fbpx

Ezért erős a német mezőgazdaság

Írta: - 2018 január 02.

Már havi egymillió forintnak megfelelő összeg az átlagbér a német agrárgazdaságokban dolgozó gazdák körében – adta hírül a német szakszövetség. Ha kissé óvatosabbak is a beruházásokkal, gőzerővel megy a modernizáció.

Elképesztő növekedés

Vajon idén is kitart-e a lendület? – teszik fel a kérdést megfigyelők a németországi mezőgazdaság 2018-as kilátásait illetően. A bizakodó előretekintés alapja, hogy az év végén napvilágot látott jelentések szerint a német agrárszféra – egész pontosan az agrárüzemi jövedelmezőség – 30%-os(!) növekedést ért el 2016-hoz képest. Ez akkor is brutális teljesítmény, ha a német gazdaság az utóbbi másfél-két évben közismerten csúcsformában van. A Német Parasztszövetség kimutatása szerint az egy főre vetített átlagjövedelem elérte a 3200 eurót.

Korszerűsítenek

Mindez annak ellenére is így van, hogy a német agrárágazat még mindig „didereg” kissé a 2008-2011-es gazdasági válságtól. A beruházásokkal még mindig nagyon óvatosak a gazdaságok – a tavaly év még csak az első jeleket hozta a fejlesztési-beruházási kedv élénkülésére. Ebben viszont első helyen szerepel az innovatív, digitális és precíziós technikák-technológiák bevezetése a gazdálkodásba. A szakszövetség felmérése szerint a német gazdák csaknem 70%-a már rendszeresen és gyakorlottan alkalmazza e technológiákat a földműveléstől az állattartásig, sőt: a fogyasztók választását, tájékoztatását segítő termékinformációs alkalmazásokig. A német agrártermékek ezzel is tovább erősítik jelenlétüket a kiskereskedelmi szférában, hiszen a mind tudatosabb vásárlók előszeretettel vesznek olyan terméket, amelynek eredete, minősége, paraméterei ellenőrizhetőek.

Kohout Zoltán