fbpx

AZ ÚJ DELTA FORCE SZÓRÓKERET

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 18.

Több éves fejlesztési folyamat eredménye a DELTA FORCE névvel ellátott új generációs szórókeret-család, amely az idei évtől elérhető a HARDI Navigator, Commander és ALPHA evo permetezőgépeken.

A DELTA FORCE egyedi kialakításával olyan nagyméretű kereteket tudunk kínálni, amelyek nagy haladási sebesség mellett is képesek stabilan fenntartani a szórókeret optimális működését.

Mivel nyújtanak többet az új generációs DELTA FORCE szórókeretek?

– Nagy sebességű permetezésre tervezve

Új keret-kialakítás kifejezetten a nagy munkasebességű, nagy munkaszélességű növényvédelemre.

– Ultrakönnyű kivitel

Kimagasló minőségű Domex svéd acél alapanyagokat használva az optimális tömeg és szilárdság megválasztásával egy olyan szórókeret jött létre, amely teljesítménye mellett kis karbantartási igény és könnyű beállíthatóság jellemez.

Munkaszélességek

A DELTA FORCE család 24 -36 m között kínál kereteket, amelyek 2 vagy 3 részben csukva is elérhetőek, ráadásul a keretek félig csukott állapotban, kisebb munkaszélességgel is használhatóak.

– A DynamicCenter keretfüggesztés

Egy rendkívül fejlett, mégis egyszerű felépítésű központi függesztés csillapítja a keret mozgásait. Az ingás felfüggesztés minimálisra csökkenti a szórókeret mozgását, míg az alacsony tömegközéppont tökéletes egyensúlyt biztosít. A DynamicCenter öt különböző keretcsillapítási beállítással teszi lehetővé a központi függesztőtag jellemzőinek módosítását, a kezelő tehát könnyen megtalálhatja a terepnek és vezetési stílusának leginkább megfelelő beállítást, így az eszköz egyenetlen sík és dombos-lejtős terepen egyaránt kiváló teljesítményt nyújt.

– Nagy sebesség a nagy munkaszélességű kereteknél is

A DELTA FORCE új egyedi lengéscsillapító rendszerénél a lengőmozgás (előre- és hátrafelé irányuló mozgás) csillapítását a hidraulikus csillapítás-vezérléssel ellátott, egyedi kialakítású központi függesztőtag biztosítja. Ezáltal a nagy sebességváltozásokra azonnal reagáló stabil rendszer őrködik a szórókeret munkája fölött, akár 36 méteres munkaszélességig.

– AutoTerrain aktív ultrahangos keretszabályozás

 Az új szabályozási rendszer alapfelszereltségben a keretre erősítve három ultrahangos érzékelőt, a keret központi részén pedig több szögérzékelőt (giroszkópot) tartalmaz, amely oldalankénti független, precíz keretszabályozást biztosít.

HARDI Dynamic Fluid 4 – Dinamikus nyomás és folyadékszabályozás

Forradalom a növényvédelemben:

A szántóföldi növénytermesztésben a növekvő művelési sebesség mellett a gyorsabb, pontosabb fokozatmentes váltórendszereknek köszönhetően nagyobb kigyorsítási sebesség jellemzi a munkavégzést. Így van ez a növényvédelemben is, ahol nem ritka, hogy a permetezési sebesség néhány másodperc alatt 7 km/h–ról 14 km/h-ra változik, vagyis a fúvókáknak 100% folyadékmennyiség növekedéssel kell megbirkózniuk a megfelelő dózis megtartása érdekében, ennek pontos kivitelezésére szolgál a HARDI DF4 nevet viselő dinamikus nyomás- és folyadékszabályozási rendszere.

4-érzékelős megoldás:

A HARDI DynamicFluid4 rendszere egy gyors, azonnali beavatkozással dolgozó, nyomás alapú folyadékmennyiség-szabályozó rendszer, amely alkalmazkodik a fokozatmentes sebességváltóval felszerelt traktorok sebességváltozásához, és egyidejűleg az aktív automata szakaszvezérlő rendszer változtatásait is képes kezelni. A proaktív rendszer 4 érzékelő jele alapján dolgozik. A DynamicFluid4 az átfolyás- és a sebességjel mellett figyeli a kardán fordulatváltozást, valamint a fúvókáknál mért nyomás mértékét. Továbbítja a szabályzó szelep szögállás jelét is a vezérlő felé, amely fejlett számítógépes algoritmus segítségével állítja be a szabályzószelep pillanatnyi pozícióját a tökéletes permetezési dózis megtartása érdekében. A rendszer lényege, hogy a begyűjtött jelek alapján „előre gondolkodva” olyan folyadékmennyiséggel és nyomással aktiválja a permetezést, amely azonnal szinte teljes pontossággal megközelíti a kívánt kijuttatási mennyiséget. Ez különösen a táblavégi fordulóknál jelent egyenletes és pontos azonnali kijuttatást, hiszen nem kell hosszú métereket megtenni, mielőtt elérjük a kívánt permetezési dózist.

Hogyan működik a DynamicFluid 4?

A Hardi új folyadékszabályzó szelepe két egymáson forduló, nagy kopásállóságú kerámia tárcsa segítségével szabályozza a folyadék mennyiséget. A vezérlőegység, az aktív keret szélesség és a szenzorok jelének feldolgozása után a megfelelő szögbe állítja a tárcsákat. A sebesség, a nyomás, az áramlás, a fordulatszám és a szögállás impulzusa másodpercenként 20 alkalommal kerül a vezérlő egységben feldolgozásra, ami alapján a fokozatmentesen állítható kerámia tárcsák vezérelt szögállása biztosítja a precíz kijuttatási mennyiséget. Ezáltal a DynamicFluid4 rendszer a fúvókák bekapcsolásának pillanatától a megfelelő dózist adja ki, és folyamatosan szabályoz, akár 7-szer gyorsabban, mint az ISO/ EN szabvány által megkövetelt szabályozási határérték. A táblaszéleken a rendszer kiszámolja, és előre megtervezi a következő fordulót követő szükséges kijuttatási mennyiséget, és elinduláskor azonnal és késedelem nélkül a kívánt mennyiséggel folytatja a permetezést.

Amíg egy hagyományos rendszerű gépnél minden szenzorra szükség volt a sebességarányos kijuttatáshoz, addig a DynamicFluid4 érzékelői saját funkcióik mellett a menet közben meghibásodó érzékelők szerepét is át tudják venni a folyamatos szabályozás érdekében.

Abban az esetben, ha a nyomásmérő meghibásodik, a rendszer átfolyás alapú szabályozásra is képes. Amennyiben pedig mind a nyomás-, átfolyás- és kardán-fordulatérzékelő jel eltűnik, akkor a permetezést még mindig be lehet fejezni hagyományosan a manuálisan beállított szabályzószelep segítségével.

Ez az új, nyomás alapú szabályzórendszer egy újabb mérföldkő a dán világvezető gyártótól, amely a HARDI vontatott NAVIGATOR és COMMANDER családjánál már alapfelszereltségként elérhető.

Amennyiben további információra van szüksége, keresse bizalommal a DORKER Kft. munkatársait! Gyári képzésen részesült kollégáink állnak rendelkezésére.

http://www.dorker.hu