fbpx

Control Union: 2002 óta a magyar mezőgazdaság szolgálatában

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 06.

A Control Union ellenőrzőszervezetek és laboratóriumok világszintű hálózata. Szakterületünk a független áruvizsgálat. Teljes szolgáltatáscsomagot kínálunk ISO 17025 szabvány alapján akkreditált laboratóriummal.

A búzatermesztés során a termelőnek számolnia kell azzal, hogy a búzával szemben más-más követelményeknek kell megfelelnie a feldolgozás során a malmokban, illetve a lisztet felhasználó pékségekben és tésztagyárakban. A legfontosabb igényt a vásárló támasztja, hisz ő is kiváló sütőipari terméket szeretne készíteni a megvásárolt lisztből. A búza kezelését a raktári tárolástól közelítjük meg. Feltételezzük, hogy minden termelő a lehető legtöbbet tette meg annak érdekében, hogy jó minőségű búza kerüljön be az aratást követően a raktárába. Fontos, hogy a tárolás során a tárolási körülmények megfelelőek legyenek. A minősítést minden esetben a szakszerű mintavétellel kell kezdeni. Ezt a feladatot mindenki bízza szakemberre! A Control Union Hungária Kft. dolgozói rendelkeznek a megfelelő szaktudással és eszközökkel, hogy a mintavétel a szabványokban rögzített módon történjen meg. Amennyiben a halommagasság kisebb, mint 2,5 m úgy kollégáink hagyományos kúpos magmintavevővel (közismert nevén: stekkerrel) végzik a mintavételt a síkraktárakban. Ha a halommagasság nagyobb, mint 2,5 m vagy a tétel silóban tárol, úgy vákuumos mintevételt végzünk. A mintakészítés során mindkét esetben a megrendelő igényeihez igazodva készítjük elő a mintákat analízisre. Ez történhet 500 tonnás egységekre – ebben az esetben fotókkal, valamint helyszínrajzzal dokumentáljuk a mintavétel helyét –, de történhet a teljes raktári tétel raktári átlagára is, attól függően, hogy megrendelőink szerződése mit ír elő. Már a helyszínen rögzítjük a mintavétel során tapasztalt esetleges rendellenességeket, a beázást, penészesedést, egyéb, az árura nem jellemző tulajdonságokat.

A szokásos beltartalmi vizsgálatok mellett, mint a nedvesség, hektolitertömeg, sikér, fehérje és az esésszám, egyre nagyobb teret kap és egyre több szerződésbe kerül bele az alveográfos érték (W), mint szerződéses paraméter, illetve a különböző toxinmérések már kihagyhatatlanok.


Chopin-alveográf

Az alveográfos érték (W) meghatározása a tésztaerősség jellemzésére kifejlesztett mérési módszer. A vizsgálat során egy adott eljárással készült próbatésztából gáznyomás hatására kialakuló tésztacella nyomással szembeni viselkedését (ellenállását) vizsgáljuk. Az extenzográfos méréssel összehasonlítva a legnagyobb különbség a többdimenziós erőhatás kialakulása. A tésztacellát a levegőárammal szakadásig fújjuk, a nyomás alakulását rögzítjük. Leggyakrabban a görbe alatti területtel arányos defor-mációs munka (W, 10-4 joule) és a magasság és hossz aránya (P/L érték) jelenik meg minőségi követelményként. A 150 feletti W érték tekinthető elfogadható sütőipari minőségűnek, a 250 feletti értékkel rendelkező búzák a javító vagy prémium kategóriát képviselik. A P/L arány esetében általában a nagyobb érték gyengébb minőséget képvisel. Általános malmi minőségként a 1,5, a prémium minőségként az 1,0 alatti értékek szerepelnek a nemzetközi gyakorlatban. Toxintartalom: Szakszerű védekezéssel elkerülhető a mikotoxinok kialakulása. A búza érésének idején a kedvezőtlen időjárás (esős, nedves, párás) hatására, illetve nem megfelelő tárolási körülmények között fuzáriumgombákkal fertőződhet a búza. A gombák által termelt méreganyag rendkívül veszélyes, már igen kis mennyiségben komoly következményei vannak a fertőzött búza fogyasztásának. Dunaújvárosban található laboratóriumunkban a fenti paraméterekre a mintabeérkezést követően legkésőbb 48 órán belül információval szolgálunk. Az aratást követően, amint raktárba került az idei búza, keresse irodánkat a szakszerű mintavétel és a szükséges analízisek megrendelése végett!

A mintavétel helyes végrehajtása alapvetően fontos a tétel szennyezettségének objektív megítéléséhez. A takarmányok hatósági mintavételezésére és vizsgálatára a 152/2009/EK rendelet előírásai vonatkoznak. Ez a rendelet szabályozza, hogy mely minták tekinthetőek reprezentatív mintáknak. A Control Union Hungária Kft gyorsaságán nem múlik megrendelőink sikeres kereskedelmi ügylete. Győződjön meg róla Ön is, keresse irodánkat!

Control Union Hungária Kft.

1146, Budapest, Hungária krt. 140-144.

[email protected]

T: +36 1 278 44 51, F: +36 1 999 79 13

Control Union Hungária Kft Laboratórium

2400, Dunaújváros, Magyar út 106/b