fbpx

BRNO 2012 „TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA ÉS BIOMASS” KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 17.

A mai szabályozott európai piacra termelő mezőgazdaság – a növénytermesztés és állattenyésztés, erdészet és vadgazdálkodás – csak kiváló fajták, korszerű agrotechnika, és megfelelő magas színvonalú műszaki háttérrel tud gazdaságosan és versenyképesen termelni. Ebben a termelési folyamatban egyre nagyobb szerep jut a mezőgazdasági és erdészeti biomasszának, elsősorban bioenergetikai hasznosítás céljából.

Ennek következtében a mezőgazdasági gépgyártás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások innovációja felgyorsult.

A megvalósított innováció közreadásának, az újdonságok bemutatásának a nemzetközi gépkiállítások és vásárok nyújtják a legjobb lehetőséget, mint pl. a 2012. március 03. és április 04. között tartott Brno-i Nemzetközi Vásár és Agrártechnológia:

  • TECHAGRO – Mezőgazdasági gépek és berendezések szakvására,
  • ANIMAL-VETEX – Állategészségügyi és állattenyésztési vásár,
  • SILVA-REGINA – Erdészeti és vadászati vásár,
  • BIOMASS – Megújuló energiaforrások szakvására.

A rendezvényen 20 országból 755 kiállító szerepelt és 72.000 m2 kiállítási területet foglaltak el.

A kiállításra 40 országból érkeztek látogatók, számuk mintegy 100.000 főre tehető. (1. ábra)

A rendezvényt számos szakmai program és látogatók részére rendezett szórakoztató program tette igazán színessé.

 

Elismerések

A nemzetközi rendezvényen összesen 16 nagydíjat és 13 egyéb elismerést osztottak ki az újdonságok között.

A nagydíjas újdonság a CLAAS Axion 900 sorozatú nehéz univerzális traktorcsalád, melynek tagjai 280/205 – 400/294 LE/kW teljesítményű, 9 hengeres Common Rail FTP Cursor 9 motorral készülnek.

A vezető kényelmét Cmotion kezelőkar és Cebis információs rendszer szolgálja. (2. ábra)

A talajművelő gépek közül a GRAND PRIX elismerésben részesült a LEMKEN GmbH & Co. KG váltva forgató ekecsaládjának a Diamond 11 V G + 1.2 100 változtatható munkaszélességű, réselt- és teli kormánylemezzel szerelt ekéje.

Az eke vonóberendezésének és a traktor vonóberendezésének szögállása kiemelt helyzetben a fordulóban megváltoztatható, ezáltal a fordulási helyszükséglet csökkenthető.

A VÄDERSTAD-VERKEN AB az új precíziós szemenkéntvető gépével a Väderstad Tempo-val részesült elismerésben.

A gyártó a magadagolás, magtovábbítás pontosításával a tőkihagyás és a kettősvetések számát, ezáltal a terméskiesés csökkenést minimalizálta.

A szántóföldi növénytermesztés területén a sort az AMAZONEN WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG. önjáró permetezőgépe az Amazone Pantera 4001 zárta.

Ide sorolható még a MERLO SPA teleszkópos rakodógépeihez kifejlesztett dinamikus terhelésszabályzója, mely egyben elektronikus munkaeszköz felismerő rendszerrel is rendelkezik.

A telepi, illetve majori gépek kategóriájában két szárítóberendezés GSI T típusú szárítótorony, GSI Group, és egy mobil BioPro UV 0,5 szárító O.K. SERVIS BioPro S.R.O.

Az állattenyésztés gépei közül egy haltenyésztési etető, illetve takarmányozó berendezés CARP-FEED AGRICO S.R.O. és az AGEVENT 100 AGE S.R.O. részesült az elismerésben.

A vetőmagok és magról nevelt fajták, mezőgazdasági vegyszerek kategóriában pedig a SELGEN A.S. Astrid nevű búzafaj tagja kapott elismerést.

Az állattenyésztés és állategészségügy területéről (ANIMAL VETEX) az étel és delikát kategóriában a Rescue Pig biztonsági rendszer ért el kiemelkedő elismerést.

 

Az erdészeti és vadgazdálkodási területen (SILVA REGINA) három nagydíjat osztottak ki:

  • HUSQUARNA 560 XP láncfűrész HUSQUARNA AB.;
  • Folyamatirányítási rendszer az erdőgazdálkodásban FORESTA SG. A.S.;
  • TATRA PHOENIX T 158, 6×6 kerékképletű erdészeti kiközelítő és szállító tehergépkocsi.

A megújuló energiakategóriában (BIOMAS) két díjat adtak át:

  • MGL 400 pelletgyártó gépsor, gyártó: John Smith NOVOKOVAK
  • BrikStar 30-12 gyártó: BRIKLIS, Spol. S.R.O.

A díjazottakon kívül a TECHAGRO területen az ilyen jellegű szakkiállításon résztvevő, jelentős mezőgépgyártó, így magyar vállalkozások is képviseltették magukat.

A cseh mezőgépgyártást – sok más mellett – a Zetor traktorok több kiállítói standon képviselték, emellett számos talajművelő, szálastakarmány-betakarító, szállítóeszköz-gyártó, telepi gépeket szállító tornyokat gyártó cég, mint pl. a talajművelő-vetőgépek vonatkozásában STROM, FARMET, SMS, szálastakarmány-betakarításban nálunk is közkedvelt AGROSTRO Pelrimov, ROSMITAL.

Különösen nagy választékban láthattuk az erdészeti kitermelőgépeket, valamint kiközelítő traktorok kis- és nagy teljesítményű változatait.

 

A külföldi mezőgépgyártók teljes technológiai gépsorokat vonultattak fel.

Az AUSTRO DIESEL standján bemutatásra kerültek a MASSEY FERGUSON színekben megjelenő forgó szalmaleválasztású Delta, és a hagyományos szalmarázós Activa arató-cséplőgép mellett, a nagyteljesítményű szögletes bálázójuk, valamint az MF 7624 Dyna 6 és az MF 7615 traktoruk. (3. ábra)

A DEUTZ FAHR a teljes szálastakarmány-betakarító gépsorának egy-egy példányával jelent meg, többek között a mai is újdonságnak számító három különböző bálamérettel dolgozó állandókamrás Comprima hengeres bálázóját láthattuk.

A látogatók szakmai tudásának bővítését szolgálta a KRONE BIG X nagyteljesítményű szecskázó metszete, valamint a takarmányozás célú és biomassza előállítás célú szecskázó dobok bemutatása.

A CLAAS gyártmányok szintén színes választékával találkozhattunk, a nagydíjas Axion 900 nehéz univerzális traktortól kezdve a képkategóriás Lexion arató-cséplőgép és betakarító gépsoron keresztül külön táblán láthattuk a Lexion 700 két forgódobos, szalmaleválasztású arató-cséplőgép gabona-betakarításban elért világcsúcsot.

Láthattuk az új fejlesztésű, erősített rendfelszedővel és anyagtovábbítóval felszerelt, valamint 900 mm-es bálamagassággal dolgozó Quadrant 3300 szögletes nagybálázót.

A JOHN DEERE hagyományos építésű arató-cséplőgépein túl részletesen bemutatta az STS sorozat axiál-dobos arató-cséplő szerkezeti kialakítását, láthattuk a sorfüggetlen silókukorica adapterrel szerelt 7000-es sorozatú magajáró szecskázóját az egyéb takarmánybetakarító gépekkel és vetőgépekkel.

A FELLA szálastakarmány-betakarító gépei között újdonságnak számítanak a hidropneumatikus talajterhelés szabályozású oldalsó és mellső függesztésű, valamint a nagytraktorokhoz illeszkedő, gépkombinációban üzemeltetett rotációs kaszái. A nagy, 9 m munkaszélességű, szalagos rendfelszedő és rendrakója.

 

Ugyancsak a szálastakarmány betakarítás gépei között szerepeltek a McHale fixkamrás bálázók is, melyek szenázsbála készítésre is használhatók.

A bálacsomagolóval szerelt típusok a csomagolás közben is folytathatják a bálázást.

A GERINGHOFF a hagyományos és ismert függőleges tengelyű zúzóval és tárcsás aprítóval szerelt csőtörő adapterei mellett kialakított egy 8-soros sorfüggetlen adaptert, mely szintén újdonságnak számít.

A kiállításon számos szállítóeszköz pótkocsik, tartályos pótkocsik, kiközelítő és bálagyűjtő szállítóeszköz is szerepelt.

A pótkocsis szállítóeszközök esetében a nagyteherbírású pótkocsiknál a megengedett utazási sebesség 40 km/h-ra való növelése okán az egyszerű rugózatlan futóművek mellett nagy számban láthattunk alacsony nyomású gumiabronccsal szerelt rugózott és kormányzott futóműveket.

(4. ábra) A traktoros pótkocsik esetében a nagy, 10 t feletti teherbírás volt a jellemző.

Az erdészeti gépek közül a kiközelítő traktorok kisebb teljesítményű változatai is nagy érdeklődést váltottak ki a látogatókból. (5. ábra)

 

Ezen kívül természetesen sok érdekesség, látnivaló és szakmai program lebonyolításra került, és nemcsak a szakemberek, de a látogatók is számos érdekes programban vehettek részt.

  Dr. Kelemen Zsolt

MGI – Gödöllő

Omikron Kft.

Gubacsi Imre ügyvezetőt a kiállított két gépről kérdeztem: Az OMVT 4,2 NVEM elmunkálóval szerelt, 4,2 m munkaszélességű, hidraulikusan összecsukható nehéz V tárcsát már 3 éve gyártjuk.

A tárcsa öntvényházas kúpgörgős csapágyazású, dupla szimeringgel és erősített csapágylábbal van felszerelve.

Előnye, hogy szezononként elég egyszer zsírozni, tehát gyakorlatilag gondozásmentes.

OKRM – 6/3 G rugóskapával, 600 kg-os műtrágyaszóróval és granulátumszóróval szerelt 6 soros sorközművelő kultivátoron a big-bag zsákos műtrágyatöltés is kivitelezhető.

A megduplázott töltősúly időt és munkát is spórol tulajdonosának.

Az 5 m munkaszélességű gép szállítási sebessége 3,3 m.

Vogel&Noot:

Magyarországon folyik a Vogel & Noot ekék, szántóföldi kultivátorok, rövidtárcsák, hengerek és talajlazítók gyártása.

A Brno-ban bemutatott TerraDig XS 7-es középmély lazító a kiállítás ezüst díjazottja lett.

A dupla tüskés elmunkáló- hengerrel felszerelt 3 m munkaszélességű, 7 késes kivitelű lazító munkamélysége 55 cm.

Ez a henger igen jó aprító hatással rendelkezik, valamint meggyőzően keveri a talajba a felszínen található szármaradványok nagy részét is, viszonylag laza, nem túl tömörített felszínt hagyva maga után.

A kiállított gép terelőlemezzel szerelt, amely opcióként rendelhető.

A Vogel&Noot termékpalettáról a nyertes középmély lazítón kívül a kiállításon szerepelt a TerraFlex 3 soros kultivátor, a TerraRoll henger, az 5 méteres TerraDiscPro 500-as rövidtárcsa is.

IKR ZRT.

Az IKR Bábolna Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Zrt. képviseletében Balla Jenő üzletág-igazgatóval beszélgettem a kiállításon való részvételükről.

A vetőmag- és növényvédőszer értékesítéssel, szárító technológiával, munkagép és New-Holland erőgép forgalmazással foglalkozó cég kereskedelmi szolgáltatásainak bővítési lehetőségeit látta a cseh kiállításban.

A piaci viszonyokhoz rugalmasan alkalmazkodó magyar nagyvállalat a szlovák és lengyel partnerek mellett további új beszállítókkal is tárgyalt.

 

Linamar Hungary Zrt.

A Linamar Hungary Zrt. , a Dél-Alföld egyik legnagyobb gépgyártója OROS kukorica- és napraforgó adaptereivel továbbra is főként a nyugat, és kelet-európai, valamint észak-amerikai értékesítésre készülnek.

A mezőgazdasági gépeket, részegységeket, kombájn adaptereket és építőipari gépek közül a saját fejlesztésű kukorica és napraforgó adaptereit mutatta be a kiállításon az orosházi gépgyár.

Ivanics Péter fejlesztőmérnök elsősorban a legfrissebb termékre, a hidrosztatikus szárzúzóval felszerelt kukorica adapterre hívta fel a figyelmünket.

A merevvázas napraforgó-betakarító adapter jól illeszkedik az újabb fejlesztésű, fajlagosan megnövelt áteresztő-képességű és motorteljesítményű arató-cséplő gépekhez.

A szárzúzó egység magasságállítását a szedőegységhez képest egy speciális mechanizmuson keresztül hidraulikus munkahengerek végzik.

A mechanizmusnak köszönhetően előre dőlt állományban sem fordulhat elő, hogy a szárzúzó kés hamarabb vágja el a szárat, mint ahogy a szedőegységen a napraforgó tányér leválasztása történne.

FRANK-Hungária Kft

Az ózdi székhelyű cég a mezőgazdasági művelőgépek azon alkatrészeit gyártja, amelyek a talajban – működésük során – az anoráció révén elkopnak.

Jelenleg nagy mennyiségű minőségileg ellenőrzött terméket gyárt a magyar és az európai piac számára.

Termékei között ekenád, ekevas, előhántó ekevas, előhántó kormánylemez, kapaszárny, talajmarókés, kalászemelő, kultivátor-, sorközművelő-, talajlazító alkatrészek szerepelnek, amelyekből ízelítőt a brnoi közönség is kapott.

OPTIGÉP Kft.

Patkás János ügyvezető igazgató elégedett volt a brnoi kiállítással, és az Optigép csehországi sikereivel.

A cég fő profilja a napraforgó betakarító adapterek gyártása, a kiállítás idején is már számos NAS típusú napraforgó adaptert és OptiCorn 876 CS típusú szárzúzóval szerelt, csukható kukoricabetakarító adapterüket értékesítették.

A jelenleg 4, 5, 6, 8 és 12 soros változat közül a 8 sorost láthatta a cseh közönség.

A váz univerzális, bármely típusú kombájnra adaptálható. A törőhengerek hatékony szárlehúzást biztosítanak, és kialakításuknál fogva hatékonnyá teszik a szárzúzó munkáját is.

A szárzúzó a szármaradványokat és a sorok közötti gyomot egyaránt lezúzza, a zúzalékot szétteríti a tarlón.

Szárzúzáskor a szármaradványok 90%-a 6 cm alatti méretű.

Az adapterek egyaránt rendelhetők műanyag vagy acéllemez terelőorral.

A műanyag orrok kíméletesebb száremelést biztosítanak, ellenállóak a korrózióval szemben és az adaptertömeg csökkenését eredményezik.

Magyarországon kívül már Romániában, Szlovákiában, Moldáviában, Csehországban, Ausztriában, Kazahsztánban, Oroszországban és az Amerikai Egyesült Államokba is vásároltak belőle.

 

Farmgép:

Gyökös Zsolt kereskedelmi igazgató elsősorban a viszonteladókkal kötött szerződésekben látja sikerét a TechAgro kiállításnak, épp ezért visszatérő kiállító a cseh vásáron.

Ebben az évben három termékét állította ki a közös standon.

A szőlő és intenzív gyümölcsültetvényekbe ajánlott, 2000 literes Kertitox Bora 2000/32D rozsdamentes szóróívvel és csepegésgátlós iker szóró-fejekkel van ellátva, légteljesítménye 10.000-25.200 m³/h.

A szántóföldi vontatott Kertitox permetezők közül a 2500 literes, 24 m munkaszélességű változatot mutatta be a Farmgép az idei közönségnek.

Ez a gép hidraulikus keretemelésű, nyitású és zárású, TeeJet 844 permetezés vezérlő automatikával és hármas szórófejtestekkel felszerelt volt, de a Farmgép előnye épp abban áll, hogy gyakorlatilag minden igényre azonnal tudnak módosítani a típusokon.

Erre példa a standon bemutatott Gramax-VS csávázó is, hiszen ez épp utolsó darabja a szériájának, mert a növényvédelmi technológiák legújabb fejlesztési eredményei miatt ezt a folyamatos üzemű csávázót is át kell tervezni.