni (Fotó: KWS)

 

A korai betakarítás is megoldható

A sornak itt még nincs vége, hiszen aki a legkorábbi betakarítás mellet dönt, annak a Basaltot javasolom. A Basalt a többi fajtánkkal egyetemben már szeptember végétől vethető az árpa sárga törpülés vírus és mozaik vírus rezisztenciája miatt, ami az inszekticid kivonások miatt óriási könnyebbség a gazdák számára. Akik a kétsoros árpa mellett teszik le a voksukat, azoknak a KWS Glaciert tudom javasolni, amely szintén mozaik vírus rezisztens. A régebbi francia nemesítésünkből származó, hatsoros takarmány árpánk a Daxor, amely évek óta közkedvelt, bőtermő fajtánk.

 

Összefoglalva, nyerő lehet az árpa is, végre megfizetik

Mindenki számára azt javaslom, hogy idén is vessenek árpát, hiszen az őszi betakarítást nem hátráltatja a vetése, rezisztens fajták választásával minimális növényvédelmet igényelnek, betakarításuk jól ütemezhető és nem utolsó sorban 55-58.000 Ft-os előkötési árával végre méltó helyre emeli ezt a takarmánynövényt a piac.

 

Mezőgazdaság, árpa
Az árpa előkötési ára most jónak tűnik (Fotó: KWS)

 

Legyetek KWS vetőmag előállítók!

Őszi búza és őszi árpa előállításainkat szeretnénk a piaci igények szerint növelni országos szinten. Ha szakmailag rátermettnek érzed magad és szeretnél még nagyobb árbevételt realizálni, akkor az alábbi elérhetőségen kérj bővebb tájékoztatást.

 

Gonda László
KWS kalászos szaktanácsadó
+36 30 933 1735
[email protected]
www.kws.hu