Szakmai egyeztetés kezdődött a TÉSZ-ek helyzetének javítására

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 22.

Budapest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) – Szakmai egyeztetés kezdődött csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szakértőinek és a termelői szervezetek (TÉSZ-ek) képviselőinek bevonásával a TÉSZ-ek működési feltételeinek javítása érdekében.

 

 

Az egyeztetésről – amelyre az MVH-nál került sor – a véleménycserét követően Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke tájékoztatta az MTI-t.

Elmondta: a szakértői egyeztetés célja, hogy a TÉSZ-ek hasonló gazdasági teljesítményre legyenek képesek, mint más országok termelői szervezetei az unióban.

Az EU-ban ugyanis a TÉSZ-ek átlagosan a zöldség-, gyümölcsforgalom mintegy 38-40 százalékát adják.

Magyarországon ez a teljesítmény mintegy a fele az uniós átlagnak 17-18 százalék.

A FruitVeB elnöke rámutatott: a TÉSZ-eknek a mostaninál aktívabb piaci szerepet kell vállalniuk, segítve a következő évekre tervezett mintegy egymillió tonnás termelésnövelésből adódó árumennyiség piacra juttatását.

Azaz a TÉSZ-ek termelési integrációs szerepét növelni kell ahhoz, hogy a magyar zöldség-gyümölcságazat teljesíteni tudja azt a célt, hogy a mostani átlagosan évi 2,5 millió tonnás termelését egymillió tonnával növelje.

Ehhez meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, vagyis a TÉSZ-ek működését tovább kell fejleszteni oly módon, hogy azok közelítsenek az uniós normákhoz, a szorosabb termelői összefogást tekintve.

Ennek konkrét lépéseiről tárgyalnak most a szakértők. A szándék szerint a TÉSZ-ek helyzetét a jövőben félévente tekintenék át.

 

MTI 2013. március 21.