fbpx

Bővítené gazdaságát?

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 11.

Építkezésbe fogni komoly, felelősségteljes döntés – nem kevés pénzről van szó, és nagyon nem mindegy, hogy milyen lesz az elkészült acélcsarnok.  A Frisomat most induló „Tanácsok építkezést tervezőknek” sorozatában Miskolci Adrián, a cég szakembere tapasztalatai alapján bemutatjuk, milyen lépésekből is áll egy beruházás, és milyen szempontokat kell végiggondolni.

Acélcsarnok építésénél az első lépés mindig az igények feltérképezése. Egészen más szempontokat kell figyelembe venni egy gabonatárolónál, illetve egy csirketelepnél vagy éppen géptárolónál. A következő lista ezeket a szempontokat mutatja be:

  • 1, A gazdaság jelenlegi tevékenysége
  • 2, az előző épületek használatának tapasztalatai, esetleges problémák
  • 3. a beépítendő technológia (etető-és itatórendszerek, szellőztetés, hőszigetelés)
  • 4. az épület megközelíthetősége
  • 5. Hosszútávú tervek:
        1. várható növekedés
        2. tevékenység kiterjesztése / új munkafolyamatok
        3. teljesen új funkciók
        4. bérbeadás
        5. ingatlan eladása

A tapasztalat azt mutatja, hogy a tervezés kezdeti fázisában az épület funkciójára és a hosszútávú tervekre érdemes koncentrálni. A megfelelő méretű, optimális kihasználtságú csarnok építéséhez fontos pontosan felmérni a gazdaság közép-és hosszútávú céljait és lehetőségeit.

Mekkora bővülést tervez a gazdaság?

Saját használatra készül az épület, esetleg részben vagy egészben bérbeadásra?

A másik alapvető szempont az épület funkciója.

Gabonatárolóra van szükség, géptárolóra, vagy sertéstelepre?
Más-más szempontokat kell figyelembe venni – az élőállatoknak például fontos a megfelelő hőmérséklet és szellőztetés, míg egy géptárolónál kevésbé fontos ez.

Lehetséges, hogy később másra is szeretné majd használni az épületet?

A Frisomat csarnokok szerkezetüknél fogva könnyen bővíthetőek. Ezzel együtt fontos felmérni, milyen funkciók jöhetnek még szóba, hogy ennek is megfelelhessen az épület.

Mik az eddigi tapasztalatok, mik azok a problémák, amiket az új épületnél mindenféleképpen ki kell küszöbölni a zavartalan működés érdekében?

Fontos tanulni az eddigi épületek hiányosságaiból, mert ezzel hosszú távon sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Minél alaposabban felmérjük, mit szeretnénk elkerülni, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy az épület meg fog felelni a felé támasztott elvárásoknak.

Ha ezeket a kérdéseket alaposan körüljártuk, és megfogalmaztuk az alapvető elvárásokat, a Frisomat csapata ezek alapján fog javaslatokat tenni, milyen típusú, keretkiosztású, magasságú csarnok felel meg leginkább ezeknek az igényeknek.

Folytatjuk sorozatunkat!

Látogasson el a Frisomat honlapjára!