Bezárás

VM: megkezdődött a sertésprogram végrehajtása

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 22.

Budapest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) – Megkezdődött a kormány által tavaly elfogadott sertésprogram végrehajtása, az elindítás finanszírozására 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

 

 

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) sajtótájékoztatóján Feldman Zsolt közölte: a várakozások szerint a program eredményeként 6-7 év alatt megduplázódhat a mostani sertésszám az országban, és elérheti a 6 millió darabot.

A sertésállomány növelését célzó program fontos lépésének nevezte, hogy április 1-jén bevezetik a sertéságazatban – és a takarmányok esetében is – a fordított áfát, amitől a feketegazdaság visszaszorítását várja az agrárkormányzat.

Akár 50 százalékkal is mérséklődhet az ágazatban a jelenleg legalább 30 százalékra becsült feketegazdasági tevékenység, ami 10-15 milliárd forintnyi többletbevételt jelenthet az államkasszának – mondta.

Feldman Zsolt szerint a magyar sertéságazatban – a meglévő nehézségek ellenére – van fejlesztési kedv és hajlandóság, amit az is mutat, hogy a 2012 nyarán kiírt telep korszerűsítési pályázat eredményes volt.

A 80 milliárd forintnyi jóváhagyott támogatásból ugyanis mintegy 25 milliárd forint forrással a pályázók a sertéságazati fejlesztéseket kívántak megvalósítani.

 

A helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy a fogyasztók keressék és meg is találják a magyar termelők áruit.

Ezért a rendelkezésre álló pénzből mintegy 600 millió forintot kívánnak a sertéságazat termékeinek bel- és külföldi promóciójára költeni.

Ennek háttéréül pedig egy új minőségtanúsítási rendszer kidolgozása szolgál.

Napirenden van a sertéstenyésztés genetikai hátterének korszerűsítése is, a fejlesztés bázisa – a magyar fajták számára – a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet lesz.

Itt százmillió forintos nagyságrendű invesztícióval mesterséges termékenyítő, továbbá teljesítményvizsgáló állomást hoznak létre.

Emellett kicserélik, felújítják, összekapcsolják a sertéságazat hatósági informatikai rendszerét.

Segítséget kívánnak adni a kisebb feldolgozó üzemek technológiai fejlesztéseihez is, valamint elindítottak egy kamattámogatott, agrár-forgóeszköz hitelprogramot is – közölte a helyettes államtitkár.

Németh Antal, a VHT elnöke arról beszélt többek között, hogy most az országba mintegy 750 ezer élősertést hoznak be évente.

Ha ezt – valamint alapanyagként importált húsmennyiséghez szükséges élőállatot – belföldön állítanák elő úgy nemcsak magyar alapanyagot dolgozhatnának fel a belföldi húsüzemek, hanem az sertéságazat jelentősen hozzájárulhatna a vidéki foglalkoztatás növeléséhez.

E célok megvalósításban kíván közreműködni a VHT.

Menczel Lászóné, a VHT titkára az MTI-nek elmondta: ebben az évben a termelőknek mintegy 10 milliárd forint nagyságrendű forrás jut az állatjóllét, az állategészségügyi kiadások és az állatihulla-megsemmisítési költségek támogatásárára.

 

MTI 2013. március 21.