fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Kertészet Gyenes István

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 14.

Idén ünnepli Gyenes István kertészete a 90 éves évfordulóját, amit édesapja alapított 1929-ben. A Kecskeméti Kertészeti Technikum elvégzése után 1962-1968. év között a Helvéciai Állami Gazdaságban dolgozott gyakornokként, majd kinevezték a gyümölcs ágazat vezetőhelyettesének.

Dolgozott a HUNGAROFRUCT Zöldség-gyümölcs Szövetkezeti Külkereskedelmi Vállalat Bács-Kiskun megyei kirendeltség vezetőjeként is, ahol irányítása alatt vált Bács-Kiskun az ország legnagyobb friss zöldség és gyümölcs exportáló megyéjévé. Később a Monimpex külkereskedelmi Rt. vezetője, majd a Spektrum Kft. megyei kereskedelmi irodavezetője.

István nyugdíjasként dísznövénykertészetet üzemeltet Kecskeméten, ahol sok fiatal kertészmérnök jelölt vesz részt szakmai gyakorlaton, s írja szakdolgozatát az ott nevelt növényekből. Rendszeresen fogad gyermekcsoportokat is, akiknek átadja a kertészkedés örömét és a felelős környezeti szemléletet.

Támogatja a Virágos Magyarország Kertészeti versenyt a Kecel Flóra Virágkiállítás alapító tagjaként és a Kecskeméti Hírös Kertészek Egyesülete alapítójaként. A NAK Bács-Kiskun megyei tagja, ahol képviseli a Díszkertészek Szakmai Szervezetét, s támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megyei szervezetét is.

2018-ban Magyar Ezüst Érdemkereszttel jutalmazták a magyar gazdaság fejlesztése érdekében végzett munkájáért, valamint a dísznövénytermesztésben elért eredményeiért.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT