Jók a magyar görögdinnye exportpiaci kilátásai

Írta: - 2014 július 03.

Jók a magyar görögdinnye exportpiaci kilátásaiBékéscsaba, 2014. július 2., szerda (MTI) – Jók a magyar görögdinnye exportpiaci kilátásai a Magyarországi Dinnyetermelők Szövetségének elnöke szerint.

Oravecz Tamás felmérésekre hivatkozva jelezte: a konkurens déli országokban kevesebb lesz a termés az idén, ezért a magyar görögdinnye megerősítheti exportpozícióit Németországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és a Baltikumban is.

Az elnök kifejtette: Dél-Európában a vártnál kevesebb görögdinnye termett, és a szezon a végéhez közeledik. A válság sújtotta Ukrajna Fekete-tenger melletti területeiről szintén kevesebb dinnyét szállítanak Észak-Európába az idén. Hozzátette: a Pó völgyétől északra már csak Magyarországon lehet a szántóföldi gyümölcsöt nagy mennyiségben vásárolni.

Az elnök kiemelte: az idén a magyar dinnye minősége kitűnő, jó a cukorfoka, a gyümölcs belseje tömör és lédús. Kedvező az is, hogy a szezon az átlagosnál hosszabb lesz, 2014-ben a virágok második és a harmadik kötései is beérnek. Emiatt a külpiacokon egységesen és nagy mennyiségben lehet jelen a magyar gyümölcs.

Az előzetes becslések szerint az idei hatezer hektáros dinnyeterületen 220-230 ezer tonna termés várható. Az árualapnak tavaly több mint ötven százaléka került exportra, és az idén minden esély adott a külpiaci részesedés bővülésére.

Az elnök beszámolt arról, hogy a magyar termelők az export sikere érdekében a magyar dinnyét népszerűsítő kampányprogramon dolgoznak: a dinnye a magyar termelők ajánlásával jelenne meg a külföldi áruházakban. A kampányról az exportőröket is tájékoztatják.

A görögdinnye termésmennyisége Magyarországon (2000-2012) A görögdinnye termésmennyisége, 2000-2012

A görögdinnye termésmennyisége Magyarországon (2000-2012)

A görögdinnye termésmennyisége, 2000-2012

MTI 2014. július 2.