fbpx

Beszélgetés az agrárium válságállóságáról

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 08.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnökének podcast-beszélgetése a koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásáról.

A videó Győrffy Balázs NAK-elnök Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.

A beszélgetés során elhangzott:

  • Más-más mértékben ugyan, de az agrárium valamennyi szereplőjét érintik a koronavírus-járvány hatásai.
  • A járvány egyaránt felszínre hozta az agrárium hiányosságait és erősségeit. Előbbiek közé tartozik például a fehérje-önellátottság kérdése. Úgy kell a nehézségekre választ adni, olyan fejlesztéseket kell elindítani, amelyek a krízis utáni időszakban is a megoldások irányába hatnak. Az erősségekre pedig lehet és kell is építeni.
  • belső ellátás biztosított, arra kell koncentrálni, hogy a külkereskedelem – az inputanyagok importja és a megtermelt áruk exportja – is működjön.
  • Az agrárium adhat munkát, megélhetést a nehéz helyzetbe került ágazatok korábbi munkavállalóinak. A közfoglalkoztatottak bevonása is megoldás lehet a kieső munkavállalók miatt esetlegesen fellépő munkaerő-hiány kezelésére. A külföldről visszatérő magyar szakemberek is megtalálhatják számításaikat a hazai munkaerő-piacon.
  • Az agrárium „válságálló”, ez a biztonságérzet több munkavállalót fordíthat az ágazat felé, és ezáltal az agrárium presztízse is növekedhet.
  • Fontos, hogy a piacok továbbra is működjenek. Szabad térben kisebb fertőzésveszélynek vannak kitéve a vásárlók, mint a zárt üzletekben.
  • Szükség lenne a „de minimis” keret jelentős mértékű növelésére, ezáltal lenne mozgástere a kormánynak arra, hogy nemzeti forrásból támogassa a gazdákat.
  • A Magyarok Kenyere program nem marad el, hiszen idén is várják a támogatást a segítő szervezetek.

 

A beszélgetés a következő helyeken is megtalálható:

Facebook: https://www.facebook.com/gyorffybalazshivatalosoldala/posts/233062508068568
Soundcloud: https://soundcloud.com/gyorffybalazs/a-koronavirus-hatasai-agrarszemmel-beszelgetes-jakab-istvan-magosz-elnokkel-szovetes-podcast-04
Spotify: https://open.spotify.com/episode/2YPet0aWGWq5DNKGhklQeT?si=op4CElrmQMKlWFykApbKKQ