fbpx

Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 július 19.

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal, mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

A franciaországi Montpellier-ben megtartott 12. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencián hivatalosan is bejelentették, hogy a soron következő eseményt Magyarország rendezi meg, 2021. július 19. és 22. között.

Mindez két szempontból is hatalmas lehetőséget jelent: egyrészt tovább erősíti a precíziós gazdálkodás hazai elterjedését, másrészt a szakmai konferencia és gyakorlati bemutató révén a mezőgazdaság új, digitális irányait kutató szakemberek megismerhetik régiónk adottságait, és új kapcsolatokat alakíthatnak ki a helyi szakemberekkel.

A precíziós gazdálkodás pedig kiemelten fontos nemzetgazdasági szempontból is, mert a digitális technológiák kulcsszerepet játszanak abban, hogy a gazdálkodók megfeleljenek a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a versenyképesség kihívásainak.

A 2021-es Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia rendezési jogáról szóló, a hazai PREGA-konferenciák tapasztalatain alapuló pályázatot a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület képviseletében dr. Milics Gábor és Bolyki Bence nyújtotta be az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia programbizottságának. Az Agrárminisztérium, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már előzetesen szakmai támogatásáról biztosította és üdvözölte az európai konferencia megszervezését – ezzel is hangsúlyozva a nemzetközi rendezvény jelentőségét.

A tárgyalások végén egyhangú szavazással választották Magyarországot a 2021-es helyszínnek: a rendezvény így nem csak a magyar kutatók, de a közép-kelet-európai térség szakemberei számára is könnyen elérhető lesz. Az idei esemény alapján több száz kutató, professzor, illetve PhD-hallgató érkezésére lehet számítani különböző kutatóintézetekből és agráregyetemekről.

Dr. Milics Gábor kiemelte az idei konferencia tartalmi gazdagságát és magas szakmai színvonalát: a 124 előadást 270 benyújtott tudományos cikkből választották ki.

2021-ben új témaként több előadás is foglalkozik majd a klímaváltozás hatásait követő új termelési technológiákkal és a digitalizáció során keletkező hatalmas adatbázisokat (Big Data) algoritmusokkal elemző, öntanuló szoftverekkel. További újdonság, hogy a 2021-es Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia a V4-tagországokat kiemelt vendégországként hívja meg. Mindezek jegyében – előeseményként – rendezik meg a szervezők a 2020. februári, hatodik PREGA Konferenciát.