fbpx

Célegyenesben a repce előtt! – talajmeszezési tudnivalók a ma gazdálkodója számára

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 09.

A repce vetése előtt szinte az utolsó pillanatban vagyunk – de érdemes egy bátor döntéssel segítenünk ezt az értékes és igényes növényt. Sok gazdálkodóban felmerül – melyik kultúra előtt meszezzek? A repce ebből a szempontból nem kérdés – rendkívül hálás a meszezésért. A vetésig rendelkezésre álló idő rövidsége miatt érdemes olyan meszező anyagban gondolkodni, amelynek mind a kijuttatása, mind a talajba oldódása gyors, így még időben vagyunk.

Kalászosaink teljesítménye is nagyban függ a talajállapottól, sekély gyökerezésük és hosszú tenyészidejük miatt fokozottan ki vannak téve a környezeti hatásoknak, amely lehet akár a talaj nem megfelelő kémhatása is.

Miért kiemelkedően fontos az őszi vetés előtti meszezés – mind repcében, mind kalászosban?

  • Különösen a repce igényel aprómorzsás talajszerkezetet – egy leromlott, savanyú talajból nehéz ilyen minőséget produkálni.
  • Hosszú tenyészidő (gyakorlatilag a szántóföldön töltenek négy évszakot) – a talaj levegő-, víz-, és hőgazdálkodási színvonala nagymértékben befolyásolja a növény élettevékenységét.
  • Tápanyag hasznosulás – és itt nem csak a makro, hanem a mezo- és mikroelemek hasznosulásának jelentőségét is hangsúlyozzuk, savanyú talajban a tápelemek felvehetősége a savanyodás mértékével arányosan korlátozódik.

Rendkívül fontos tehát a termelésünk alapját jelentő talaj helyreállítása, hogy újra megfelelő „formába hozzuk”. A helyreállított talaj kémhatás – pH – az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak. A talaj kémhatását pedig helyreállítani mésszel lehet! Itt a kulcs szó a helyreállítás. Több megoldás is létezik a talajok pH értékének kedvező irányba való befolyásolására, de fontos leszögeznünk: a talajsavanyodás a talaj kalcium vesztésének következménye, így a kalciumot kell – mégpedig elegendő mennyiségben – visszajuttatnunk, az pedig a mészben van.

Ezen túlmenően a meszezés, kalcium pótlás és a kémhatás semleges felé eltolódása következtében mérhetően javul a műtrágya hasznosulás is. Vigyázat, nem műtrágya szükséglet csökkenésről, hanem a lelkiismeretesen kiszámított és kijuttatott műtrágya jobb hasznosulásáról beszélünk, tehát a növény felveszi és beépíti azt, amit kijuttatunk. A gazdálkodás költséghatékonysága tekintetében a kijuttatott műtrágya érvényesülése a terméshozamokban sarkalatos kérdés…

A meszezett talaj fizikai, kémiai, ezzel együtt biológiai tulajdonságai is javulnak, ennek gyorsasága a felhasznált mészterméktől is függ. A kalcium újra talajba kerülésének hatására a talaj szerkezete számottevően javul, morzsalékosabbá, porózusabbá, ezáltal lényegesen könnyebben művelhetővé válik – gyorsabban, könnyebben „szalad” a művelő eszköz -, levegő- és vízháztartása helyreáll, ezáltal a növények gyökérfejlődése jobb lesz, több nedvességet talál, és felpezsdül a talajélet is, méghozzá a hasznos szervezeteké, melyek segítik a jobb tápanyag felvételt és visszaszorítják a növényeket megbetegítő patogén szervezeteket, és elbontják nekünk a tarlót.

Ideális megoldás a probléma kezelésére a ma mezőgazdálkodói számára az aktív kalcium hatóanyagú (kalcium-oxid) TERRACALCO 95 szemcsés mésztermék.

A TERRACALCO 95 szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágya szóróval könnyen kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását, és javítja a műtrágya hasznosulást. Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.

A meszezés pozitív hatásait megtapasztalni csak idő kérdése – mert jönni fognak. Olyan beavatkozásról van szó, amely már évezredekkel ezelőtt is bizonyított – és bizonyít azóta is, ott, ahol használják. A kalcium nem egy új, mesterségesen létrehozott valami, hanem az egyik legalapvetőbb építő elem – talajban és növényben egyaránt (sőt, ebbe a körbe mi magunk, emberek is beletartozunk…). Ha visszapótoljuk a savanyú talajokba, ahonnét eltűnt, a pozitív változások evidensnek – majdhogynem automatikusnak – tekinthetők. Lássunk hozzá mielőbb – a megoldás rendelkezésre áll.

Carmeuse Hungária Kft.
http://www.talajmeszezes.hu
30-436-0577