fbpx

BIOMIN konferencia Visegrádon

Írta: Szerkesztőség - 2013 december 11.

Dr. Jakab Gábor ügyvezető igazgató megnyitójában elmondta, a szlovák, szerb és horvát kollégák szakemberek segítségével építették fel a rendezvényt, melynek lényege, hogyan neveljünk úgy malacot, hogy minél minőségibb állataink legyenek, akiktől hosszútávon hasznot várhatunk.

Az BIOMIN újdonságairól Grehard Galsterer regionális igazgató tartott előadást.

Részletesen bemutatta a BIOMIN tevékenységét, hogyan gondolkodtak a múltban és mit tesznek a jövőért, illetve milyen folyamatban lévő fejlesztéseik vannak, melyek 3-5 évre mutatnak előre.

Kiemelte, hogy a tudomány számukra elengedhetetlen, és innováció nélkül nincs jövő.

 

 

BIOMIN konferencia Visegrádon

A malac minősége a születéskor kezdődik

„Legyen minél több jól fejlett választott malacunk”– kezdte előadását Andre van Lankveld, a BIOMIN GMBH sertés specialistája.

Évről-évre növekedő tendenciát mutat a született malacok száma kocánként.

Minden sertéstartónak nagy hangsúlyt kellene fektetni a születési súly növelésére.

Figyelmet kellene fordítani a választás előtti mortalitás csökkentésére, hogy több, nagyobb értékű malacot tudjunk majd értékesíteni a jövőben.

Nagyobb számú alom születésekor a három legkisebb malac születési súlya sokszor mindössze 800 g, ezeket nagyon nehéz életben tartani.

Minél magasabb a születési súly, annál nagyobb eséllyel indulnak a túlélésért.

Kutatások alapján bebizonyosodott, hogy a 900 g alatti induló súlynál sajnos 60% a túlélési arány.

Nem csak a mortalitás értelmében fontos a kiindulási súly, a későbbiek folyamán bizony a hízó teljesítményét is nagymértékben befolyásolja.

Azonban ne csak az élve született malacok számának növelésére koncentráljunk, hanem a születés pillanatában figyeljünk oda az egyéb tényezőkre is.

A halva születéseket sok minden befolyásolja.

Érdemes összpontosítani a vemhesség alatti kalcium anyagcserére, mert a fialás elhúzódásában jelentős szerepe van a túl magas kalcium szintnek (standard 0,65-0,7%).

Kockázatot jelent a túlsúly, a megfelelő kondíció elengedhetetlen a jó eredményhez.

Fialás előtt 2-3 héttel már ne az etetésé legyen a főszerep, inkább próbáljuk meg kissé leépíteni a szalonnaréteget.

 

Az oxigén fontossága

Már a fiaztató kutricákat úgy kell kialakítani, hogy fialás közben is kellő mennyiségű oxigént tudjon az anyakoca felvenni.

A genetika is befolyásoló tényező, a statisztika azt igazolja, hogy minél nagyobb a koca testhossza, annál hosszabb lesz a fialás időtartama, ami további kockázati tényező.

Ha a malacok nem megfelelő oxigénnel születnek, gyengék lesznek, nem tudnak szopni, és elpusztulhatnak.

Tehát nemcsak az a fontos, hogy felkeljen és rögtön járjon a malac, hanem az is, hogy mennyire oxigénhiányos állapotban érkezik a világra.

A 38 oC-os születési testhőmérsékletet nem tudná megtartani a malac, ezért melegedési folyamatot kell előidéznünk, amihez pedig szintén oxigénre lesz szükség.

A kolosztrum felvételének fontossága

A kolosztrum nagy mennyiségű antitestet tartalmaz, ami segít megvédeni az újszülött malacokat az ellés körüli fertőzések leküzdésére.

Minél több utód születik, annál kevesebb az egy malacra eső előtej mennyisége, viszont a többször ellett anyák esetében jobb a kolosztrum termelés.

Az első kibújt malac így 50%-kal több előtejhez jut, mint az utoljára megszületett, ami óriási hátrány a később érkezőknek.

A fialás utáni 5-6 napon az immunglobulin szint az utoljára kibújtaknál szerény számot mutatott a kísérletek során.

Megoldás a szakaszos szoptatásban van: pl. az első 8 malacot megjelöljük egy színnel, és a szopás után néhány óra múlva félretesszük, hogy a később született kocák is fel tudják venni a megfelelő kolosztrumot, majd 4 óránként csere.

Meghatározó fontossággal bír, hogy életük első 24 órájában a saját anyjuk tejéből eleget fogyasszanak.

 

A minőségi takarmányozás megtérül

A takarmány kihat az állat minőségére, ezért a mikotoxinok inaktiválására a BIOMIN kifejlesztette a Mykofix Plus 3.E terméket.

A sertések takarmányhasznosításának fokozására a Digestarom takarmány kiegészítőt ajánlotta Wolfgang Kaul, a BIOMIN termékspecialistája.

Véleménye szerint a kocák takarmányfelvételében rejlik a sikeres malactermelés kulcsa.

A BIOMIN takarmányozási stratégiáit használva, hosszútávon mindenképp nyereség könyvelhető el.

Összefoglalva: minél több a malac, annál több a halvaszületés, kevesebb az egyedek kolosztrum és tejfelvétele, alacsonyabb a túlélési esély, kevésbé kiegyenlítettek az almok, kisebb a választási súly.

Több figyelmet kell fordítani az ellés gyors lezajlására, a jó előtej ellátottságra, a kocák hasonló kondíciójára, a májvédelemre, az emésztés segítésére és a jó menedzsmentre.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek IDE kattintva.