Nemzetközi AGCO/Fendt sajtótájékoztató 2019

Fendt 700 Vario az új FendtONE kezelőrendszerrel

A Fendt 700 Vario széria évek óta a Fendt termékcsalád legnépszerűbb tagja Európában és világszerte. A 700 Vario-vevők értékelik az általános koncepciót az elismert Fendt high-tech felszereltséggel és a sokoldalú felhasználási lehetőséget a szántóföldön, a mezőn és a közúton.

A Fendt 700 Vario sokoldalúságát növelik a kiegészítő jellemzők, mint például a mellső ISOBUS-csatlakozás és egy hatutas multicsatlakozó a homlokrakodó 3. szelepéhez.

A rendelkezésre álló nyomtávok bővítésével a Fendt megfelel a globális piac igényeinek. A Fendt 700 Vario teljesíti a TIER 5. károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabványokat.

Következetes és intuitív működési filozófia

A Fendt 700 Vario traktorban először kerül a „fedélzeti világ” a külvilággal egy egységként összeköttetésre. A FendtONE az új, integrált Fendt platform neve, amely mind a traktorban, mind az irodában vagy bárhol, mobil eszközökön működik. A Fendt az első gyártó, aki a FendtONE platform segítségével a terminálon keresztül vezérelt traktor működését összeköti a klasszikus irodai munkákkal, mint a feladattervezés és ellenőrzés. A traktorterminálon és az online kijelzőn megjelenő nézet egységes, következetes megjelenésű, így a felhasználó könnyen kiismerheti magát.

A FendtONE segítségével a felhasználók számítógépen vagy intelligens eszközökön bárhol megtervezhetik a munkájukat, és az adatokat vezeték nélküli adatkapcsolaton továbbíthatják a traktorjukhoz.

A FendtONE intelligens gazdálkodási alkalmazásokat kínál a Smart Farming területéről, mint a Fendt Guide Sync nyomvonalvezetés a táblaadatok kezeléséhez és a traktor által elvégzett műveletek dokumentálásához és a Fendt Task Manager alkalmazás a hatékony feladatmenedzsmenthez.


A Fendt az első gyártó, aki a Fendt-ONE platform segítségével a terminálon keresztül vezérelt traktor működését összeköti a klasszikus irodai munkákkal

A FendtONE olyan platform, ahol minden felhasználó megtalálhatja a számára fontos alkalmazásokat, amelyek funkciója folyamatosan bővíthető. Támogatja a felhasználót a munkafolyamatok optimalizálásában, a géphasználatban és a dokumentációra vonatkozó jogszabályi előírásoknak való megfelelésben, és így felkészíti a felhasználót a jövő követelményeire.

Fendt Task Manager

Munkafeladatok, mint például „permetezés több hatóanyaggal egy táblán” – egyszerűen és gyorsan létrehozhatók. Ehhez először ki kell választani a munkafeladatot, majd hozzárendelni a traktort és a munkagépet, a gépkezelőt és azt a területet, amelyen a feladatot el kell végezni. A növényvédő szereket a következő lépésben kell megadni. A feladat – létrehozása és mentése után – más alkalmazások számára is hozzáférhető. Az ezt követő feladatkiértékelés jelentősen csökkenti a jogi dokumentáció követelményeinek teljesítéséhez szükséges munkaterhelést.

Fendt Guide Sync

A Fendt Guide Sync szinkronizálja az összes regisztrált gépen az összes mezőhatárt, nyomvonalat vagy a táblákon található akadályokat. A gépek különböző adatkészleteit (adatformátumait) egyszer egy mobileszközön keresztül rendszerezi, majd közvetlenül az üzem öszszes gépére továbbítja. Ezekkel az adatokkal a területek optimálisan kihasználhatók és akár különböző gyártmányú gépekkel is, azonos területhatárok és azonos nyomvonalak mentén megművelhetők. A flottán belüli szinkronizálás csökkenti az üzemanyag-fogyasztást az egész gépjárműparkban, mivel a flottán belül a gépek munkája összehangolt, és a területek megmunkálása ezáltal hatékonyabb lesz. A Fendt Guide Sync 2020 novemberétől szoftverfrissítéssel lesz elérhető.

Ergonomikus kezelés

A Fendt 700 Vario új működési filozófiájának megalkotása során az intuitív és egyéni működtethetőségre, valamint az ergonómiára összpontosítottak a fejlesztők.

Így az új multifunkciós joystickot további funkciókkal szerelték fel, és a keresztkapcsolókart ergonómiai szempontok alapján optimalizálták, így a különböző munkaeszközök működtetéséhez kevesebb fogásváltás is elegendő. A nyomógombok funkcióhoz rendelését az egyéni műveleti kezelő (Individual Operation Manager (IOM)) vezérli. A jól átgondolt színkódrendszer segít a vezetőnek abban, hogy gyorsan megtanulja a traktor kezelését, és elkerülje az üzemeltetői hibákat. Az egyes funkciók különböző funkciócsoportokba kerültek felosztásra, amely csoportokhoz egy-egy színt rendeltek hozzá. A nyomógomb színe alapján a vezető azonnal láthatja, ha a nyomógomb átprogramozásra került.

Kérésre az ismert keresztkapcsolókar mellett az új 3L joystick – három kezelői szinttel és 27 funkcióval – is hozzáférhető. A 3L joystickkal a Fendt Cargo és a mérlegfunkcióval is rendelkező Fendt CargoProfi homlokrakodó is kezelhető.

Emellett a 3L joystick és pl. a Fendt homlokrakodó harmadik vezérlőszeleppel együtt három funkciót képes egyszerre végrehajtani: pl. egy körbálafogónál egyidejűleg történik a gémemelés a bálafogó zárása és a billentés.

A multifunkcionális joystick mellett a 3L joystick is használható ISOBUS-os munkagépek és/vagy a traktorfunkciók vezérlésére. A 3L-os joystickon található másik irányváltógomb lehetővé teszi a gyors és fáradhatatlan munkavégzést az egész nap során.

Új terminálok – nagyobb kijelzőfelület

A traktorterminál-funkciók számának növekedésével a felhasználók részéről megerősödött az igény a megjelenítőfelület méretének növelésére. Ez az oka annak, hogy az új Fendt 700 Vario az új működési filozófiájával három megjelenítési lehetőség kombinációját kínálja.

Ez egy új 9”-os digitális kormányoszlop-kijelzőből (Dashboard), egy 12”-os kartámaszon elhelyezett terminálból és egy – a fülketetőbe süllyesztett – opciós 12”-os terminálból áll.

A 12”-os terminálokon legfeljebb 6 szabadon konfigurálható csempe jeleníthető meg, miközben a Dashboard-terminálon valamennyi Fendt Guide funkció és valamennyi a közúti közlekedéshez szükséges gépfunkció előhívható.

A digitális Dashboard kijelző kényelmesen – egy az ülés kartámláján elhelyezett tekerő-nyomótárcsán keresztül – vezérelhető. A kényelmesebb kezelhetőség érdekében a 12”-os terminálok érintőképernyős módban is használhatók.

A 12”-os „tető-terminál” közúti közlekedés során a jobb kilátás érdekében félig a tetőbe tolható fel. Az alsó látható terminálfélben továbbra is láthatók maradnak olyan funkciók, mint a klíma és az infotainment.

A három terminál kombinációja lehetővé teszi a járművezetők számára a kijelzőfelületek testre szabását és a számos funkció jobb áttekintését.


Az új Fendt 700 Vario az új működési filozófiájával három megjelenítési lehetőség kombinációját kínálja

Infotainment csomag 4.1 Soundsystemmel

A Fendt opcionálisan információs és szórakoztatócsomagot – mélysugárzót is tartalmazó 4.1 hangrendszerrel – is kínál. Az információs és szórakoztatócsomag tartalmaz egy telefonkihangosítót, melynek nyolc mikrofonja van a tetőkárpitba szerelve. A mikrofonok speciális elrendezésének köszönhetően a gépkezelő összes munkapozíciójában kiváló hangminőség érhető el. A kényelmes működés érdekében a vezérlés a terminálon keresztül történik. Az AM/FM állomásokon kívül digitális rádióállomások is foghatók, és külső hangforrások is lejátszhatók Bluetooth, USB vagy AUX-in kapcsolaton keresztül. Két antennát integrálnak a vezetőfülke ablakaiba 90°-ban egymáshoz képest elfogatva, ezáltal nagyon jó és biztonságos a rádióadások vétele.

Szabványok a nagyobb kényelemért

A traktor-munkagép kapcsolat esetében az ISOBUS-szabvány egyre jobban terjed a gyakorlatban. A Fendt 700 Vario már a jövőre is jól felkészült. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a Fendt 700 Vario nemcsak hátul, hanem elöl is rendelkezik majd ISOBUS-csatlakozással a munkagépek vezérléséhez. Ez növeli a használat egyszerűségét, és lehetővé teszi a munkagépek központi működtetését a kartámaszon keresztül.

AGCO érintőképernyő Fendt