fbpx

Mennyit zuhan a baromfihús ára az ukrán export miatt?

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 01.

Ukrajna elvileg megkétszerezheti az Európába irányuló baromfiexportot, kihasználva az egészéves vámmentességet. De hogyan hatna ez az EU-s piacokra?

A háború miatt

Ukrajna – háborúmentes időkben – a harmadik legnagyobb külső baromfihús-beszállító az EU piacán. Tavaly például 130 ezer tonna baromfit exportált az EU-ba, és ez is sokkal több lehetne, ha nem védené saját pozícióit az EU vámpolitikája. Az oroszok háborúja miatt azonban az EU átmeneti, az idei évre szóló vámmentesség most átírhatja a szokványos forgatókönyvet. Ukrajna ugyanis elméletben képes közel kétszeresére növelni az Európába irányuló baromfiexportot. Igaz, éppen maga a háborús fenyegetettség miatt sokan nem tartanak a kibocsátás növekedésétől.

Inkább visszaesés?

Elméletileg a vámmentesség megváltoztathatja az árakat az EU-ban, de ez most irreálisnak tűnik – mondta a napokban Katarzyna Gawrońska, a Baromfi- és Takarmánytermelők Országos Kamarájának igazgatója a Top Agrarnak. Szerinte most alaptalanok az európai piaci szereplők félelmei a meglehetősen olcsó ukrán baromfihús exportjának növekedéséről. Másokkal együtt úgy véli, a háború miatt akár nagy ukrán baromfiipari szereplők kapacitáskihasználtsága 80-85%-ra is visszaeshet.

Ismeretlen tényezők

Tény, hogy ha a korábbinál kétszer annyi baromfihús érkezne Európába, az exportárak 8-16%-os csökkenését okozná. Csakhogy a feldolgozó üzemek kapacitáskihasználtsága dinamikusan változik. A logisztikai problémák is egyik napról a másikra elmélyülhetnek vagy megoldódhatnak. Továbbá sok gazdaság működési állapota ismeretlen. Gawrońska szerint így aztán még a vámok teljes hiánya mellett is siker lenne az ukránok részéről, ha meg tudnák tartani a tavalyi export szintjét.