fbpx

Bayer Luna – örömtánc a szőlőskertben

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 08.
„Sokak számára a szőlő nem csak a bort, hanem a kenyeret is jelenti”– nyitotta meg a konferenciát Lovász Csaba, a Bayer CropScience marketing menedzsere. A gondolat hallatán minden jelenlevő szőlősgazda arcán az egyetértés tükröződött.
A szőlővédelem új kihívásáról, avagy az aranyszínű sárgaság fitoplazma problémájáról Hegyi Tamás fejlesztési menedzser tartott érdekfeszítő előadást. Bizonyára mára minden szőlővel foglalkozó termelő, gazdálkodó hallotta a hírt, miszerint a szőlő egyik legagresszívebb kórokozóját fedezték fel Lenti határában. Ez a károsító a szőlő aranyszínű sárgasága fitoplazma (Flavescens doreé). Eme agresszív kórokozó terjesztője (vektora) a Scaphoideus titanus, magyarul az amerikai szőlőkabóca, mely 2006-ban jelent meg hazánkban, és azóta szinte minden borvidékünkön megtalálták. A fitoplazma hatalmas károkozásra képes, a fertőzés bekövetkeztével a szőlőtőkék terméshozama 20-50%-kal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet.
Gáspár Gergely

2014. a Luna éve lesz

Gáspár Gergely területi képviselőnek jutott az a megtisztelő feladat, hogy a Bayer új innovációját, a széles spektrumú Luna Privilege (500 SC) felszívódó gombaölő szert részletesen ismertesse. Idéntől lesz a gazdálkodók segítségére a Luna Privilege, mely a lisztharmat, botritisz, monília és egyéb gombabetegségekre nyújt megoldást.
A szenzációs hatásmechanizmus elsősorban a fluopiram hatóanyagnak köszönhető, mely a Bayer által felfedezett piridinil-etil-benzamid csoport első tagja. Ez egy új fungicid gombaölő-szer hatóanyag csoport. Fontos kiemelni, hogy a fluopiram különbözik a jelenleg ismert SDHI fungicidektől, mert teljesen másképpen viselkedik. Nagyobb flexibilitás és egyedi aktivitási spektrum jellemzi ezt a molekulát, ami a rezisztenciánál is más mintát jelent. Rugalmas térszerkezetének eredményeként, a Luna egy nagyságrenddel több kapcsolódási pontot tud létrehozni a kórokozó gombák enzimrendszerén, ezáltal hatékonyabban képes működni, mint az egyéb SDHI hatásmechanizmusú készítmények. A Luna Privilege-t követő fluopiram készítmények az elkövetkező néhány évben számos új lehetőséget hoznak majd a szőlő- és gyümölcstermesztésbe.
Dr. Rakonczay Sándor kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök – Soltvadkert

Dr. Rakonczay Sándor kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök - SoltvadkertA Bayer cégcsoporttal mintegy 15 éve állok szakmai kapcsolatban. Soltvadkerten, 5 hektáron gazdálkodom, szőlőt termelek, itt találhatóak a Bayer bemutató parcellái, ahol a termékeiket is tesztelem.
A területem szerény mérete a hozzáértőknek bizonyára mindent elárul, valódi megszállottja vagyok a szőlő termesztésének. Természetesen a szakmaiságomból is adódik, hogy nem a megélhetés tükrében ápolok, tanulmányozok, termelek, hiszen a szőlőtermesztés rentabilitásának limitje mennyiségileg durván 20 hektárnál kezdődik. A szőlő iránti szeretetem, a démonom – egyszerűen nem enged kiszállni.
Véleményem szerint a régi jól ismert Bayer fungicidek is kiválóak voltak, ám mára az innovációval, a technológia fejlődésével még inkább olyan gombaölő szereket találni kínálatukban, – sorolhatnám itt a Flint Max-ot, Profiler-t, vagy az új Luna-t, – melyeket alig-alig tud felülmúlni bármilyen más gombaölő szer.
Azért egy dolgot vegyünk figyelembe, nincsenek csodaszerek, a tanácsom az, hogy a konkrét biztonságot a preventív védekezésre, a megelőzésre tegyük. Ne utána menjenek az eseményeknek! Ha már megjelenik a fertőzési góc, sajnos a védelem lehetőségének esélye vajmi kevés.
Felhasználási javaslatát tekintve itt is fontos, hogy előrejelzésre alapozva végezzük a kezeléseket. Szőlőlisztharmat esetében már az alsó dózis is megbízható védelmet fog adni, de a szürkepenész ellen ez az adag csak jó mellékhatással rendelkezik. Ahhoz, hogy rajta is kifogjunk, a felső dózissal kell kalkulálni, így biztosíthatunk magas fokú védelmet. A lisztharmat ellen a nagyobb dózissal a kiváló védelem hatástartamát növeljük. A szüret előtti kezelés így nem csak a boritritisz ellen véd, hanem meggátolja a lisztharmat elszaporodását a lombon. Csemegeszőlőkben a Luna Privilege magasabb dózisa a fent leírt betegségek leküzdésén kívül megnöveli a polcon tarthatóság időtartamát is.
A Luna Privilege felhasználása engedélyezett egyéb kultúrákban is: alma, körte, cseresznye és meggy védelmére is alkalmazható.
A komplett Bayer szőlővédelmi technológiát Kiss András területi képviselő szemléltette, majd a gazdák feltehették a szőlőtermesztésük során tapasztalt, megoldásra váró problémás kérdéseiket, melyre természetesen a Bayer szakemberei készséggel igyekeztek sok hasznos elméleti és technológiai válaszadással segíteni.
A rendezvény végén lehullt a lepel, a Luna Privilege 2014. áprilisától minden gazda számára elérhetővé válik, és megadatik a „szóló szőlő, mosolygó alma” öröme ültetvényeiken.
A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek a www.agraragazat.hu galériájában!