fbpx

AXIÁL kulisszatitkok

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 06.

Közel 40 fő vett részt 2017. március 02-án, az AXIÁL Kft. központi telephelyén megrendezett eseményen, ahol a Magyarok a Piacon Klub tagjait látták vendégül. A program keretében a résztvevők bepillantást nyertek az AXIÁL kulisszatitkaiba.

Az AXIÁL Kft. több mint három éve tagja a Magyarok a Piacon Klubnak, melynek célja, hogy egységbe kovácsolja a magyar vállalkozói középréteget. A közösség számára kiemelten fontos a hazai termékek versenyhátrányának megszüntetése, a vállalkozóbarát jogszabályi környezet létrehozásának elősegítése, valamint a minőségi magyar áruk és szolgáltatások népszerűsítésének támogatása.

Közel 40 fő vett részt 2017. március 02-án, az AXIÁL Kft. központi telephelyén megrendezett eseményen, ahol a Magyarok a Piacon Klub tagjait látták vendégül. A program keretében a résztvevők bepillantást nyertek az AXIÁL kulisszatitkaiba.

A klub által szervezett eseményeken aktuális gazdaságpolitikai kérdéseket tárgyalnak, a tagok megosztják egymással személyes történeteiket, tapasztalataikat és bevált üzleti gyakorlataikat, továbbá üzleti-baráti kapcsolatok elmélyítését szolgáló rendezvényeket szerveznek.

A március első csütörtökjén, Baján megrendezett programon a klubtagok elsőként az AXIÁL Kft. központi telephelyével és tevékenységével ismerkedhettek meg, majd kerekasztal-beszélgetést folytattak a szakemberhiányról, mely az elmúlt években nem csupán az agráriumot érintette.

Harsányi Zsolt, a cég tulajdonos-ügyvezetője az AXIÁL-t bemutató előadásában elmondta, hogy beszállítóik innovatívak és specialisták a saját területükön, gépeik, eszközeik megfelelnek a kor kihívásainak és a partneri igényeknek. Ugyanakkor egyre jelentősebb szerephez jutnak az értékesítést követő szolgáltatások, ezért fejlesztik szervizműhely-kapacitásukat, amely immáron közel 14.000 négyzetméter és a jövőben ezt is tovább szeretnék bővíteni, pl. a békéscsabai telephelyen új szervizműhely építésével.

A cég az ország alkatrészszükségletének 50%-át biztosítja, naponta 10 kamionnal szállítják az alkatrészeket a bajai Alkatrész Logisztikai Központból az összes AXIÁL telephelyre, mely 2017-ben már 19 bázis jelent. Naponta 10 kamionnal visznek gépeket és 60 kiszállító kocsival szállítják az alkatrészeket az ügyfeleikhez.

Az AXIÁL Kft. használt gépes termékei irányában is egyre inkább fokozódik az érdeklődés, kiváltképp az újszerű, megfelelő szervizháttérrel rendelkező, magas egyedi értékű használtgépek iránt. A vállalkozás leányvállalatai révén komplett megoldásokat tud vásárlóinak kínálni. A MANAX Kft. 1-2 napos munkáktól kezdve a 2-3 hónapos bérleteken át több konstrukciót is tud ajánlani. Az AFS Kft. pénzügyi tanácsadói pedig már több mint 950 gép finanszírozásához nyújtottak segítséget eddig és 2017-től termékkínálatukat a mezőgazdasági növénybiztosítások közvetítésével is bővítik.

Természetesen ez a sokszínű és komplex termék- és szolgáltatás paletta nem jöhetett volna létre a cég dolgozói nélkül, akik száma ma már 826 fő. E létszám jelentős részét teszik ki olyan szakemberek, akik mezőgazdasági gépész végzettséggel rendelkeznek, viszont kevés fiatal van közöttük. Az utánpótlásról hivatott gondoskodni az AXIÁL karrier programja, melynek keretében a vállalkozás felvette a kapcsolatot több szakiskolával és egyetemmel is, akiktől minden évben érkeznek diákok a telephelyekre, hogy szakmai gyakorlati idejüket náluk töltsék. Az AXIÁL Kft. tagja a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének is, akik „Legyél Te is Mezőgépész!” kampányukkal tettek lépéseket a probléma orvoslására. A kampány célja a mezőgépész szakma munkaerőpiaci láthatóságának és presztízsének növelése, a vidéki foglalkoztatottság javítása, egyben az aktív munkaerő helyben tartása. Végső soron pedig a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességének megőrzése és további növelése a szakemberállomány hosszú távú biztosításával. Ezzel a kezdeményezéssel Magyarországon egyedülálló és példaértékű összefogást valósítottak meg a MEGFOSZ-hoz tartozó mintegy 100 gépforgalmazó, a MEGOSZ tagsága, szakiskolák, egyetemek, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a szaksajtó összefogásával.

A tulajdonos-ügyvezető előadását egy Charles Darwin idézettel zárta, mely szerint: „Az alkalmazkodóképesség és rugalmasság számít, nem a méret és az erő.” Ezt szem előtt tartva képes az AXIÁL mindig megújulni, hangzott el Harsányi Zsolttól.