fbpx

Baromfivilág: őrült árak és egy új találmány

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 03.

Új fejlesztés segíti a baromfitartókat abban, hogy még több adatot szerezzenek, és jobb, gyorsabb döntést hozzanak az állatok védelme, teljesítménye érdekében. Ágazati hír még az elmúlt napokból, hogy tovább tart a lengyel baromfiágazatban a hatalmas árrobbanás.

 

Még több adat, jobb döntések

A Poultry Sense új fejlesztése hatalmas mennyiségű adatot biztosít a gazdáknak, lehetővé téve számukra, hogy átlátható döntéseket hozzanak nyájuk egészségének és jólétének javítása érdekében. A technológia egy számos elemmel működő, vezeték nélküli érzékelőrendszerből áll, amelyek valós idejű adatokat rögzítenek a baromfiházak környezeti és teljesítményi paramétereiről. Ez magában foglalja a madár súlyának, illetve, a légnyomás, a páratartalom, a hőmérséklet és a szén-dioxidszint mérését. Az adatokat ezután közvetlenül egy mesterséges intelligencia által vezérelt elemzőplatformba táplálják, amely könnyen értelmezhető adatokat biztosít. A cég vezetője szerint az ilyen adatok révén hozott megalapozott döntésekkel a termelők javíthatják a madarak teljesítményét, és elősegíthetik az ágazat átláthatóságát. Előny továbbá, hogy a környezeti vagy teljesítményparaméterek bármilyen változása azonnal kimutatható, így a probléma gyorsan azonosítható.

 

baromfi
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Egekbe szökik a lengyel baromfihúsár

A madárinfluenza és a Covid-19 miatt irtózatos áremelkedések bontakoznak ki a lengyel brojlercsirke-ágazatban. A baromfi átlagos nagykereskedelmi ára 33 százalékkal ugrott meg már tavaly is, ami a legmagasabb szint 2014 óta. Még nagyobbat nőtt a pulykahús átlagára, ami 40 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor, és ez most történelmi rekord. Az áremelkedés begyűrűzik a kiskereskedelmi szférába is, ahol 56 százalékos növekedést is mértek tavalyhoz képest. A PKO BP bank szerint ez még tovább nőhet 2021 második felében 20-25 százalékkal. A trend fő oka a növekvő takarmányköltségek, a csirkevágás alacsony dinamikája az EU-ban és a madárinfluenza-járvány folytatódása. Az áremelkedés ellenére a lengyel baromfitenyésztők a hírek szerint csökkentek nyereségességükben az elmúlt évben.