Az „Év Traktora 2020” címek nyertesei

Az „Év Traktora” (Tractor of the Year®) nemzetközi díjat 23. alkalommal ítélték oda a legjobbaknak. Az olasz Trattori mezőgazdasági magazin kezdeményezésére alapított díjakat idén az Agritechnica kiállítás nyitónapján, 2019. november10-én adták át Hannoverben.

A benevezett traktorok elbírálását – a Trelleborg gumiabroncsgyár közreműködésével – mezőgazdaság gépesítésével foglalkozó lapok szakembereiből álló nemzetközi 25 fős zsűri végezte. A hazai Mezőgazdasági Technika szaklap részéről Dr. Hajdú József vett részt az értékelőmunkában. A traktorok közül az értékelő előírásoknak megfelelően választották ki a kategóriák kiválóságait a finalistákat, amelyek közül a részletes pontozásos megméretésben dőlt el a megtisztelő díj elnyerése. Ebben az évben új kategóriát vezettek be: „Fenntarthatósági díj” (Sustainable TOTY), általánosságban elmondható, hogy ez az elismerés nem a leginkább „zöld traktornak” járó díj. Valóban annak a traktornak az elismerése, amely az új és a jövőbeli technológiák meg valósításában eredményesen részt tud venni.

„Tractor of the Year 2020” (2020. év traktora) cím nyertese a Fendt 942 Vario

A kategória döntősei Case IH Magnum 380 CVX Drive, Claas Axion 960 Terra Trac, Fendt 942 Vario; McCormick X7.624 VT Drive és a Valtra N 154e Versu volt. A győztes Fendt 942 Vario traktor a megújult 900 széria legerősebb tagja (1. kép). A traktor MAN D1556 típusjelzésű hathengeres dízelmotorja, 9,0 literes, amelynek névleges teljesítménye 305 kW/415 LE, 1700 min-1 fordulatszámon és forgatónyomatéka 1970 Nm, 1500-1100 min-1 fordulatszám tartományban.

A motor kipufogógáz-visszavezetés (EGR) nélkül, dízeloxidációs katalizátorral (DOC) és az új szelektív katalitikus redukciós (SCR) berendezéssel teljesíti a Stage V emissziós értékeket.

1. kép. „Tractor of the Year 2020” cím nyertese a Fendt 942 Vario (forrás: https://tractoroftheyear.org > winners)

A 900 Vario új generációja a magasabb modellcsaládban bizonyított VarioDrive fokozatmentes sebességváltót használja. A traktor haladási sebességet szabályozó TIM rendszerrel rendelkezik, maximális sebessége 60 km/h. A tovább fejlesztett első híd független kerék-felfüggesztésű és hidropneumatikus rugózású. Az új tengelycsonkkormányzással 10%-kal kisebb minimális fordulási sugár érhető el. A táblavégi forduló tevékenységei automatikusan végre hajtódnak az AUTO-VariotronicTI és a Vario Guide automatikák egyidejű használatával. Innovatív hidraulikus rendszere két különálló, nagy áramlású áramkört tartalmaz, a szivattyúk szállító képessége 220 és 210 l/min.

A traktor egy új „Fendt Life Cab” klimatizált, rugózott vezetőfülkét kapott. Rendelkezik Fendt Connect központi telemetria rendszerrel, amely az üzemi adatokat elemzi s karbantartja. A gépkezelő számára rendelkezésre áll a Smart Connect-szolgáltatás is, amely lehetővé teszi több funkció teljes távvezérlését, a belső wifin és a gépkezelő iPadjén keresztül.

„Best Utility Tractor of the Year 2020” (2020. év legjobb mindenes traktora) cím nyertese a Fendt 314 Vario Profi+

A kategória mostani finalistái a Fendt 314 Vario Profi+, Kubota M4072, New Holland T 5.140 Dynamic Command, Steyr 4130 Expert CVT, Valtra A 114 HiTech 4 típusjelzésű traktorok voltak. A díjnyertes Fendt 314 Vario Profi+(2. kép), a legerősebb és leggazdagabb felszereltségű változata a Fendt 300 traktor szériának. Ez a traktort röviden úgy jellemezhető, hogy erős, könnyű és intelligens: 4,4 l-es, négyhengeres, turbófeltöltős dízelmotorja, a DP-vel maximálisan 112 kW/152 LE teljesítményt nyújt 2100 1/min fordulatszámon és 650 Nm maximális nyomatékot szolgáltat alacsony 1550 1/min fordulatszám mellett. A kipufogógáz-visszavezetéses (AGRex), valamint dízeloxidációs (DOC) és szelektív katalitikus redukciós (SCR) katalizátoros rendszerrel a motor teljesíti a Stage V előírást. A fokozat nélküli Vario sebességváltóval a haladási sebesség 0,02-40 km/h között választatható.

2. kép. „Best Utility Tractor of the Year 2020” cím nyertese a Fendt 314 Vario Profi+ (forrás: https://tractoroftheyear.org > winners)

3. kép. „Best of Specialized Tractor of the Year 2020” cím nyertese a New Holland T 4.110 N (forrás: https://tractoroftheyear.org > winners)

A traktornak elektronikus vezérlésű erős hidraulikája, elöl-hátul TLT hajtása, három-pont emelőszerkezete, rugózott első tengelye, komfortos klimatizált, rugózott vezetőfülkéje van. A mindöszszesen 5010 kg tömegű traktor, a 33 kg/LE értékével könnyű építésű.

Az intelligens traktor testre szabható kezelőszervekkel, 12”-os terminállal, asszisztenciarendszerekkel (Fendt Guide Contour Assistant, a SectionControl, VariableRateControl) rendelkezik. Elsőkén elérhető a FendtONE (teljes körű és innovatív működési filozófia), amelynek segítségével adatmegosztás és feladat megtervezés hozható létre.

„Best of Specialized Tractor of the Year 2020” (2020 év legjobb speciális traktora) cím nyertese a New Holland T 4.110 N

A kategória döntősei Carraro Tractors V 75, Massey Ferguson 3709 Alpine, New Holland T 4.110 N, Same Frutteto 100 ActiveSteer voltak. A nyertes New Holland T 4.110 N összkerékhajtású, tengelycsonk kormányzású traktor (3. kép) a tovább fejlesztett T4 V/N/F széria legerősebb és közepes nyomtávolságú tagja. FPT 3,4 literes, négyhengeres, turbófeltöltős dízelmotorja maximálisa 79 kW/107 LE teljesítményű, 2300 1/min fordulatszámon. A jól felszerelt, kompakt, gazdaságosan üzemeltethető 1.251 mm nyomtávú gép tömege 2.852 kg. A traktor kiemelkedő megoldása az elő tengely „Terraglide” felfüggesztési kialakítása. A kezelő beállíthatja a rugózás magasságát és merevségét a talajviszonyoknak megfelelően. A traktorhoz Trelleborg PneuTrac gumiabroncsok is alkalmazhatók.

„Sustainable TOTY 2020” (Fenntarthatósági díj 2020) nyertes a New Holland Methane Power traktor

Az új kategória finalistái Fendt e100, New Holland Methane Power, és a Rigitrac SKE 50 traktorok voltak. A zsűri legtöbb pontszámmal a futurisztikus megjelenésű, metánhajtású New Holland Methane Power traktort választotta nyertesnek (4. kép). Ez a traktor valósággá teszi a virtuális jövő elképzelését. Motorja hathengeres, FPT NEF6 metángázmotor, amely 133 kW/180 LE teljesítményt és 740 Nm nyomatékot szolgáltat. A motor ugyanolyan teljesítményt nyújt, mint a korábban alkalmazott dízelmotor, de üzemeltetési költsége 30%-kal alacsonyabb, 10% kevesebb CO2-ot bocsájt ki, és a kipufogógáz többi károsanyag-emisszióértéke is 80%-kal kisebb, a zajkibocsájtás 3 dBA értékkel alacsonyabb.

4. kép. „Sustainable TOTY 2020” nyertese a New Holland Methane Power (forrás: https://tractoroftheyear.org > winners)

A metánt 200÷250 bar nyomáson szénszálas anyagból készült tartályokban tárolják. A traktor orrában pótsúlyhoz hasonló formában egy nagy gáztartály, míg baloldalán hat darab kisebb gáztartály található. A vezető részére rendelkezésre áll több asszisztenciarendszer, például a robotkormányzáson túl az akadályok felismerése és kikerülésének autonóm vezérlése. A vezető okos-telefonjáról fülkén kívül vezérelheti a munkagép csatlakoztatásához szükséges traktorműködést. A New Holland Methane Power traktor nem csak az üzemanyag felhasználás, hanem az integrált precíziós mezőgazdasági technológiához való illeszkedés területén is újat mutat.

Dr. Varga Vilmos
SZIE Gépészmérnöki Kar, Járműtechnika Tanszék

 

 

Fendt fenntarthatóság Hannover kiállítás New Holland traktor
..