fbpx

Keresd a dinnyést!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 22.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében Pécs város vezetése, a Baranya Megyei Kormányhivatal, valamint a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete együttműködésében valósult meg a már hagyományosnak számító szezonindító dinnyekóstoltatás a pécsi Kossuth téren.

Baranyában körülbelül 150 hektáron termelnek dinnyét, amiből évente átlagosan 6000 tonnát takarítanak be, ismertette a rendezvényen Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Ennek nagy részét a helyi piacokon, közvetlenül értékesítik. A promóció egyik célja a helyi, kiváló minőségű ormánsági dinnye megismertetése, de nagy hangsúlyt fektetnek a helyi termelők bemutatására is.

Őri László, Pécs alpolgármestere a dinnyepromóción üdvözlte a baranyai fiatalok, Horváth Vivien és Szin Krisztián fejlesztő munkáját: a dinnyéskereső okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően a helyi és a magyar dinnyét a pécsiek már könnyedén meg tudják különböztetni az import dinnyéktől, ami elősegíti a tudatos vásárlói mentalitás kialakulását és erősödését, valamint a baranyai gazdaság élénkítését is.

A „Keresd a dinnyést!” applikációt dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke mutatta be. Az ilyen eszközöknek is köszönhetően a magyar dinnyetermesztés újra visszatalálhat arra az időszakára, amikor júliustól egészen szeptember végéig látta el Európát dinnyével.

Az egyelőre tesztüzemben működő – a baranyai és más kisebb termőterületeket bemutató – alkalmazás a következő héttől mind iOS-re, mind pedig Android operációs rendszerre elérhető lesz.