fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2021/04. lapszám cikke - 2021 április 10.

Az erőteljes mezőgazdasági évkezdést követően a búza és kukorica kereskedelmében a lendület megtörni látszik – az elmúlt hetekben mind a nemzetközi, mind az európai terménypiacokon az olajos növények kerültek fókuszba.

 

kukoricatábla

 

Kukorica

A legutóbbi, március 9-én megjelent, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által havi rendszerességgel kiadott riport alapján a világ kukoricatermése továbbra is rekordmagasan alakul (1,136 milliárd tonna). Emellett a jelentés készítői a várható globális zárókészletet az elmúlt havi mennyiséghez képest egymillió tonnával feljebb korrigálták; úgy tűnik, a fundamentumok nem festenek olyan kedvezőtlen képet, melyet az árak elmúlt időszakban bekövetkezett jelentős emelkedése feltétlenül indokolt. Újabb, piaci szempontból lényeges riport a hónap utolsó napján érkezik, mely az USA várható tavaszi vetésterületeiről ad előrejelzést. A prognózisban a kukorica és szója várható vetésterületeinek arányára lesz érdemes figyelni.

A kínai kukoricaimport-aktivitás csökkent, a magunk mögött hagyott pár hétben az USA exportszámai rendre elmaradtak a várakozásoktól. Az export-import alakulása mellett a tavaszi-nyári időszakot gyakorta nevezik ’időjárási piacnak’, hiszen az időjárás alakulásának ebben a periódusban jelentős hatása van a várható termés mennyiségére és minőségére. Ennek megfelelően az északi féltekén ez idáig kedvezően, a déli féltekén – az argentin szárazság és a Brazíliában hullott nagy mennyiségű csapadék miatt – kissé kedvezőtlenül alakult az időjárás.

 

MATIF, kukorica, 2021. június
MATIF, kukorica, 2021. június

CBOT, kukorica, 2021. május
CBOT, kukorica, 2021. május

 

Az Európai Unió által importált kukorica mennyisége az előző év hasonló időszakával összehasonlítva csökkent, főként az alacsonyabb mértékű takarmánycélú felhasználás miatt. Az okok között szerepelnek a sertéspestis és a madárinfluenza elhúzódó hatásai, továbbá a kialakult magas árak következményeként a piaci szereplők lehetőségeikhez mérten alternatív megoldásokat alkalmaztak a kukoricaigényük részbeni kiváltására.

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) február 8-án frissítette a magyarországi főbb szántóföldi kultúrák terméseredményeit, mely szerint 2020-ban 973 ezer hektárnyi vetésterületről, 8,62 tonna hektáronkénti átlagtermés mellett, 8,38 millió tonna kukoricát takarítottak be a gazdák. A termésátlag a KSH historikus adatsora alapján az elmúlt 30 év második legjobb eredménye. A külkereskedelmi adatok szintén jól alakultak, hiszen az összesített gabonaexport rekordmagas, 8,3 millió tonnás szintet ért el. Ebből a kukorica kivitele (vetőmagot nem számítva) közel 4 millió tonnát tett ki. Hasonló mennyiség utoljára 2015ben hagyta el az országot. Az ó kukorica piaca csendesebbé vált: az exportőrök már lekötötték a kivitelre szánt tételeket, olyannyira, hogy a kialakult magas árak eredményeként többen vásároltak vissza az exportra szánt mennyiségekből, miután azt belföldön jobb áron lehetett értékesíteni. A feldolgozók már a nyári hónapokra keresnek árualapot, a takarmányipar pedig az új búza és árpa vásárlásában aktív, hisz mindkét termény ára jelenleg lényegesen alacsonyabb a tavalyi termésű kukoricánál. A betakarítás óta kialakult magas árak elkezdtek beépülni az élelmiszerárakba, vélhetően az áremelkedés elkerülhetetlen, melynek az inflációra is hatása lesz.

 

termés

felhasználás

zárókészlet

 

Búza

Barátkoznunk kell a fokozódó kínai aktivitással a búza nemzetközi piacán is. Az elmúlt három évben a világ legnépesebb országa megháromszorozta az importját a legfontosabb kenyérgabonából. Az intenzív kereslet vélhetően kitart a jövőben is, hiszen a kínai terméseredmények az elmúlt években érdemi változást nem mutattak, a felhasználás azonban meredeken emelkedő pályán mozog.

 

MAFIIF, búza, 2021. május
MAFIIF, búza, 2021. május

CBOT, búza, 2021. május
CBOT, búza, 2021. május

 

A nemrég bevezetett orosz exportvámok miatt az amerikai búza jelenleg olcsóbb, így a kínai vásárlások súlypontja is áttevődött a Fekete-tengerről a Mexikói-öböl felé.

Ahogyan az új termésű kukorica esetében, így a búzánál is az időjárásra figyelnek a piacok. Az eddigi hírek alapján Oroszországban a tavalyihoz hasonló, míg az USA-ban és az EU-ban az előző évinél jobb terméssel számolnak az elemzők. Természetesen ezekből az információkból még korai bármilyen következtetést levonnunk, azonban az árakkal kapcsolatban kijelenthető, hogy a kialakult magasabb árszintek egy várható jó termés esetén továbbra is biztosítják a búza eredményes termesztését.

A tavasz beköszöntével Magyarországon is elkezdődtek a mezőgazdasági munkák. Az őszi vetések állapota jó, azonban némi csapadék segítené az állományok további fejlődését. Az új búza piaca kiegyensúlyozottnak mondható, mind a takarmány-, mind az étkezési minőségű terményre van kereslet, több esetben az eladók árelvárásai a vevői elképzelések felett vannak; feltehetően az egyéb termények magasabb árai ’támasztják meg’ a búzatermesztők várakozásait.

(Előző agrárgazdasági elemzésünket itt olvashatja.)

 

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató