Befejeződött a tavaszi szántóföldi növények vetése Vas megyében

Szombathely, 2014. május 16., péntek (MTI) – A tavaszi vetések befejeződtek Vas megyében, de a növényvédelmi munkálatokat a belvizes és az elöntött területeken egyelőre nem tudják elvégezni – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája az MTI-vel.

A május elejétől lehullott nagy mennyiségű csapadék – amely egyes helyeken a 70 millimétert is meghaladta – belvíz formájában megjelent a mezőgazdasági területeken. A falugazdászok beszámolója szerint a kiöntött Rába és a Csörnöc patak egyes helyeken katasztrófa közeli helyzetet okoz Vas megyében – tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Tavasszal összesen csaknem 52 500 hektáron került földbe a mag, a vetési szándék szerint minimális területen, pár száz hektáron kukoricát és egyéb tavaszi növényeket vetnek még el.

Vas megyében a tavaszi árpát mintegy 5710 hektáron, a szóját 3452 hektáron, a zabot pedig 878 hektáron vetették el. Napraforgót csaknem 6900 hektárnyi területen termelnek. A tavaszi vetésű növények közül a legnagyobb (28352 hektár) a szemes kukorica vetésterülete, további közel 4200 hektáron pedig siló- és vetőmag kukorica került a földbe.

Mintegy 55281 hektárnyi területen befejezték az őszi kalászosok gyomirtását és tápanyag utánpótlását. Az őszi búzát csaknem 44 500 hektáron, a rozst 740 hektáron, az őszi árpát 8452 hektáron, a tritikálét pedig 4518 hektáron vetették el ősszel. Az őszi káposztarepce vetésterülete megközelíti a 19 ezer hektárt.

Az őszi állományokban a falugazdászok kipusztulást nem jelentettek. A március végi állapotminősítés szerint – ami mostanra sem változott érdemben – az őszi növényállomány vetésterületének nagyobb része jó minőségű, kisebb része pedig közepes állapotot mutat.

MTI 2014. május 16.

növény növénytermesztés szántóföld vas megye vetés