fbpx

A sertéstelep biológiai biztonsága

Írta: - 2023 május 15. -Hirdetés

A biológiai biztonság szerepe a kórokozó mikroorganizmusoktól lehetőleg mentes környezet megteremtése és a telep biológiai védelme a kórokozók elterjedése ellen.

A biológiai biztonságot 3 területre oszthatjuk fel:

  1. Külső biológiai biztonság és a gazdaság környezete:
    A kórokozók terjedésének megakadályozása a farm közvetlen környezetében és attól nagyobb távolságokban.
  2. A gazdaság belső biológiai biztonsága:
    A nemkívánatos kórokozók a telepre történő bejutásának megakadályozása.
  3. A fertőzött állomány kezelése:
    A gazdaságban már jelenlévő fertőzések megfékezését célzó intézkedések.

A telep elhelyezkedése

A legközelebbi sertésfarmtól való 3-5 km-es távolság optimális az állomány védelmére a legtöbb patogén tényező ellen. A sertések szállítására használt, nagy forgalmú utaknak legalább 500 m távolságra kell lenniük; vágóhidaknak, húsfeldolgozó üzemeknek legalább 5 kilométer távolságra.

A farm környezete

A telep területét a talajhoz tartósan rögzített kerítéssel érdemes bekeríteni, amely megakadályozza a vadon élő és háziállatok, illetve a kívülállók bejutását; a magassága pedig legalább 1,5 méter. A bejáratoknál és a parkolóban célszerű táblák elhelyezése, amelyek tájékoztatnak a gazdaságba való belépés szabályairól.

A telep felosztása zónákra („tiszta” / „piszkos”). A két részt kerítéssel célszerű elválasztani egymástól.

  • „Tiszta” rész – állattartó épületek, tárolók: takarmány, állatmozgató berendezések, tiszta rész tisztítása és fertőtlenítése; kizárólag ebben a zónában használt mezőgazdasági járművek, pl. sertések vagy takarmány belső szállítására.
  • „Piszkos” rész – trágya, hígtrágya, elhullott állatok, egyéb hulladékok tárolása, a telepre behozott és onnan kivitelre kerülő állatok berakodása, szociális terület a dolgozók számára, a tiszta részen kívül használt járművek tárolása.

A sertéstelep bejáratainál/kijáratánál, valamint a „piszkos” és „tiszta” részek közötti átjárókban és átmenetekben legyenek kihelyezett fertőtlenítő szőnyegek, a fertőtlenítőszer hatékonyságát biztosító állapotban tartott, fedett vályúk. A kihelyezett szőnyegek szélessége nem lehet kisebb, mint a bejárat szélessége, a kerékmosó hossza pedig nem lehet kisebb, mint a gazdaságba belépő vagy onnan kilépő szállítóeszköz legnagyobb kerekének kerülete.

A gazdaság területe (tiszta és piszkos részek) legyen rendezett, az utak burkoltak. Az épületek körüli bokrokat, fákat és füvet el kell távolítani, mivel ezek kiváló táptalajt jelentenek a vadmadarak, rágcsálók és betegséget terjesztő rovarok számára. A takarmányt silókban kell tárolni, szorosan lezárva a rágcsálók és madarak ellen.

Berakodó rámpa – ajánlatos ezt a gazdaság külső kerítésénél, az épületektől 20-50 méterre elhelyezni. 2 zónára kell osztani: egy tiszta zónára az alkalmazottak számára és egy piszkos zónára a külső munkások számára. A hízókat begyűjtő autó nem hajthat át a tiszta zónán.

A tetemek összegyűjtése – a tároló kontéreknek a kijelölt területeken, a telepen kívül, vadállatoktól, madaraktól és rovaroktól mentes helyen kell lenniük.

Szalma – az ASP-vírus terjedésének megnövekedett valószínűsége miatt nem javasolt állatokat az alomrendszerben tartani. Ha nincs más lehetőség, a szalmát megfelelően, elkülönített raktárakban kell tárolni kb. 90 napon át.

Állattartó épületek

  • Védett a kívülálló személyek, vadállatok, rágcsálók stb. bejutása ellen.
  • A belépési pontok megfelelő megjelölése – a gazdaságba látogatók számára csak egy kijelölt bejárat lehet. A telepre látogatók betartják a karanténszabályokat (24-48 óra).
  • Erős, teljes ajtók, amelyek könnyen tisztíthatóak és fertőtleníthetőek. Fertőtlenítőszerrel átitatott szőnyegek a bejáratnál az ajtónyílás szélességében.
  • A termek ablakai zártak, a levegő/szellőző bemenetek megfelelő átmérőjű hálóval biztosítva, amely megakadályozza a rovarok és rágcsálók bejutását.
  • A gazdaságban javasoltak a rendszeres DDD (fertőtlenítés, rovarirtás és patkányirtás) kezelések.
  • A telepnek rendelkeznie kell egy szociális helyiséggel, külön piszkos és tiszta zónával. A piszkos területen öltöző, mosdó és fertőtlenítő helyiségek találhatók.
  • A farmnak tiszta ruhát és cipőt kell biztosítania.
  • A gazdaságban csak tisztítás és fertőtlenítés után használjon az állatokhoz kapcsolódó eszközöket! A termekbe bevitt állatorvosi felszerelésnek egyszer használatosnak kell lennie.

Törvény által előírt dokumentáció:

  • a farmon levő sertések a leltára, malacok, választott malacok, hízósertések, kocák, kocasüldők és kanok szerinti bontásban, rendszeresen frissítve;
  • a gazdaságba behozott sertések, takarmányok vagy állati melléktermékek szállítóeszközeinek nyilvántartása;
  • nyilvántartás a sertéstartó helyiségekbe belépő személyekről;
  • a megfigyelési és rágcsálóirtási program dokumentációja;
  • a járművek, berendezések és épületek tisztításának és fertőtlenítésének nyilvántartása;
  • a sertések elhullásának nyilvántartása termelési kategóriánként;
  • állatkezelési jegyzőkönyv;
  • állat-nyilvántartási jegyzőkönyv.

Cargill Takarmány Zrt.
www.livelle.hu

Livelle Cargil