AVHGA partnertalálkozó

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) 2018. december 4-én tartotta éves üzleti partnertalálkozóját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények vezetői és munkatársai találkozhattak az agrárkormányzat képviselőivel, friss információkhoz juthattak a mezőgazdaság aktuális kihívásairól, finanszírozási lehetőségeiről és a kormányzat agrárpolitikájának irányvonalairól. Nagy István agrárminiszter mellett Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója és Weisz Miklós, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke is tartott előadást a rendezvényen.

Cél: a mezőgazdasági szektor hatékonyságának növelése

Nagy István agrárminiszter köszönetet mondott a hazai pénzügyi szektor szereplőinek, hogy kiemelt ágazatként tekintenek az agráriumra, és egyre szélesebb az agrárvállalkozások számára rendelkezésére álló termékek köre. Hangsúlyozta, hogy a kormány célkitűzése a mezőgazdasági szektor hatékonyságának növelése, ebben is kéri a pénzügyi szektor együttműködését. A hatékonyságnövelő mezőgazdasági beruházások, fejlesztések támogatása, kedvező feltételekkel történő finanszírozása kulcskérdés a nemzetgazdaság számára is, hiszen az agrárium GDP részesedése mellett számításba kell venni azokat az ágazatokat is, amelyek a mezőgazdaságra épülnek. Az agrárszektor rendkívül tőkeigényes ágazat, forgóeszköz és beruházási igénye egyaránt jócskán meghaladja a nemzetgazdasági átlagot – mondta az agrárminiszter. A beruházásokat az elmúlt időszakban az uniós vidékfejlesztési források indukálták, de kihasználva a kedvező kamatkörnyezetet és a rendelkezésre álló pénzügyi eszközöket akkor is érdemes megvalósítani a beruházásokat, ha kevesebb vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. Felmérések szerint az agrárágazatban jelentős fejlesztési igény mutatkozik, amely segíthetné a technológia modernizációját, a kapacitásbővítést, a precíziós gazdálkodást. Arról is beszélt, hogy a szektor legkisebb és legnagyobb gazdálkodóira is egyaránt szükség van a vidéki térségek felzárkóztatásában. A nagyobb vállalkozások képesek az ország versenyképességét javítani, a kisebbek pedig a vidék népességmegtartó erejét biztosítják. Az ágazat összes szereplőjének tud segíteni az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége, amely a teljes banki és takarékszövetkezeti szektoron keresztül elérhető. A kezesség a finanszírozói bizalmat erősíti és hitelezhetővé teszi a kisebb agrárvállalkozásokat is. Nagy István hangsúlyozta, a mezőgazdaságot jellemző magas kockázatok elleni védekezésben a gazdálkodókat az agrár kockázatkezelési rendszer segíti, ennek fontos elemének tartja az AVHGA által biztosított kezességet.

Herczegh András az AVHGA ügyvezető igazgatója ismertette, hogy az AVHGA által garantált hitelállomány 2018-ban meghaladta a 300 milliárd forintot, és a kezesség iránti igény növekedését mutatja, hogy 2012 óta megháromszorozódott az állomány. Kiemelte, hogy a mezőgazdaság hitelállományának nagy arányú növekedéséhez az AVHGA tevékenysége hozzájárult, a kezesség révén olyan vállalkozások is banki forráshoz jutnak, akik intézményi garantőr nélkül nem lennének hitelképesek. - Az alapítvány állományában meghatározóak az őstermelők, családi gazdálkodók, az alapítvány ügyleteinek 85%-át a mikrovállalkozások hiteleihez kapcsolódó kezességek teszik ki, a növekedés üteme ebben a szegmensben volt a legdinamikusabb – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. Ugyanakkor a nagyobb méretű mezőgazdasági vállalkozások a számukra nyújtott kezességek révén többet tudnak fejlesztésekre, innovációra fordítani. A Vidékfejlesztési Program beruházásait komplex módon kezelik, hiszen a pályázatok nyerteseinek az önerőt biztosító beruházási hitelhez, a támogatás előfinanszírozáshoz, vagy a kapcsolódó bankgaranciához is szükségük lehet a kezességvállalásra. 2018 november közepéig 1500 olyan ügyfelet finanszírozott az AVHGA, amelyek a Vidékfejlesztési Programban pályázatot nyertek. Ez az összes nyertes ügyfél 21%-a, és a pénzügyi intézményeknél még számos projekt finanszírozása áll előkészítés alatt. Az uniós beruházási projektek megvalósulásához alternatív finanszírozási megoldásként említette a COSME program keretében nyújtott kezességet, ami több mint 50 milliárd forint többletforrás kihelyezését teszi lehetővé a mezőgazdaságban. A COSME program fő előnye, hogy nem minősül állami támogatásnak, így nem korlátozza, hogy a vállalkozás további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon. Emellett pedig az állami költségvetést is kíméli, több mint kétmilliárd forint megtakarítást eredményez azáltal, hogy az ügyletek mögött nem az állam viszontgaranciája áll.

Szükséges a generációváltás

Weisz Miklós, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke kiemelte, hogy nagy szükség van a generációváltásra és a technológiai fejlesztésekre a mezőgazdaságban, amely kihívásokra a fiatalok tudása és ötletei jelenthetnek megoldást. Egy versenyképes jövőjű ágazathoz nélkülözhetetlen a technológiai fejlesztés, a digitalizáció, köztük a precíziós gazdálkodás és az innováció ösztönzése. Az induló, gazdaságot átvevő fiatalok számára pedig fontos lenne, hogy hosszú távra meg tudják tervezni a fejlesztéseiket, egymásra épülő beruházásokat tudjanak megvalósítani. Ehhez kiszámítható finanszírozási környezet szükséges. Induló vállalkozások esetében legtöbbször a tőke- és fedezet-hiány, valamint a gazdálkodói múlt hiánya a hitelfelvétel akadálya, ebben segítséget tud nyújtani az AVHGA készfizető kezességével.

Összeállította: Kalmár Nárcisz

Tartalom közti banner a cikk végére
no