fbpx

Az agrárium jövője is az iskolában dől el

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 01.

Az agrárszakképző iskolák magas színvonalú működése nagymértékben hozzájárul hazánk agrárgazdaságának további megerősítéséhez, versenyképességének növeléséhez és a megfelelő szakember-utánpótlás biztosításához – hangzott el a Dunántúli Agrárszakképző Központ Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakiskola és Kollégium intézményében tartott országos agrár-szakképző intézmények tanévnyitóján, Szekszárdon.

 

 

Az eseményen hét intézmény vehette át a korszerű, mai technológiai követelményeknek megfelelő traktorokat, a jelenlévő szakminiszter pedig kifejtette: az erőgépek révén bővülhet az iskolák képzési kínálata, a szakmai végzettséggel párhuzamosan megerősíthetik a digitális kompetenciákat, továbbá a munkaerőpiac által elvárt, gyakorlatban alkalmazható digitális szaktudásra tehetnek szert a diákok.

 

 

Nagy István emlékeztetett: idén jelentős mérföldkőhöz érkezett az agrárszakképzés azzal, hogy július elsejétől az Agrárminisztérium által fenntartott 56 szakképző intézmény 5 centrumban folytatja tevékenységét (Közben az agrár-felsőoktatás is történelmi lépést tett: felvételünkön a megújult, integrált SZIE ünnepélyes időkapszula-elhelyezése – a szerk.). Ezzel a tárca a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében, ahol az agrárszakképzésben résztvevő diákok csaknem 70 százaléka tanul. Nagy István az új tanévvel kapcsolatban jelezte, idén négyezernél is több tanuló választotta a mezőgazdasági, erdészeti, az élelmiszeripari, vagy éppen a környezetvédelmi szakképzést a tárca által fenntartott agrárszakképző centrumok iskoláinak egyikében. Az agrárszakképzés nemcsak az agrárágazatok munkaerőigényét hivatott maximálisan kiszolgálni, hanem aktív, innovatív szereplőjévé válik a 21. századi magyar mezőgazdaságnak. Az Agrárminisztérium célja, hogy az agrárképzést választók karrierlehetőséget lássanak a szakképzésben, és az ágazat visszanyerje presztízsét.

Forrás: AM; fotók: AM, Horizont Média/archív