fbpx

Az ásványi anyagok szerepe a gazdasági haszonállatok takarmányozásában

Írta: - 2017 február 14.

Minden állati és növényi szövet a makro- és mikroelemek széles körét tartalmazza különböző mennyiségben és koncentrációban. Az állati szervezetben betöltött szerepük alapján ezeket az ásványi anyagokat 4 csoportba tudjuk sorolni.

Strukturális ásványi anyagok: a kalcium, a foszfor és magnézium alapvető építőelemei a szerveknek, szöveteknek. A kén a foszforral együtt fontos szerepet játszik a fehérjék felépítésében, míg a cink- és foszforkombináció alapvető szerepet tölt be a sejtmembránok stabilitásában.

Fiziológiai ásványi anyagok: a nátrium, a kálium, a klór, valamint a kalcium és a magnézium fontos szerepet töltenek be a szervezet ozmotikus nyomásának fenntartásában, a sav-bázis egyensúly szabályozásában és a membrántranszport működésében.

Katalizáló ásványi anyagok: egyes ásványi anyagok nélkülözhetetlenek különböző hormonális és enzimatikus folyamatok beindításához, az antioxidáns-rendszer működéséhez.

Szabályozó ásványi anyagok: segítik a sejtek megújulását, a sejtosztódást, szabályozó szerepet töltenek be az aminosavak felépítésében.

Az ásványi anyagok takarmányozásban, illetve az állati szervezetben betöltött szerepével a tenyésztőknek, takarmánygyártóknak és állatorvosoknak egyaránt tisztában kell lenni, mivel ezek az anyagok az összes élettani folyamatban (növekedés, termelés, szaporodásbiológia, immunválasz) fontos szerepet játszanak, és befolyásolják azokat. A makro- és mikroelemek ellátásáról folyamatosan gondoskodni kell, ugyanis hiányuk sokszor nem okoz fizikai tüneteket, de az állomány szintjén csökken a termelés, és romlanak a szaporodásbiológiai mutatók.

Az immunrendszer fenntartása

Linus Carl Pauling német származású, Nobel-díjas kémikus szerint nincs olyan elváltozása a szervezetnek, amit ne lehetne visszavezetni ásványianyag- és vitaminhiányra. Részt vesznek a máj méregtelenítő funkciójának fenntartásában, az egészséges szövetállomány kialakításában és fenntartásában. Segítik a laktáció zavartalan beindulását és fenntartását. Ezért a betegségek elkerülésének érdekében folyamatosan kontroll alatt kell tartani a gazdasági haszonállatok ásványianyag-ellátását.

Szaporodásbiológiai szerep

Ezek az anyagok hozzájárulnak a zavartalan ivari működéshez. Csökkentik a magzatburok-visszamaradás kockázatát, elősegítik az ellés utáni gyors méhregenerációt. Fokozzák az ivarzás jeleit, segítik a megtermékenyülést és a petesejt beágyazódását. A placentán keresztül táplálják a magzatot, hozzájárulnak az egészséges utód megszületéséhez.

Mivel a termesztett takarmányok nem tartalmazzák az állatok szükségletének megfelelő ásványianyag-szinteket, gondoskodni kell azok pótlásáról. Az ásványi kiegészítők megválasztásánál nemcsak a létfenntartás és termelés igényét kell figyelembe venni, hanem az ellenálló-képességgel, reprodukcióval, valamint az egyedenként eltérő ásványi anyag igénnyel is számolni kell.

Kürthy-Molnár Zoltán