fbpx

Az Év Agrárembere – Fiatal gazda kategória

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 11.

Az Év Agrárembere – 2018 jelöltjei Fiatal gazda kategóriában:

Borbély Tamás

 Fiatal gazda kategória

Borbély Tamás, a Borbély Családi Pincészet második generációs borásza 1981-ben született: ez év tavaszán telepítették újra szülei a nászajándékba kapott első szőlőültetvényüket is. A szőlő- és borkultúra szeretete és tisztelete születésétől fogva körülölelte, s együtt cseperedett a birtokkal.
Tamás borász mérnökként végzett, emellett Borbírálói minősítést, majd Nemzetközi Borbírálói minősítést is szerzett. Jelenleg 23 hektár szőlőültetvényen irányítja a munkát. Fiatal, lendületes borászként sok újítást visz a pincészet életébe. A modern és a tradicionális technológiák segítségével készíti borait. Az elmúlt évek során több hazai és nemzetközi borversenyen ért el kiemelkedő sikereket.

Tamás számos társadalmi feladatot is ellát: tagja a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrendnek és a Magyar Bor Akadémiának. A Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, valamint a Badacsonyi Borvidék szőlészeti képviselője a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában.

Fontos számára a Badacsonyi Borvidék eredet- és minőségvédelme, valamint a szőlő- és borkultúra hagyományainak ápolása is: a badacsonytomaji „Települési Agrár Bizottság” tagja és elnöke, s a Badacsonyi Hegyközség elnöki tisztjét is ellátja. Emellett a NAIK Szőlészeti-és Borászati Kutatóintézet Tudományos Tanácsának is tagja.

 Fiatal gazda kategória

Az idei évben hetedszer jelölték „Az Év Bortermelője” megtisztelő címre, valamint szülővárosától 2018. év Tapolca Város Borásza címet kapta.

Szebegyinszki Georgina

 Fiatal gazda kategória

A közgazdász és mezőgazdasági technikus végzettségű Szebegyinszki Georgina tanulmányai befejezése után a Békés megyében lévő családi gazdaságukban kamatoztatta tudását, ahol már diákkorában is tevékenykedett.

A családfő egészségügyi állapota miatt 2012-ben átvette a gazdaságot, azóta minden feladatot ő irányít. Több száz hektáron végez szántóföldi növénytermesztést és szolgáltatást klasszikus vetésforgóval. Kiváló és magas AK értékű földeken gazdálkodik, s a termelés minden egyes műveletéhez többtagú gépparkkal, a jövő évtől pedig terményszárítóval is rendelkezik: ezek a földterület növekedése mellett már a fiatal gazda érdemei. Elért eredményei és átlagai kimagaslóak, ami odafigyelésén, tudatos gazdálkodásán és szakértelmén alapszik. Számára a gazdálkodás nem életforma, ez az élete. A hölgy a gépek szerelmese, szükség esetén maga is felül az óriási monstrumokra.

Gerorgina különböző szakmai események kedvelt meghívottja, fajtakísérleti és növény-egészségügyi szerepvállalása sokrétű és eredményes. Gépészeti találkozókra és kiállításokra is előszeretettel hívják vendégként, ami nem csupán személyiségének, hanem számottevő szakmai hozzászólásának is köszönhető.

 Fiatal gazda kategória

Eredményes gazdaságfejlesztő tevékenysége miatt sok termelő kéri ki véleményét. Megválasztott Földtulajdonosi közös képviselő, a Dombiratos Települési Agrárgazdasági Bizottság meghatalmazott vezetőségi tagja, a helyi vadásztársaság tagja, s támogatja lakóhelye rendezvényeit.

Feczák Gábor

 Fiatal gazda kategória

Szülei az 1980-as évektől cirok- és lucernanemesítéssel foglalkoztak, e tevékenység szeretete töltötte be Feczák Gábor gyermekkorának mindennapjait is.

Az Agroszemek Kft-t édesapja alapította 1990-ben. Ugyan senki nem mondta Gábornak, hogy folytassa a családi vállalkozást – hiszen szülei teljes egészében rábízták a jövőjét – ő mégis ragaszkodott a hagyományok folytatásához, s a családi vállalkozásban látta a jövőjét.

A mezőgazdaság, valamint a növények iránti szeretete teljes mértékben meghatározták az életét és a pályaválasztását. 2010-ben végzett a Debreceni Egyetem Agrártudományi karán növénytermesztési és vidékfejlesztési szakon, majd az Agroszemek Kft. ügyvezetőjeként kezdett dolgozni.

A szemescirokban hatalmas potenciált látott: nem csupán a végtermék hazai takarmány-felhasználásával és értékesítésével kezdett foglalkozni, hanem a humán reformtáplálkozásba is bevitte ötletét. Mivel a cirok gluténmentes és alacsony a glikémiás indexe, ezért lisztérzékenyek és cukorbetegek is fogyaszthatják az ebből készült termékeket.

 Fiatal gazda kategória

A fiatal gazda hazánk egész területén segíti főként a ciroktermesztéssel foglalkozó gazdálkodókat termesztéstechnológiai szaktanácsadással, s évek óta több helyszínen állít be fajtakísérletet. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége Ellenőrző Bizottságának tagja, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari alosztály vezetője, valamint Csongrád megyében ugyanezen osztálynak az elnöke.

Itt adhatja le szavazatát: www.azevagrarembere.hu