fbpx

Bemutatkozik a Nagydíjas terminál

Írta: - 2018 január 03.

CLAAS CEMOS AUTOMATIC új CEBIS MOBILE terminállal és új CEMOS AUTO THRESHING rendszerrel CLAAS LEXION kombájnokhoz

Egy kombájn kezelése meglehetősen összetett feladat. A betakarítás eredményességét a motollától kezdve a szecskázóig közel 50 paraméter befolyásolja. A kezelő közel egy tucatot tud folyamatosan figyelni, értékelni illetve változtatni. A gépben rejlő lehetőségek teljes mértékű kiaknázásához az összes paraméter egyidejű figyelése szükséges. Ehhez olyan gépkezelő támogató rendszerre van szükség, mint a CEMOS AUTOMATIC.

A CLAAS a LEXION kombájnokkal a betakarítási folyamatok magas szintű ésszerűsítésére és egyszerűsítésére törekszik. Ebben a feladatban több mint 75 év kombájngyártási tapasztalata fonódik össze a harsewinkeli gyártónak. A CEMOS AUTOMATIC önállóan végzi el az optimális beállításokat: folyamatosan, függetlenül és automatikusan.

Az új CEBIS MOBILE 12 collos képernyőátmérője és érintőkijelzős felülete teljesen új kezelési lehetőségeket nyújt a CRUISE PILOT, a CEMOS DIALOG és a CEMOS AUTOMATIC kezelő támogató rendszerekhez.

A CEMOS AUTO TRESHING a cséplőrendszerek automatizálásának újabb mérföldköve. Az új kezelőtámogató rendszer teljesen automatikusan szabályozza a tangenciális cséplőrendszereknél a kosárhézagot és a cséplődob fordulatszámát.

A CEMOS AUTOMATIC a másodlagos leválasztás és a tisztítás paramétereit folyamatosan az aratási körülményekhez igazítja. Ezáltal lehetőség nyílik a maximális áteresztő képesség és alacsony üzemanyag fogyasztás mellett kiváló minőségű és tisztaságú gabona előállítására. A kezelő saját maga aktiválja az automata funkciókat.

Ennek következtében a gép automatikusan beállítja a következő egységeket:

− Rotorfordulatszám (Másodlagos leválasztás)

− Rotortakaró lemezek állítása (Másodlagos leválasztás)

− Tisztító ventilátor fordulatszám (Tisztítás)

− Felsőrosta nyitása (Tisztítás)

− Alsó rosta nyitása (Tisztítás)

A LEXION-nal a CLAAS egy automatikus arató kombájnt kínál. Erről a CEMOS AUTOMATIC mellett GPS PILOT automatikus kormányzás és CRUISE PILOT menetsebesség szabályzó rendszerek kombinációja gondoskodik.

Miután a szántóföldön elkezdődik a munka, a CEMOS AUTOMATIC megkezdi az alapértékek betöltését, és rövid idő alatt beállítja a rendszer megfelelő paramétereit. Figyelembe véve a nap folyamán változó betakarítási körülményeket, képes a megfelelő paramétereket folyamatosan vizsgálni és a beállításokat ezekhez igazítani. Így a CEMOS AUTOMATIC által biztosított a folyamatos utánállítás, melyet a kezelő manuálisan talán nem is tudna elvégezni.

A CEMOS AUTOMATIC programnak az alapja a CEMOS szoftver. A kezelő bármikor képes beavatkozni a rendszerbe és párbeszédek útján megtalálni a megfelelő beállítást. Mindezek mellett a CEMOS AUTOMATIC továbbra is aktív marad. Ezen túlmenően természetesen fennáll annak a lehetősége, hogy a másodlagos leválasztás és tisztítás a CEBIS-ben kézzel is beállítható. Ilyen esetekben a CEMOS AUTOMATIC ideiglenesen kikapcsol. A CMOTION / többfunkciós kezelőkaron lévő AUTO PILOT gomb megnyomásával a CEMOS AUTOMATIC ismételten aktiválódik. Továbbá bármikor lehetséges az automata funkció be- és kikapcsolása. Ráadásul a CEMOS AUTOMATIC külön-külön is képes kezelni a másodlagos leválasztás illetve a tisztítás paramétereit.

A kezelő 4 különböző optimalizálási mód közül választhat:

− Maximális áteresztő képesség

− Minimális üzemanyag igény / szalmaminőség

− Kimagasló cséplési minőség

− Kiegyenlített arányok

A kezelő a CEMOS AUTOMATIC aktiválása előtt pontosan meg tudja adni, ezáltal az elvárt eredmény szerinti stratégia folyamatosan ellenőrizhető. Az optimális teljesítmény elérésének érdekében a CEMOS AUTOMATIC ezen adatok függvényében szabályozza a másodlagos leválasztás és tisztítás beállításait.

A CEMOS AUTOMATIC kezelő egysége a CEBIS MOBILE is megújult. Az új CEBIS MOBILE 12 collos képernyőátmérője és érintőkijelzős felülete teljesen új kezelési lehetőségeket nyújt a CRUISE PILOT, a CEMOS DIALOG és a CEMOS AUTOMATIC kezelő támogató rendszerekhez. A gépkezelő a CEMOS AUTO CLEANING és a CEMOS AUTO SEPARATION rendszerekkel előre meghatározhatja az elérni kívánt eredményt. Az új csúszkás megoldással minden optimalizálási mód megjeleníthető, és gyorsan módosítható. Így az egyes beállítások egy egyszerű koppintással változtathatók.

Az új érintőképernyős CEBIS MOBILE terminál az alábbi funkciókhoz használható: CEMOS DIALOG a LEXION 700 / 600 modelleknél; CEMOS AUTO CLEANING a LEXION 700 / 600 modelleknél; CEMOS AUTO SEPARATION a LEXION 700 sorozatnál; CRUISE PILOT a LEXION 700 / 600 modelleknél, AUTO CROP FLOW a LEXION 700 / 600 modelleknél.

A CEMOS AUTOMATIC-kal szerelt kombájnoknál a CEMOS AUTO TRESHING a kombájn összes többi asszisztencia-rendszerével összeköttetésben áll. A terményfajtától függő alapbeállításokból kiindulva az AUTO TRESHING így mindig megtalálja a cséplőrendszer optimális beállításait, és a lehető legkíméletesebben, de a szükséges mértékű agresszivitással végzi a cséplést. Mindezt a másodlagos magleválasztás, a tisztítás és a betakarítási sebesség függvényében teszi, melynek eredményeként ezeken a pontokon működő automatikus rendszerek munkáját is megkönnyíti.

A CLAAS 2017-es hannoveri AGRITECHNICA kiállításon aranyérmet nyert a CEMOS AUTO THRESHING – automata cséplés-ellenőrzés rendszerrel.