Mikrobiológiai készítmények az Agro-ökológiai Programban

Írta: Agrárágazat-2023/04 lapszám cikke - 2023 április 10.

Egyszerű felhasználás, tervezhetőség és hatékonyság

A mikrobiológiai készítmények – számos hatásmechanizmuson keresztül – a növények tápanyagellátását, vízháztartásának javítását, oxidatív stressz elleni védelmét hivatottak támogatni. Talán nem szorul különösebb magyarázatra, hogy mekkora jelentősége van annak mind a termésmennyiség és termésbiztonság tekintetében, hogy e három folyamat bármelyikét vagy akár mindegyikét pozitívan tudjuk befolyásolni.

Látnunk kell, hogy termékeny talajról abban az esetben beszélhetünk, ha az szerves anyaggal megfelelően ellátott, szerkezete megfelelő, illetve egészséges és változatos talajélettel bír. A talajszerkezet romlásával a talaj víz- és tápanyag-gazdálkodása is romlik, ez együtt jár a mikrobiom sérülésével, aminek hatására a szerves anyagok lebontásának, feltárásának intenzitása is csökken. A talajélet károsodásával annak szerkezetépítő hatását veszítjük el, mint ahogy szerves anyag nélkül sem tudjuk optimális szinten tartani ezeket a hasznos mikroorganizmusokat. E három tényező szorosan összefügg: ha bármelyik sérül, sérül a másik kettő is!

Az Agro-ökológiai Program (AÖP) évente választható támogatások jó gyakorlatai között található mikrobiológia készítmények használatával a jogalkotó célja elsősorban a talajok szervesanyag-készletének megőrzése, helyreállítása, illetve a talajélet védelme volt. Mivel a pontozásos rendszerben kapható 1, illetve 2 pont odaítélése az adott jó gyakorlatok használatának tekintetében nemcsak a megvalósíthatóság nehézségétől függ, hanem az adott technológiák hasznosságának tudományos konszenzuson alapuló elfogadottságától is, a mikrobiológiai készítmények és egyéb biostimulátorok használatának támogatása a programban az iparág szempontjából is óriási jelentőséggel bír.

Hazánkban minden termésnövelő anyag (kivéve a kezeletlen szerves trágya) előállítása, forgalmazása engedélyköteles. Az EK műtrágyák valamelyest kivételek, hiszen csak bejelentési kötelezettsége volt eddig a gyártónak, de engedélyeztetési eljárást nem kellett végezni. Habár az EK műtrágyák gyártásának és forgalmazásának jogi háttere változott ez évtől, jelenleg sincs szükség ezeknél a termésnövelő anyagoknál engedélyeztetési eljárás lefolytatására.

Talajoltó készítmények hatásának vizsgálata napraforgóban (2022, Szalánta, BVMKH Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály, Növény és Talajvédelmi Osztály)

Ugyanakkor az AÖP-ben támogatott talajkondicionáló (a talaj fizikai, kémiai, illetve biológiai tulajdonságaira kedvezően ható, iparilag előállított termésnövelő anyag), növénykondicionáló (a növények fejlődésére, terméshozamára és általános állapotára kedvezően ható készítmény, amely a növényi életfolyamatokra elsődlegesen a tápanyagforgalom befolyásolásán keresztül hat) és mikrobiológiai készítmények (a talaj termékenységét javító, a növény fejlődését befolyásoló mikroszervezeteket – baktériumokat, gombákat, algákat – tartalmazó termésnövelő anyag) nagyon szigorú engedélyezési eljáráson esnek keresztül hazánkban.

A több évig is húzódó eljárás végén az adott termék engedélyokirata tartalmazza azokat az adatokat, melyek a termék felhasználásáról, gyártójáról, beltartalmi értékeiről, szavatosságáról, biztonságosságáról stb. nyújtanak hitelesinformációkat.

Ezeket az engedélyokiratokat – melyek kulcsfontosságúak lesznek az AÖP-ben használható készítmények kapcsán – nagyon sok gyártó és forgalmazó a honlapján is közzéteszi. Amennyiben itt nem találjuk, elkérhetjük őket a gyártótól, illetve a Nébih honlapján (portal.nebih.gov.hu/-/termesnovelo-okiratok-tara) is megkereshetjük ezeket.

A választható jó gyakorlatok között találjuk tehát a mikrobiológiai készítmények használatát a szántóterületek legalább 50%-án történő alkalmazásuk esetén, mely készítményeket vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva és a talajba dolgozva, illetve szármaradványokra kijuttatva, majd azokat a talajba keverve használhatunk fel. Felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy azok a mikrobiológiai készítmények, melyek nem a fentebb említett módon, tehát nem közvetlenül a talajba kerülnek kijuttatásra, nem kaphatják meg a 2 pontot érő támogatást. Ilyenek például a csávázott maggal kijuttatott készítmények, melyek a jogalkotó céljai szerint 1 ponttal bírnak a feltételrendszerben.

Talajoltó készítmények hatásának vizsgálata őszi búzában (2020-2021, Szalánta, BVMKH Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály, Növény és Talajvédelmi Osztály)

A mikrobiológiai készítmények felhasználása az Agro-ökológiai Programban a következő feltételek mellett támogatott:

• a termék rendelkezik a Nébih által kiadott engedélyokirattal,
• szerepel a felhasználható készítmények listáján, amelyet a tervek szerint évente egyszer közzétesznek, felhasználási dózisok megjelölésével,
• a kijuttatás módja, az engedélyezett kultúra, a kijuttatandó mennyiség az engedélyokirattal összhangban áll, • számlával tudjuk igazolni a vásárlást,
• az eltarthatósági időn belüli felhasználás megtörténik.

A mikrobiológiai készítmények használatával lehetőségünk van megoldásokat találni azokra a problémákra, amelyek évről évre nehezebbé teszik az eredményes gazdálkodást. Az Agro-ökológiai Program egy újabb lehetőség arra, hogy e technológiák széleskörűen integrálódjanak napjaink fenntartható mezőgazdasági gyakorlataiba. Amennyiben a gazdálkodó úgy dönt, hogy egyszerűsége, tervezhetősége és hasznossága miatt a mikrobiológiai készítmények használatát és/vagy talaj- és növénykondicionálók használatát választja az AÖP jó gyakorlatai közül, mindenképpen szánjon egy kis időt arra, hogy a készítményeket áttekinti, a kijuttatási technológiákat is megvizsgálja. Ezek ismeretében olyan termékeket és technológiákat választhat, amelyek nemcsak a támogatási keret elérésében segítik, hanem hosszú távon is a gazdálkodás eredményességét szolgálják.

Talajbaktérium Szövetség Logo