fbpx

Az egészséges növény pénzt terem

Írta: - 2020 április 22.

A különböző kórokozó szervezetek (baktériumok, gombák) fertőzése a növényi sejtfalak, sejtmembránok károsodását okozzák, amelyek a növény kémiai és biokémiai válaszreakciói során eltérő tüneti megjelenésekben (száradás, lilás elszíneződés, foltosodás) nyilvánulnak meg. A jelenleg is tapasztalható aszályos periódusok szintén a növényi sejtek és plazmamembránok sokszor visszafordíthatatlan károsodásához vezetnek. Napjaink növénytermesztési technológiáinak kialakítása során fontos figyelembe venni, hogy a növények megelőző felkészítése megtörténjen a különböző káros hatások ellen. Ebben a kondicionális felkészítésben kiemelt szerepe van – főként a kalászosok esetében -, a speciális kálium-foszfor komplexeknek és a réznek.

KáPé Réz hatása búzában

A foszfor meghatározó szerepet tölt be a növények energiaháztartásában, a sejtmembránok és sejtfalak felépítésében. Kiemelkedő szerepe van a szervek differenciálódásában és a lényegesen meghatározza a gyökérzet fejlettségének alakulását, valamint a növények optimális víz-és tápanyagellátását. Ehhez párosul a réz elengedhetetlen szerepköre, amely olyan fontos növényi enzimek alkotórésze, amelyek az aktív és tökéletes fotoszintézis folyamatát határozzák meg. Ezen tápelemek kijuttatása aszályos körülmények között olyan speciális folyékony lombtrágyák formájában valósulhat meg, amelyek összetételben és minőségben is garantálni tudják a növényállomány optimális felkészítését az őket ért külső hatásokkal szemben.

A KáPé Réz [NPK (4+19.5+19.5) + 2% Cu] olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését), ezáltal erősíti ellenállóképességüket. A fitoalexinek olyan mikrobaellenes anyagok, melyeket a növény a gomba- vagy baktériumfertőzésre adott válaszként termel és segítségével a növény a behatoló mikrobák növekedését gátolva védi meg magát. A KáPé Réz serkenti ezen anyagok termelődését és ha ezt követően alakul ki a gomba vagy baktérium okozta fertőzés, a növény már felkészülten alakítja válaszreakcióit, így ellenálóbbá válik ezen fertőzésekkel szemben.

A KáPé Réz bokrosodás végén, szárbaindulás kezdetén történő felhasználásával nem csak fitoalexin felhalmozódását kezdjük el indukálni, hanem a réztartalmának köszönhetően a nóduszok rövidülnek, és ezáltal növeljük a növény szárszilárdságát is.

KáPé Réz és gombaölő szer hatása búzában

A KáPé Réz hatására a kalász differenciálódás időszakában intenzívebbé válik a tápanyagok szállítódása a növényben, elősegítve a megfelelő szemképződést, amely sejtszinten ebben az időszakban kezdődik el és később meghatározza a termésátlag alakulását. A kalászosokban, a gyakorlatban maximum kétszer a gyomirtáskor, illetve a kalászvédelemkor avatkozunk be a növény biológiájába. A megfelelő fitoalexin szint eléréséhez ezért fontos, hogy a KáPé Réz-et megelőző módon kell alkalmazni, hogy a fitoalexin indukálását ne a kórokozó behatolása váltsa ki, hanem már felkészülten reagálhasson egy adott stresszhatásra. A KáPé Réz dózisa 3 l/ha, utolsó kijuttatási időpontja a zászlóslevél kiterülését követően még megvalósítható. A KáPé Réz gombaölő szerrel történő kijuttatása maximális hatékonyságot biztosít. A KáPé Réz kezelés hatására a növények vitálisabbak, zöldebbek, erőteljesebbek lesznek (lsd képek).

www.hechta.hu

Területi szaktanácsadók elérhetőségei:
Dr. Varga Zsolt – Somogy, Zala, Vas, Veszprém, Győr-Sopron-Moson, Komárom-Esztergom megyék,
mobil: +36 30 217 9256, E-Mail: [email protected];

Gyöngyösi Zsolt – Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun megyék,
mobil: +36 30 239 1911, E-Mail: [email protected];

Tamasi József – Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Heves, Nógrád megyék,
mobil: +36 20 281 4099, E-Mail: [email protected];

Tóth Balázs – Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyék,
mobil: +36 20 425 0842, E-Mail: [email protected]