fbpx

Bevált a Huminisz-technológia szójában is

Írta: - 2017 július 03.

„Növénykondicionálás és növénytáplálás” – a Huminisz Kft. jelmondatával, szakmai koncepciójával tesz hitet amellett, hogy a két terület nem választható el egymástól, illetve a növénytáplálás hatékonysága, hatásfoka stabilan jobb, ha a növények élettani folyamatai az adott körülményekkel összhangban és a működésükben zavart okozó abiotikus és biotikus stresszhatásoktól mentesen zajlanak.

Elemei a Kondisol növénykondicionáló készítmények és a Solvitis lombtrágyák. A Kondisol egyedi és utánozhatatlan összetételben tartalmazza a különféle huminanyagokat (barna huminsav, fulvosav), enzimeket, koenzimeket, aminosavakat, egyéb szerves vegyületeket, makro-, mezo- és mikroelemeket. Ezek egy részről harmonikus módon stimulálják, segítik, támogatják a kezelt növények élettani folyamatait, és növelik azok stressztűrő, stresszkezelő képességét, más részről fokozzák a készítménnyel együtt kijuttatott egyéb anyagok levélen keresztüli felszívódását. (Ez utóbbit nevezzük hatásfokozó keláthatásnak.)

A gazdaságos szójatermesztés előfeltételei a fajtaválasztás mellett a megfelelő talajelőkészítés, a jó minőségű vetés és a gondos növényápolás. Az intenzív technológia lényeges elemei a növénykondicionálók és a lombtrágyák használata. Miért?

Az állományban végzett gyomirtás általában megviseli és fejlődésében átmenetileg megállítja a növényt. Ugyanakkor a szója vízigényes kultúra, de a magyarországi termőkörzetek nagy részében a csapadék mennyisége és eloszlása kedvezőtlen a számára. Sajnos a csapadékmennyiség vonatkozásban a cikk megírásáig (06.24) nagyon kedvezőtlenül alakult a helyzet 2017. évben.

Az ilyen abiotikus- és biotikus stressz megelőzésre és kezelésre az elmúlt évek üzemi tapasztalatai alapján A SOLVITIS lombtrágyák és a KONDISOL növénykondicionálók üzemi szinten 1-2 kezelés után is jelentős, átlagosan 15% termésnövekedést eredményeztek a lombtrágyával nem vagy versenytárs készítményekkel kezelt táblarészekhez képest. Ez legalább ötszörös megtérülést jelent a kezelésenkénti (ca. 6000 Ft/ha kondicionálás+növénytáplálás) költséghez képest.

A Lajtamag Kft. 2016-ban Mosonmagyaróváron vizsgálta a Kondisol és Kondisol N különböző dózisait Solvitis Zn 1 l/ha dózisával kombinációban kijuttatva. A legjobb eredményt a II. oltóanyaggal beállított parcellákon mérték, ahol a Huminisz technológia termésszintben és olajtartalomban egyértelmű, fehérjetartalomban változó mértékű eredményt hozott.

A szójának a jobb megtermékenyülés miatt a virágzás elején javasolt bórt adni. Erre kiváló megoldás új termékünk, a Solvitis BórMo, amelyben a bór mellett molidén található. A molibdén a nitrogén mobilizációban és a stresszkezelésben játszik fontos szerepet. A Kondisolban található huminsavak/fulvosavak sokrétű, jótékony hatása virágzásban is érvényesül, homogénebb lesz az állomány, jobb lesz a termékenyülés. Virágzás eleji/virágzáskori kezelés: 4 l/ha Konsisol B+S vagy 5 l/ha Kondisol + 1 l/ha Solvitis BórMo + 1 l/ha Solvitis NPK 4-4-11.

Különösen szélsőségesen száraz évjáratokban és vetőmagtermesztésben ne feledkezzünk meg a hüvelyképződés időszakára időzített növénykondicionálásról. 2017. évi száraz, forró júniusi időjárás kedvez a rovarkártevők elszaporodásának. A kezelések elvégezhetők a tripszek és/vagy takácsatkák elleni védekezéssel egymenetben.

A Huminisz növénykondicionálás és növénytáplálás technológiájával a szójában is jelentős mértékben növelni tudja a termés mennyiségét, -minőségét és -biztonságát.

Amennyiben bővebb információra van szüksége, látogassa meg honlapunkat (www.huminisz.hu), vagy hívja területi szaktanácsadóinkat, akik örömmel segítenek Önnek!

Pais István
Huminisz Kft.