Belvíz és kártevők veszélyeztetik az őszi káposztarepcét Békés megyében

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 31.

Békéscsaba, 2014. október 30., csütörtök (MTI) – A belvíz és a kártevők – rovarok és mezei pockok – veszélyeztetik az őszi káposztarepcét Békés megyében. A termelők idén az előző évhez hasonlóan 11 ezer hektáron, időben elvetették az olajipari alapanyagnak termelt növényt.

Belvíz és kártevők veszélyeztetik az őszi káposztarepcét Békés megyében

A frissen kikelt, közepesen erős növényállományt az enyhe, csapadékos őszben a szokásosnál nagyobb mértékben veszélyeztetik a rovarok és a mezei pocok. Dél-Békésben a termelők folyamatos védekezésre kényszerülnek – mondta el Isztin Ferenc, a Dombegyházi Agrár Zrt. vezetője az MTI-nek csütörtökön.

Emlékeztetett, hogy az EU 2014-től kísérleti jelleggel két évre betiltotta a méhekre veszélyes csávázott repcevetőmag alkalmazását, pedig a csávázás a keléstől számított két hétig védettséget nyújt a növényeknek.

A társaság hétszáz hektáron termel őszi káposztarepcét, termőterülete 13 százalékán. A védekezésre fordított többletkiadásokkal a repce hektáronkénti termelési költsége 20-30 ezer forinttal lesz magasabb, mint az előző évben – mutatott rá Isztin Ferenc.

Észak-Békésben a belvíz okoz gondot a repcetáblákon, a kötöttebb talajokon – mondta el a Bokor Sándor, a tarcsai agrárvállalkozás elnöke az MTI-nek.

Szeptemberben és októberben a térségben 150-170 milliméter csapadék hullott, a pangó talajvíz miatt a 210 hektáron kikelt repcének ötven százalékát kellett kiszántani, a területet őszi búzával vetették be – mondta.

A kártevők és pocok elleni védekezés a megmaradt területen folyamatos, ami többletkiadásokat okoz – mutatott rá Bokor Sándor. Megjegyezte: a repcét veszélyeztető kártevőkkel szemben egy hideg, fagyos időjárási periódus hozhat megoldást.

MTI 2014. október 30.