fbpx

Békés megyében is szűrik a baromfikat

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 május 05.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Bács-Kiskun és Csongrád megye után Békés megye azon területein is elrendelte a baromfiállományok szűrését, amelyek nem állnak korlátozás alatt. Az intézkedés elsődleges célja a betegség továbbterjedésének megakadályozása.

A Nébih 2020. március 27-én Bács-Kiskun és Csongrád megye korlátozás alatt nem álló területein elrendelte a baromfiállományok szűrését a madárinfluenza vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Tekintettel arra, hogy a betegség azóta Békés megyében is megjelent, az intézkedés május 4-től kezdődően ennek a megyének a korlátozással nem érintett területein is életbe lépett.

A továbbiakban ezekről a területekről az ország bármely részébe irányuló kiszállításokat – függetlenül attól, hogy a szállítás azonnali vágás vagy továbbtartás céljából történik – tamponvizsgálatnak kell megelőznie. A mintát (30 db kloáka tampon, állami költségre) a tervezett szállítást megelőző 48 órán belül kell levenni. A szállítmány elindításához azonban nem kell megvárni a laboreredményt, amennyiben a szállítást megelőző klinikai vizsgálat kedvező eredménnyel zárult.

Az intézkedés a naposbaromfi-kihelyezésekre nem vonatozik.

A szűrés – kiegészítve a korlátozás alatti területeken előírt kötelező vizsgálatokat – kulcsfontosságú eszköz a madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozásában.

Forrás: Nébih