fbpx

Budai Gyula: továbbra sem aktuális a magyar-osztrák agrárminiszteri találkozó

Írta: - 2014 január 24.

Budai Gyula: továbbra sem aktuális a magyar-osztrák agrárminiszteri találkozóBudapest, 2014. január 23., csütörtök (MTI) – Magyarország továbbra sem tartja aktuálisnak a magyar-osztrák agrárminiszteri találkozót – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten az MTI-nek.

Az államtitkár azt követően beszélt erről, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban találkozott Johannes Leibetsederrel, a Budapesti Osztrák Nagykövetség ideiglenes ügyvivőjével.

A magyar tárgyalóküldöttséget Budai Gyula vezette, tagja volt Bitay Márton, a VM állami földprogramért felelős államtitkára, Tóth Katalin, a VM parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország bécsi nagykövete. A megbeszélésen osztrák részről az ideiglenes ügyvivő mellett részt vett Ernst Zimmerl, a Budapesti Osztrák nagykövetség mezőgazdasági attaséja.

Budai Gyula közölte osztrák partnerével, a VM továbbra sem tartja időszerűnek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter közvetlen kétoldalú megbeszélését. A magyar agrártárca véleménye szerint a magyar és az osztrák álláspont az új magyar földtörvény értelmezésével kapcsolatban nagyon távol áll egymástól.

A nézetkülönbségek pillanatnyilag nem áthidalhatóak – tette hozzá az államtitkár.

Jelezte: a magyar kormánynak és a VM-nek a legfontosabb célja az volt a mostani megbeszéléssel, hogy részletesen megismertesse a magyar álláspontot az osztrákokkal.

Budai Gyula emlékeztetett: a magyar kormánynak és az agrártárcának alapvető célkitűzése a magyar termőföld megvédése. Ehhez pedig a jogi környezetet az új földforgalmi törvény megteremtette. A magyar kormány számára a nemzeti szuverenitás megőrzése a legfontosabb.

Az államtitkár úgy vélte: Andrä Rupprechter az elmúlt napokban hangoztatott felvetései álságosak, mivel az osztrák gazdálkodók a zsebszerződésekkel megszerzett magyar termőföldeket a haszonélvezeti jog kikötésével próbálták legalizálni, ami pedig színlelt szerződésnek minősül.

Hozzáfűzte: haszonélvezeti jogot az új törvényi rendelkezések szerint csak közeli hozzátartozók esetében lehet meghatározni.

Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter többször élesen bírálta az új magyarországi földtörvényt, mert megítélése szerint a jogszabály megfosztja az osztrák gazdákat a törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól, ami elfogadhatatlan, és ellentétes az európai uniós joggal. Az osztrák miniszter tavaly decemberben levelet írt Fazekas Sándornak, amelyben egyeztetést kezdeményezett a kérdésről.

MTI 2014. január 23.