fbpx

Az AXIÁL Kft. virtuális keretek között értékelte az évet

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 10.

A folyamatos fejlesztés elvét már 30 évvel ezelőtt zászlónkra tűztük

Bár az idei AgrárgépShow elmaradt, de nem maradhatott ki a hagyományos AXIÁL-évértékelő. Az online térben megszervezett sajtótájékoztatón Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője értékelte a vállalat 2020. évi teljesítményét, valamint jövőbeni terveit is megosztotta a közönséggel.

 

A magyar mezőgazdaságot befolyásoló tényezők

2019-ben az Agrárminisztérium kihozott egy kamattámogatási lehetőséget – 80 százalékos kamattámogatás mintegy 30 milliárd forintos összeggel –, melynek keretében mezőgazdasági gépeket lehetett vásárolni. A támogatást a Növekedési Hitelprogrammal kombinálva maximum 0,5%-os ügyleti kamattal lehetett géphitelhez jutni. 2020 eleje még ennek jegyében zajlott, sokan valósítottak meg beruházásaikat az Axiál Financial Services Kft. közreműködésével. A kedvező konstrukció után sem maradtak azonban a gazdák finanszírozási segítség nélkül, hisz jött az NHP Hajrá, az 1500 milliárd forintnyi forrásával, majd annak további 1000 milliárd forintos kiegészítésével. „Így várhatóan az idén is kedvező, fix kamatozású, kiszámítható forrás áll a termelők rendelkezésére” – tájékoztatta a sajtó képviselőit Harsányi Zsolt.

 

Claas Axiál mezőgazdaság
Harsányi Zsolt ügyvezető-tulajdonos, Umenhoffer Péter marketingigazgató, Pintér Zsolt ügyvezető; AXIÁL Kft. (fotó: Kürti Ivett)

 

Mezőgazdasági- és építőiparigép-piac 2020-ban

„A magyarországi mezőgazdaságigép-beruházások nominálértéke 180 milliárd forint volt 2020-ban, így egy kis csökkenés figyelhető meg a 2019-es évhez képest, de összességében elfogadható évet zárt a magyar mezőgazdaságigép-piac beruházási oldalról” – foglalta össze Pintér Zsolt ügyvezető a tavalyi mezőgazdasági- és építőiparigép-piac főbb mutatóit.

Traktorok: A 2020. évi össztraktorpiacból a 80 LE feletti kategóriában az AXIÁL Kft. a Landini, Fendt és CLAAS márkái révén 24,8%-os piaci részesedést mondhat magáénak. Az innovációkkal az értékesített erőgépek átlagos teljesítménye is évről évre nő. Az ügyvezető a Fendt traktorok példáját hozta ennek szemléltetésére, amelynél látható volt, hogy míg 2019-ben 222 LE, addig 2020-ban 235 LE volt az átlagos értékesített teljesítmény. Ez 6%-os növekedés, mindössze egy év alatt.

Kombájnok: A Magyarországon 2020-ban értékesített betakarítógépek közel fele CLAAS volt – hangsúlyozta az ügyvezető. Számításaik szerint a betakarítógépek piacán 2,1%-kal sikerült növelni piaci részesedésüket 2020-ban, az előző évhez képest. A kombájnokhoz kapcsolódóan megfigyelhető, hogy az átlagos vágóasztalméret 20 év alatt 5,5 méterről 7,5 méterre nőtt. Ugyanez jellemző a motorteljesítménynél is: ez 2019/2020 viszonylatában 384 LE-ről 402 LE-re emelkedett. Ma már a legnagyobb teljesítményű CLAAS kombájnok kukoricában akár 150 tonna/óra fölötti teljesítményre is képesek.

Silózók:Tavaly 67%-os piaci részesedést tudhatott magáénak az AXIÁL Kft., amely arány az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat révén az idén tovább emelkedhet” – tette hozzá Pintér Zsolt.

Mezőgazdasági teleszkópos rakodók:Még mindig el tudjuk mondani, hogy az általunk forgalmazott Manitou és CLAAS teleszkópos rakodók értékesítési volumenével minden második mezőgazdasági teleszkópos rakodó tőlünk kerül értékesítésre” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Új márka a palettán: Az AXIÁL Kft. kínálatában új szereplőként jelent meg a Schäffer, melynek teleszkópos változata piacvezető, annak derékcsuklós „testvére” pedig második helyen áll a német géppiacon. A 22 darab mezőgazdasági és 16 darab építőipari modellt tartalmazó gépcsalád legkisebb derékcsuklós rakodógépe 1,4 tonna, a legnagyobb modell pedig 13 tonna üzemi tömegű.

 

Az idén 30 éves az AXIÁL Kft.

 

Folyamatban lévő beruházások és kötvénykibocsátás

Az AXIÁL Kft. egy, a magyar mezőgazdasági és építőipari gépesítést támogató, szervizszolgáltatást nyújtó és alkatrész-forgalmazást végző vezető vállalat. „Az volt az álmom, hogy ezt a célkitűzést 2020-ban is megtartsuk. Jelentem, sikerült” – mondta Harsányi Zsolt.

Mára 19 telephelye van a vállalatnak, a következő beruházás pedig Felsőzsolcán kerül sorra, ahova Miskolcról fog a telephely és kollektívája átköltözni. Folyamatban van a bajai Alkatrész Logisztikai Központ bővítése. A magasraktárban 14 méter magasságig fognak raktározni – a mostani 8 méterrel szemben –, a jobb helykihasználás érdekében, és a polcokon 38 000 láda kap majd helyet. Az új épületrész másik oldalán 5 500 új raklaphely lesz megtalálható, a meglévő raktárban pedig 3 500 raklaphely. A vállalatnál bevezetésre került az E-számla és az E-munkalap rendszer, valamint NFC-chip segíti a gépek gyors beazonosítását.

A Növekedési Kötvényprogram keretében a vállalat tavaly 15 milliárd forint össznévértékű kötvényt bocsátott ki, mely a Budapesti Értéktőzsdén is bevezetésre került. A kötvénnyel a vásárló nem szerez tulajdonosi és döntési jogosultságot az AXIÁL Kft.-ben, ennek célja, hogy a vállalat hosszú távon tovább növelje pénzügyi stabilitását, forrásainak tervezhetőségét, működésének megbízhatóságát.

Az AXIÁL Cégcsoport egyik fontos része az Axiál Financial Services Kft., mely finanszírozásban és kockázatkezelésben segít a partnereinek. A rövid és hosszú távú gépbérleti konstrukciókat kínáló MANAX Kft. – szintén a cégcsoport részeként – fiatal, közel 1 200 darabos gépparkkal támogatja a termelőket.

Harsányi Zsolt ügyvezető-tulajdonos, Umenhoffer Péter marketingigazgató, Pintér Zsolt ügyvezető; AXIÁL Kft. (fotó: Kürti Ivett)

 

Átalánydíjas szervizszolgáltatás

Ahogy minden évben, úgy idén is sor került az AXIÁL Kft.-vel átalánydíjas szervizszolgáltatásra szerződött, kiemelt partnerek díjazására. A díjakat az Öttevényi Agrár Zrt., a Tarnamenti-2000 Kft., valamint a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. képviselőinek adták át.

 

A jövő

A világ népessége egyre nő, így a gazdáknak egyre több élelmiszert kell termelniük, miközben az éghajlat, ezáltal a terméshozamok is folyamatosan változnak. A mezőgazdasági termelőknek a veszteségeket intelligens, digitalizált gépekkel, produktívabb módszerekkel kell kompenzálniuk. Az AXIÁL Kft. már készen áll a kihívásokra, partnerei támogatására.

„A folyamatos fejlesztés elvét már 30 évvel ezelőtt zászlónkra tűztük. Ez a meggyőződés több soron visszaigazolást nyert, hogy mást ne említsek, most, a pandémia idején. A fejlesztés igénye tevékenységünk minden egyes területére kiterjed. Az AXIÁL Kft. jubileumi évét szimbolizáló, 30ast tartalmazó logó is utal arra, hogy stabilitásra törekszünk, és a jövőben is fejlődni szeretnénk” – hangsúlyozta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

 

Borbély Zsanett
AXIÁL Kft.