fbpx

BactoFil-os talajaktiválás a búza és a repce aratása után, és a nyár végi – kora őszi vetés előtt

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 14.

Fokozottan igaz ez az állítás abban az esetben, ha a repce kalászos után kerül elvetésre vagy a repce betakarítása után megy őszi kalászos a területre. A BactoFil® B 10 készítmény hatására hamar felvehető tápanyag keletkezik a növénymaradványokból, javul a talaj szerkezete, nő a humusztartalma, miközben a kórokozó mikroorganizmusok visszaszorulnak.

A hasznos talajbaktériumok által bioszintetizált növényi hormonok elősegítik a következő kultúra gyors és egyenletes kezdeti fejlődését, legyen szó repcéről, vagy bármely más növényről.

Mindenki számára ismert tény a talajbaktériumok fertőtlenítő tulajdonsága, amit azért fontos megemlíteni, mert a BactoFil® B 10 készítmény kiváló gombaszaporodás gátló hatással is rendelkezik a benne lévő Pseudomonas fluorescens baktériumnak köszönhetően.

Az ősszel a búza után vetett repce vagy a repce után vetett búza magjai így kevésbé vannak kitéve a növénypatogén, toxinokat termelő gombák kártételének.

Illetve a készítményben lévő baktériumok olyan növényi hormonokat (auxinok, mint például az indol-3-ecetsav, gibberellinek) bioszintetizálnak, amelyek gyorsítják és segítik a magok csírázását és gyökérképződését.

Az őszi vetések gyors, egyenletes kelése és a fejlett gyökérzetnek köszönhető jó szárazságtűrése valamint a télre való megfelelő felkészülés, mind a talajbaktériumok által termelt növényi hormonok (Indol-ecetsav, auxin stb.) miatt van.

A BactoFil nyári technológiai lényege, hogy a kalászos gabonák és a repce aratása után minél előbb kerüljön sor a tarlókezelésre BactoFil® B 10 készítmény kijuttatásával.

Ez a művelet a humuszépítés és a termőképesség fenntartás alapja. Ha ez megtörtént, akkor a nyár végén- kora ősszel vetett repce bizonyosan jó alappal indul.

A talajaktiválás, vagyis a BactoFil kijuttatás optimális eszköze a BactoFil JET berendezés, amellyel a készítmény a tarlóműveléssel egy menetben kijuttatható.

Dominkó Zsolt (Try Béta Kft. Orosháza, ügyvezető) elégedetten mutatja a BactoFil hatását.

Dominkó Zsolt (Try Béta Kft. Orosháza, ügyvezető) elégedetten mutatja a BactoFil hatását.

 

A BactoFil nyári technológiai lényege dióhéjban

A kalászos gabonák és a repce aratása után minél előbb kerüljön sor a tarlókezelésre BactoFil B 10 készítmény kijuttatásával.

Ez a művelet a humuszépítés és a termőképesség fenntartás alapja. Ha ez megtörtént, akkor a nyár végén- kora ősszel vetett repce bizonyosan jó alappal indul.

Ahol nem végeztek BactoFil-os talajaktivitás a tarlókezelés során, ott a repce vetése előtt kijuttatott BactoFil B 10 készítmény pótolja ennek a hiányát.

Az őszi vetésű kalászosok esetében is komoly előnyt jelent a nyári BactoFil-os tarlókezelés.

Ahol ez elmeredt, ott – egyszikű növények lévén – a vetés kijuttatott BactoFil A 10 aktiválja a talajt.

 

 

agrobio