fbpx

360°-os kamerarendszer: négy felvétel, egy kép

Írta: Szerkesztőség - 2015 október 21.

AGCO/Fendt a jövőben egy új innovatív 360°-os kamerarendszerrel nagyobb rálátást és biztonságot kínál a teljes kombájn körül. A rendszer a gép négy oldalán elhelyezésre került 1-1 ultra széles látószögű kamera digitális képeit  kombinálja egy a terminálon látható képpé. Ezzel a megoldással a gép körüli korábban takarásban lévő területek kerülnek látószögbe a gépkezelő számára, mintegy madártávlatból.

A kamerarendszer az X és P szériás Fendt kombájnok számára elérhető.  AGCO/Fendt a rendszert az Agritechnika 2015 kiállításon mutatja be a nagyközönségnek a kombájnok kiállítási területén.

A szántóföldi munkák során vagy épp tolatáskor a nagy gépek által kitakart területek ütközésekhez, ill. nagyobb károkhoz vezethetnek a gépekben, ill. személyekben. A vezető rálátása a környezetére a magasban elfoglalt pozíciója érvén és a kombájn terjedelme miatt is korlátozott. AGCO/Fendt egy praktikus megoldást dolgozott ki a körkörös rálátás érdekében, melynél a gép minden oldala teljes mértékben belátható és a kitakarások elkerülhetők. Lehetségessé ez egy különösen korszerű 360°-os kamerarendszerrel vált. E rendszernél 4 ultra széles látószögű kamera 185°-os objektívvel került a gép minden oldalán elhelyezésre.

Egy intelligens szoftver kiteríti a négy halszemoptikával készült felvételt és összeilleszti egy „törésvonalmentes” képpé a terminálon. A gépkezelő a terminálban a gépet madártávlat-nézetből látja. A kombájn teljes környezete valós időben kerül megjelenítésre. A fekete-fehér megjelenítés megjelenítése teljes képernyős módban ill. negyed nézetben is lehetséges a 10.7″-os Varioterminálon.

Új kamerarendszer növeli a hatékonyságot

Eddig az X- és P-szériás kombájnokon csak tolatókamerák, az ürítő csigán és a vonófejnél elhelyezett kamerák voltak használatosak. Az új különösen korszerű 360°-os kamerarendszernél a biztonság a teljes kombájn körül jelentősen javul, pl. fordulások esetében kis helyen a telephelyen vagy javítócsarnokokban. A gépkiesés és a javításra fordított idő is csökken, a baleseti kockázat csökken. Idő, költséget csökkent és hatékonyságot javít.

A 360°-os kamerarendszer a 2016 évi aratási szezontól elérhető a vásárlók számára.