fbpx

Sok a meleg, kevesebb a dinnye

Írta: Kohout Zoltán - 2019 július 01.

Várhatóan csak július elsejétől lesz több hazai termelésű dinnye a zöldségeseknél – prognosztizálja a legnagyobb hazai ágazati szervezet vezetője. A FruitVeb elnöke úgy véli, a hazai görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet.

Ledó Ferenc rámutatott, hogy ez a szokásoshoz képest némi késés, és a szezon elején valószínűleg kisebb mennyiséget tudnak leszedni a dinnyetermelők. A virágzás idején ugyanis hűvösebbek voltak az éjszakák, gyengébb volt a termés kötődése. A szakember szerint ugyanakkor kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés is jöhet a földekről.

A legnagyobb nehézséget most a gyomosodás okozza a termelőknek, általánosságban pedig az mondható el, hogy ahol sok eső esett, ott gond van, ahol viszont nem volt túlzott mennyiségű csapadék, ott aránylag elfogadható állapotú az állomány. Az időjárás miatti heterogenitás szinte minden zöldségfajról elmondható. Az idén az Év Agárembere címmel elismert Ledó Ferenc szerint sokszor egy-egy település két széle között is jelentős különbség volt csapadékmennyiségben, de országosan is nagy eltérések vannak a különböző tájegységek között. Az elmúlt napokban néhol kisebb jégeső rontott a helyzeten, egyelőre tehát nehéz lenne országos helyzetképet adni.

(forrás vghu)