fbpx

Az erdészeti együttműködés elmélyítéséről döntöttek Kína és a kelet és közép-európai térség országai

Írta: - 2016 május 27.

„Fa, mint a zöld gazdaság legfőbb megújuló energiaforrása” ez lesz a közép-és kelet európai régió országainak Kínával való erdészeti együttműködésének fő mottója az elkövetkezendő két évben.

A május 23 és 24. közt a szlovéniai Brdoban tanácskoztak a hagyományosan 16+1-es formációban tevékenykedő országok erdészetért felelős állami vezetői. Az „I. Magas szintű találkozó Kína és a közép-kelet-európai erdészeti együttműködési mechanizmus működtetéséről” elnevezésű rendezvényen hazánkat Ugron Ákos, a témáért felelős Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes-államtitkára képviselte. Az esemény keretében a résztvevő államok elfogadtak, egy az Erdészeti Koordinációs Mechanizmus létrehozásáról szóló Akciótervet. A deklarációban az államok fő célként a fenntartható, multifunkcionális erdőgazdálkodás, a zöld gazdaság és az „ökokultúra”, továbbá az üzleti beruházási lehetőségek elősegítését tűzték ki a két régió között.

A magyar delegációvezető felszólalásában kiemelte, hogy az előrejelzések alapján a megújuló erőforrások, köztük a fa iránti igény a közeljövőben várhatólag növekedni fog. Ezáltal az erdő egyes funkcióinak megfelelő egyensúlya érdekében felértékelődik a fenntartható erdőgazdálkodás jelentősége, akárcsak a faanyag nemcsak elérhetősége, hanem hozzáadott értékének növelése is.

Elmondta, hogy a megállapodás együttműködési területei közül a tudományos intézmények közötti együttműködés kiszélesítése is különösen fontos, mely olyan globális kihívásokra is megoldást kínálhat, mint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás az erdőgazdálkodás területén.

(FM Sajtóiroda)