fbpx

Az új CEBIS generáció érintőképernyővel és kiegészítő funkciókkal

Írta: Szerkesztőség - 2017 július 17.

Magától érthető kezelés, nagy kényelem

Az elismert CIS alapfelszereltség mellett a CLAAS a jövőben a nagyon kényelmes CEBIS felszereltség új generációját kínálja. Az új CEBIS először az új AXION 900 és az ARION 500 és 600 sorozatokhoz lesz elérhető. Az új CEBIS felszereltség többek között a teljesen új, és különösen nagy felbontású CEBIS terminált tartalmazza 12 colos érintőképernyővel.

Az új AXION 900 és az ARION 500/600 traktorsorozatok minden modellje kívánság szerint vagy az új CEBIS, vagy a szintén új CIS+ felszereltséggel is rendelhető lesz. Az ARION 500/600 traktormodellek ezen kívül a jól ismert CIS felszereltséggel is rendelkezésre állnak. Az új CEBIS felszereltség a 12 colos érintőképernyő mellett egy teljesen felhasználóbarát kezelőfelületet tartalmaz az intuitív DIRECT ACCESS gyorselérési gombbal. Ehhez a felszereltségi változathoz tartozik egy multifunkciós kartámasz is 10 szabadon felprogramozható funkciógombbal, és az elismert CMOTION, 3 ujjal kezelhető multifunkciós menetkar.

Beállítás egyszerűen ujjnyomásra

A CEBIS felszereltség részét képezi a nagy, 12 colos színes kijelző HD-felbontással, mely most először érintőképernyővel lesz használható. Ennél tudatosan a korábbi CEBIS kijelző logikus és ismert felépítését vették át, amelyet érintőképernyőn keresztül lehet majd használni. Ehhez egy teljesen új fejlesztésű, világosan tagolt felhasználói felületet hoztak létre nagy szimbólumokkal, mely egyszerűen és érthetően, ujjnyomással kezelhető. Minden fontosabb traktorfunkció egy pillantással áttekinthető, és kevés lépésben beállítható.

Gyorsabban célba ér a DIRECT ACCESS funkcióval

Különösen gyors elérést tesz lehetővé a DIRECT ACCESS rendszer, mely egy egyszerűsített traktor képet, úgynevezett traktor-sziluettet jelenít meg a képernyőn. Itt elegendő, ha ujjunkkal a kívánt részegységre, például a kardánra vagy a motorra koppintunk, s ezzel meg is nyílik a kívánt menü. A hidraulikus kihelyezett körök szintén kiválaszthatók közvetlenül a főképernyőn. Ezen kívül a gépkezelő a kartámaszon a DIRECT ACCESS gomb megnyomásával, vagy a CEBIS terminálon a DIRECT ACCESS gomb megérintésével közvetlenül a legutoljára előhívott traktorfunkcióhoz juthat, és kényelmesen, további finombeállításokat végezhet ott el. Ahhoz, hogy egyenetlen talajon is minden beállítást egyszerűen el lehessen végezni, minden CEBIS funkció szokás szerint a kartámaszba épített forgókapcsolóval is kezelhető. Mindössze két kapcsolóval (forgókapcsoló + ESC-billentyű) így a CEBIS minden menüje és funkciója behívható és beállítható.

A beállításokat a gépkezelő személyes igényei és szokásai szerint, különböző módon végezheti el. A behívott dialógusablakokban a beállítások tárcsával vagy plusz/mínusz-csúszkával végezhetők el. Habár egyidejűleg egymás mellett akár három menüablakot is meg lehet jeleníteni, a kezdő menüpontra könnyen vissza lehet térni.

Kényelmes kezelés háromujjas-multifunkciós karral

CEBIS felszereltség esetén munka közben a nagyon kényelmes testtartásról az elismert CMOTION multifunkciós menetkar gondoskodik. Ez a kartámaszba van beépítve, és mindössze három ujjal kezelhető. Minden fontos funkció a hüvelyk, mutató és középső ujjunkkal kezelhető. Ezen kívül a CEBIS felszereltség összesen tíz funkcióbillentyűt kínál, melyekre a gépkezelő az alkalmazott munkagép és a saját igényei szerint ISOBUS- vagy hidraulikafunkciókat programozhat fel.

Fordulómenedzsment akár 20 munkagéphez

CEBIS felszereltséggel a fordulónál elvégzendő műveletsorokat akár 20 különböző munkagéphez is el lehet menteni, és a következő alkalmazásukkor közvetlenül elő lehet hívni. Mindez hatalmas időmegtakarítást jelent. A CSM táblavégi fordulómenedzsment műveletsorai közvetlenül az aktuálisan használt munkagéphez állíthatók be, és a következő használatkor gombnyomásra újra előhívhatók. A módosító funkcióval az éppen behívott műveletsor manuálisan, könnyen beállítható, anélkül, hogy minden műveletet újra el kellene menteni. Ezzel időt takarít meg és lehetővé teszi a gép kezelőjének, hogy a beállításokat a változó körülményekhez mindig optimálisan hozzáigazítsa.

Új funkciók az új CEBIS-hez

Az új CEBIS generáció sok új, hasznos funkciót kínál. A hidraulikus kihelyezett körök esetén a hidraulikus eszközöket szabadon be lehet állítani az egyes funkciókhoz, és ezeket tökéletesen a mindenkori körülményhez lehet igazítani. Továbbá a CEBIS terminálon beállítható, hogy az adott hidraulikakör aktiváláskor hány szelep legyen nyitva és zárva. A gépkezelő ezáltal megadhatja, egy hidraulikus munkaeszköz aktiválása után milyen gyorsan legyen a beállított maximális olajátfolyás biztosítva. Ezen kívül a gép kezelője egy tetszőlegesen kiválasztott kihelyezett körre prioritást állíthat be. Ekkor a kiemelt kihelyezett kör beállított olajátfolyása még több kihelyezett kör használatakor is közel állandó marad. Ez a megoldás a folyamatos és egyenletes olajátfolyást igénylő eszközöknél ajánlott, például a hidromotoroknál vagy a pneumatikus szemenkénti vetőgépeknél. Az új CEBIS kijelzőjén a külső kamerák, mint például a CLAAS PROFI CAM képét is meg lehet jeleníteni.

Az új CEBIS felszereltség az új AXION 900 és ARION 600/500 traktoroksorozatok gyártásának kezdetétől lesz elérhető.