fbpx

Budai Gyula: korlátlan lehetőségek a húsmarha ágazat előtt

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 15.

Budapest, 2013. április 15., hétfő (MTI) – Gyakorlatilag korlátlan piaci lehetőségekkel rendelkezik a húsmarha ágazat, amennyiben minőségi terméket állít elő – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten az MTI-nek, miután egyeztetett az ágazat képviselőivel.

Az államtitkár elmondta, hogy a minőségi magyar tenyészállatokra és a húsmarhára nagy az igény a külföldi piacokon. Példaként említette a konkrét orosz, kazah és azeri érdeklődést.

Az ágazat szereplőivel az államtitkár a fejlesztési feltételekről egyeztetett.

Elmondta: az állattartók kérték a legelőterületek növelését és azt is, hogy a nemzeti parkok területén is legeltethessenek.

 

 

Budai Gyula: korlátlan lehetőségek a húsmarha ágazat előtt

 

Budai Gyula közölte: a tárcánál már dolgoznak ennek megoldásán.

A megbeszélésen áttekintették az unió 2015 utáni támogatási lehetőségeit is – tette hozzá.

Márton István, a Húsmarha-tenyésztők, Marhahús-termelők Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a húsmarha azon kevés állattenyésztési ágazat között van, amelyik sikeres.

 

Ezt jelzi, hogy nőtt az állatszám, a tenyésztési kedv, így most Magyarországon a húsmarhák száma eléri a 140 ezret.

Az ágazatban döntővé vált a családi gazdálkodási forma, a húsmarhák 80 százalékát ezekben a kis- és közepes gazdaságokban tartják.

Hozzátette: a tanácskozáson minden résztvevő azt kereste, miként lehetne az állatok számát növelni, valamint azt, hogy miként növelhetné az ágazat a hozzáadott értéket.

Egyetértés mutatkozott abban, hogy az úgynevezett kommersz állományok rovására a fajtatiszta állományok arányát kell növelni.

Ha ez utóbbi aránya elérné az 50 százalékot, akkor a tenyészállat-kibocsátást meg lehetne többszörözni.

Mindehhez pedig nem létszámnövelésre, hanem struktúra átalakításra lenne szükség – mondta a szakember.

Hozzátette: fontos a kistermelői integráció is, mivel a húsmarha-tartás jórészt ezekben a gazdaságokban folyik.

Wágenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója azt emelte ki: sikertörténet a húsmarha-ágazat, mivel mintegy másfél évtized alatt megötszöröződött az állomány.

Megerősítette, hogy az ágazat piaci lehetőségei gyakorlatilag korlátlanok.

Szerinte is elsősorban a keleti piacokra kell figyelni, ám ha ezeken piacokon tartósa jelen kíván lenni Magyarország, úgy a képzésre és a szaktanácsadásra is gondot kell fordítani.

 

MTI 2013. április 15.