fbpx

BEDNAR SwifterDisc – a rövidtárcsák új dimenziója!

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 09.

A homogén növényállomány létrehozásának egyik legfontosabb termesztéstechnológiai művelete az elővetemény szármaradványainak tökéletes bedolgozása. Ennek a kulcsfontosságú szántóföldi munkaműveletnek az elvégzésére fejlesztette ki a BEDNAR munkagépgyártó a SwifterDisc XO_F rövidtárcsa-családot, amely immár hatalmas népszerűségnek és elismerésnek örvend a magyar gazdálkodók körében.

Az agrotechnikai határidők betartásának alapfeltétele a gyors tarlóhántás, amely egyben a tarlómaradványok minőségi aprítását és bedolgozását is biztosítja. Az integrált futóműnek köszönhetően a SwifterDisc XO_F használatakor biztosított a gyors és stabil munkavégzés. Az osztott hátsó henger elvégzi a rögök aprítását és a talajfelszín megfelelő lezárását. A gyors tarlóhántás a kipergett szemek és a gyomok betakarítást követő, irányított kicsíráztatásának is az alapja. A SwifterDisc XO_F rövidtárcsával akár 12 cm-es mélységig is végezhető a tarlóhántás. A félig függeszett XO_F széria gépei 4-7,5 m-es fogásszélességben kaphatók. A nagyobb területteljesítményű, vontatott SwifterDisc XE család 8-12 m-es kivetelben érhető el.

A SwifterDisc XO_F fő alkalmazási területei:

–   tarlómaradványok aprítása és bedolgozása,

–   szántáselmunkálás,

–   magágy-előkészítés,

–   sekély alapművelés,

–   köztes növények és fűfélék vetése (greening).

A futómű elhelyezkedésének köszönhetően a gép 15 km/órás munkatempó mellett is megőrzi stabilitását.

Stabilitás és sokoldalú felhasználás

A piacon kapható rövidtárcsák legnagyobb hiányossága a 12 km/órát meghaladó munkatempónál jelentkező „ugrálás” és oldalirányú „csúszkálás”. Ezt kiküszöbölendő helyezkedik el a futómű a SwifterDisc XO_F-nél a hátsó hengerek előtt, ezzel megteremtve a tökéletes súlyeloszlást. Ez a szerkezeti kialakítás fürgébb táblavégi fordulást is lehetővé tesz. A nagyobb munkavégzési sebességnek természetesen nemcsak a napi területteljesítmények növekedésében van szerepe, hanem az elvégzett munka minőségére is pozitív hatással van.

A SwifterDisc XO_F rövidtárcsa egyedülálló stabil munkavégzése és tárcsalapjainak precíz talajba hatolása garantálja a minőségi magágyelőkészítést is. A mellső hidraulikus Crushbar simító elvégzi a felszín egyengetését és a hantok porhanyósítását, az 520 mm átmérőjű tárcsalapokkal pedig akár 3 cm sekély talajművelés is lehetséges. Robusztus szerkezetének és nagy súlyának köszönhetően a SwifterDisc XO_F elvégzi a szántás után keletkezett, kőkeménnyé száradt szalonnás hantok elmunkálását. A gép univerzalitását mi sem bizonyítja jobban, mint a hatalmas hengerfelhozatal, amely lehetővé teszi a megfelelő henger kiválasztását a kívánt művelet elvegzéséhez. A gépre felszerelhető továbbá a BEDNAR Alfa-Drill elnevezésű vetőegység, amelynek fő előnye az aprómagvak közvetlenül a betakarítás utáni kijuttatása.

A SwifterDisc szántáselmunkálásra és magágykészítésre is tökéletesen alkalmas

Egyedülálló A-tárcsák

A SwifterDisc XO_F további előnyei közé tartozik az agresszív A-tárcsák alkalmazásának lehetősége. A hagyományos csipkés tárcsákkal szemben jóval agresszívebb vágó- és keverőhatást biztosítanak. A speciális élkialakításnak köszönhetően rendkívül hatékonyan aprítják a növényi maradványokat. A profilozott forma ezen kívül nagyobb mennyiségű föld felvételét teszi lehetővé, ezáltal biztosítva a mulcs és a föld együttes bedolgozását a kívánt mélységbe.

Az 520 mm átmérőjű A-tárcsák egyedülálló hatékonysággal dolgozzák be a szármaradványokat