fbpx

Milyen irányba tör a gyümölcstermesztés?

Írta: Kohout Zoltán - 2019 augusztus 05.

Alma fajtabemutatók Csobádon: finom, bio-termeszthetőségű, rezisztens fajták felé irányul a szaporítás

Közel negyven almatermelő volt kíváncsi a Holland Alma Kft. július 18.-án tartott alma fajtabemutató-napjára, melynek fókuszában most a poligénes varasodás-rezisztenciával rendelkező nyári almafajta, az Allegro állt. A fajtabemutatóval egybekötött nyílt gyümölcsfaiskolai nap délelőtti programjában három szakmai előadást hallgattak meg az érdeklődők.

Trendek és eredmények

Babicz Szabolcs a cég fajtainnovációs programjának legújabb eredményei és a nemzetközi fajtatrendek ismertetése mellett prezentációjában kiemelte, hogy faiskolájuk több mint egy évtizede elköteleződött a magas élvezeti értékű, fogyasztói szempontból előnyösen megítélt, ugyanakkor rezisztens, biotermesztésre is különösen alkalmas fajták szaporítása mellett. A Luna, Sirius, Orion, Rozela, Red Topaz, Bonita, Galiwa, Galarina, és Allegro almafajták mellett a nem rezisztens fajták – a Red Idared, a Jeromine, a Red Jonaprince – ismertetésére is kitért. A Holland Alma Kft. faiskola-vezetője felelevenítette a 2018-as Allegro fajtabemutató történéseit és az azóta eltelt idő tapasztalatait.

Az Allegro lett a válasz a kihívásra

Babicz Szabolcs az Allegró almafajtával kapcsolatban elsősorban azt hangsúlyozta, hogy Gála klónokat régóta nem szaporítanak, kizárólag előrendelésre. – Ennek az az oka, hogy a Gálák varasodás iránti fogékonysága nem áll párhuzamban az általunk képviselt filozófiával. Régóta keressünk viszont azt a fajtát, ami a Gála-klónokkal egy időben vagy azokat megelőzően érik, és felveszi a versenyt a Gálák ízével és tárolhatóságával, viszont a Gálákkal ellentétben varasodás-, valamint lisztharmat-ellenálló. 2010-ben meg is találtuk ezt a fajtát, és öt termőév tapasztalatai alapján 2017-ben álltunk vele először a nyilvánosság elé – idézte fel az előzményeket a faiskola-vezető. Ez a fajta lett az Allegro, amely jellemzően július 15-23 között érik, tehát a Gála-klónok előtt 3-4 héttel. Gyümölcse jellegzetesen 65-75 mm átmérőjű, élénk körpiros színű. Hullási hajlama a Gáláénál nem nagyobb, viszont a Gálával ellentétben a fán hagyva sem csattan ki a gyümölcs. Egy menetben szüretelhető, körszedést/körszedéseket nem igényel. Poligénes rezisztenciával rendelkezik a varasodással szemben, lisztharmattal szemben pedig toleráns. Húskonzisztenciája nagyon jó, gyümölcse roppanó, a magas cukortartalom mellett sok savat is tartalmaz, élvezeti értékében a Gálákkal vetekszik, vagy felül is múlja azokat. – Van tehát egy olyan fajtánk, ami a Gála klónok előtt érik és a legtöbb tulajdonságában felül is múlja azokat – összegezte a tapasztalatokat Babicz Szabolcs.

Tapasztalat és technológia

A Holland Alma Kft. szakmai napjának délutánján a látogatók az elméletet követően empirikusan is meggyőződhettek az Allegro ízével kapcsolatos kijelentésekről. A jelen lévők egyöntetű tetszésnyilvánításukat fejezték ki. A faiskola-vezető mondandójának második felében egyéb gyümölcsfajok újdonságaira is kitért, valamint számos szemléletes példát mutatott be az oltványok telepítésekor elkövetett leggyakoribb hibákról, azok elkerülésének lehetőségeiről, és az ültetés helyes gyakorlatáról. Ezen kívül pedig a jelenlévő gazdálkodók hasznos elemzést hallhattak a korai kajszipusztulások feltételezett okairól és a megelőzés lehetőségeiről.

Kalciumpótlás és gyökéritatás

A szakmai program további részében Dr. Bári Imre, a Borsod Dolomit Kft kereskedelmi igazgatója beszélt az alma kalciumigényének kielégítéséről és a kalciumpótlás lehetőségeiről, nehézségeiről, korlátairól. Előadásának végén egy ökonómiai modellt is bemutatott.

A szakmai program zárszavaként a Delap Kft. tulajdonos-ügyvezetője tartott érdekes előadást a növények és a talaj mikroorganizmusainak különös kapcsolatáról. Endrődi László arról is beszélt, hogy az általa szabadalmaztatott „Gyökéritató-Agrooter” nevezetű termék hogyan segítheti ennek a kapcsolatnak a gyors létrejöttét és fenntartását.

A kísérleti ültetvényen

Egy ebédet követően a szervezők a Holland Alma Kft csobádi kísérleti almaültetvényében kísérték végig az érdeklődőket, ahol az Allegro megkóstolásán kívül több fajtaújdonságot is testközelből tudtak megmutatni. A kísérleti ültetvény után egy tízhektáros, tápoldatozó öntözésre berendezett, szemzett faiskolai parcella meglátogatása volt a program. A látogatók a Holland Alma Gyümölcsfaiskola alma-, körte-, birs-, cseresznye-, meggy-, szilva- és kajszioltványainak minőségéről is meggyőződhettek. A regionálisan meghirdetett rendezvény közben nemzetközivé bővült, mert a csoporthoz román és francia vendégek is társultak.

A Holland Alma Kft. egyébként augusztus és október között még három fajtabemutató rendezvény lebonyolítását tervezi. Azon gazdálkodók, akik részt kívánnak venni ezeken a szakmai napokon, a hollandalma.hu oldalon regisztrálhatnak az előzetes értesítés érdekében.

Milyen árak várhatóak?

Magyarország almatermése az elmúlt tíz év átlagában 600 ezer tonna körüli, de évjárattól függően akár ennek fele vagy másfélszerese is lehet. Az idei, súlyos tavaszi aszály az öntözetlen ültetvényekben, vagyis a termőfelület túlnyomó többségében ronthatta a virágok minőségét, termékenyülését; a fagyok ártottak a virágszerveknek, a tavasz vége felé pedig már a szárazságot felváltó bőséges csapadék és fényhiány okozott gondot, elsősorban a terméskötődést érintően. Nyár elejére már napégési, vihar- és jégkárokat károkat is jelentettek termelők. A tavalyi nagy termés és az időjárási viszontagságok okán ebben az évben gyenge almatermés várható Magyarországon – prognosztizálja a legnagyobb hazai ágazati tömörülés. A FruitVeb szerint 450 ezer tonna körülire becsülhető az idei almatermésünk, ami a tavalyi nagy termésnek a fele, de még a tízéves átlagterméstől is elmarad 25%-kal.

A felhasználási célok szempontjából idén az iparialma-igény lesz nagyobb. A piaci kilátások jóslása még korai, de két tényező már ma is tudható. Egyrészt még a tavasz végén is hatalmas európai raktárkészletekről – illetve Kelet-Európából exportkorlátozó intézkedésekről is – érkeztek hírek, ugyanakkor viszont az alma európai piaci árait meghatározó Lengyelországban és még néhány meghatározó régióban ugyancsak gyenge termésre számítanak. Mindezek a tényezők a tavalyi, de még az átlagos nyomott áraknál jobb pozíciókat hozhatnak a magyar gazdák szempontjából.