fbpx

Különleges gyümölcsök a legnagyobb dinnyeföldön

Írta: Kohout Zoltán - 2019 július 19.

Ha nem is volt ideális, finom termést hozott az idei szezon.

A legnagyobb dinnyeföld

Dombegyházán, az ország dél-keleti csücskében található hazánk legnagyobb, bő 110 hektáros dinnyetermőföldje. Dorcsinecz Balázs, aki már gyerekkorában megszerette a gyümölcságazatnak ezt a nyárszezoni kedvencét, ma is örömmel járja a hatalmas táblát, amelyen nemcsak a hagyományos görög- és sárgafajták teremnek.

Van itt magmentes görögdinnye, van sárgahúsú görög, feketehéjú, aztán van tíz- és kétkilós is – mutat körbe a gazdaság vezetőjeként Balázs. A táblán hatalmas, kétoldalon többméteres, konzolos szerkezettel működő gép segíti a dinnyeszedők munkáját, akik a hatalmas vagy éppen kisebb darabokat szedik a futószalagra. A gyümölcsöket onnan a ládákkal megrakott teherautó fölé továbbítja a gép, ahonnan a lendületesen működő tisztító-válogatócsarnokba kerül.

Kiló, eső, napfény

Onnan egyenesen a hazai boltokba, áruházakba szállítják a dinnyét, illetve a piaci igénytől függően exportra, ami 40-60%-ot tesz ki – összegzi a folyamatokat Balázs, aki azt is elmondja, milyen változások vannak a keresletben. – Ma már egyre inkább keresik a magmentes fajtákat, illetve érezhető, hogy a kisebb darabok felé mozdul el az igény. A hűtőszekrénybe se fér be egy tíz-tizenötkilós darab, és ma már a családok sem akkorák, hogy időben elfogyna egy nagy dinnye.

Dorzsinecz Balázs szerint az idei időjárás, ha nem is a legkedvezőbb, egy jó termésre alkalmas volt a dinnyeágazatban. – A sok eső és sok napsütés jót tett az érésnek, de a sok hidegebb nap nem volt olyan kedvező. Ennek ellenére a már szedett gyümölcsökből nagyon ízletes, finom, ropogós húsú termény született.