fbpx

Búza: durva terméscsökkenések, emelkedő árak

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 19.

A világ több termőrégiójában tapasztalható szárazság és a termőterület-csökkenések miatt meredeken kúszik felfelé a búza ára a nemzetközi piacokon.

 

Terméscsökkenések Európában

A betakarítás után meglehetősen aggasztó képet mutat a nyugat-európai búzatermesztés: az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban együttvéve tavalyhoz képest 12, az elmúlt öt év átlagához képes 8 százalékkal gyengébben sikerült a termés. A 129 millió tonnás eredmény okai a termőterület 7,5 és a hozamok 5 százalékos csökkenésében keresendők. Az egyik legnagyobb búzatermesztő, Franciaország is jelentős, 13 százalékos terméscsökkenéssel takarította be a búzát, és ez – a termőterület 16 százalékos csökkenésével együtt – hatalmas, bő 25 százalékos, 10 millió tonnás visszaesést jelent idén. (Ez még a borúlátó nyári becslésnél is rosszabb: akkor még csak szűk 23 százalékos csökkenést becsültek.) Nagyon komoly a csökkenés a briteknél is: a termésátlag 18, a termőterület 24 százalékos csökkenése 38 százalékkal kevesebb terményt (10 m tonnát) hozott. Hasonlóan gyengélkedik a német búzatermesztés, ahol bár 3,5 százalékkal nőttek az átlaghozamok, a termőterület majdnem 10 százalékkal csökkent, így összességében 6 százalékkal kevesebb: 21,5 millió tonna búza termett.

 

búzatábla

 

Bő termés a spanyoloknál, jó minőség nálunk

Nem jobb a helyzet Közép-Európában sem. Romániában 21, Bulgáriában 16 százalékos a hozamkiesés. Jól teljesített viszont a lengyel és a spanyol búzagazdaság: előbbinél 8 százalékkal lett nagyobb a termésátlag (12 m tonna), a spanyoloknál 50 százalékos a hozamnövekedés (bő 7 m tonna, ami +51 százalék). Magyarországon az Agrárminisztérium azt közölte, hogy a 4,7 millió tonnányi termény minősége idén jó: nagyon alacsony a mikotoxin- és szemnedvesség-tartalom, ám magas a – délkeleti vidékeken rekordokat elérő – fehérjetartalom.

 

búza hazai termelői ár

 

Pörög a búza-világpiac

Jó idők járnak a búzatermesztőkre mostanában az árakat illetően. Az amerikai búza határidős ára múlt hét végén közel hatéves csúcsra nőtt, részben azért is, mert a világ legfontosabb termőterületein (a Fekete-tenger vagy az USA középső vidékein, illetve Argentínában például) a szárazság miatt ellátási problémáktól tartanak. Közben ráadásul erős a búza iránti globális kereslet: intenzív vásárlások folynak Jordániától Kínán át Japánig.

A NAIK AKI PÁIR adataiból az olvasható ki, hogy hazánkban is szépen emelkedik a termény ára. Október első hetében például az étkezi búza tonnája a 60 ezer forintos ár közelébe ért, ami majdnem 14 százalékos gyarapodás a tavalyi azonos időszakhoz képest. Még erősebb a takarmánybúza, aminek bő 55 ezer forintos tonnánkénti ára 30 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkorinál.