fbpx

Cirrus 6003-2 vetőkombináció most TwinTeC+ dupla tárcsás csoroszlyával

Írta: - 2016 július 12.

Az Amazone a Cirrus 6003-2 és a 6003-2C típusú, 6 méteres nagy területteljesítményű vetőkombinációit az új TwinTeC+ dupla tárcsás csoroszlyával mutatta be. Ezzel a Cirrus az első olyan Amazone vetőgép, mely az adott üzemi körülményektől függően választható módon a már bevált RoTeC-egytárcsás vagy az új TwinTeC+ dupla tárcsás csoroszlyával szerelhető fel.

A RoTeC pro egytárcsás csoroszlyákkal és a TwinTeC+ dupla tárcsás csoroszlyákkal az Amazone a 6003-2 és a 6003-2C típusú Cirrus vetőgépekhez két alternatív csoroszlyarendszert kínál.

A csoroszlya-rendszerek

A RoTeC pro egytárcsás csoroszlyák erőssége elsősorban nagy mennyiségű szármaradványok esetén valamint a könnyű – nedves-nehéz és ragadós talajokon mutatkozik meg. Ezenfelül a RoTeC pro-rendszer sűrű sortávolság ellenére is jó átömlő keresztmetszettel rendelkezik, nedves-ragacsos vetési körülmények között is. Továbbá az új TwinTeC+-csoroszlyákkal szerelt Cirrus elsősorban a kemény, száraz és rögös vetési körülmények között, erősen válta-kozó talajokon és lejtős területeken valamint szerkezet nélküli telephelyeken lehet ideális megoldás.

Az adott területtől függően további rendszerszintű különbségek is mutatkoznak. A RoTeC pro csoroszlyákkal a vetőbarázdákat kinyitni, míg a TwinTeC+ csoroszlyákkal kivágni lehet. A RoTeC pro egységgel a Cirrus 8-16 km/h sebességgel halad optimálisan, a TwinTeC+ egységgel ez a tartomány 10-20 km/h közötti. Mindkét rendszer elérhető 16,6 cm sortávolsággal, a RoTeC pro csoroszlyákkal szerelt Cirrus 12,5 cm sortávolsággal is. A RoTeC pro csoroszlya esetén a Cirrus típus a III-S magtakaró pálcával vagy a tömörítő kerékkel is felszerelhető. A TwinTeC+ csoroszlya mindig az utánfutó mélységvezető görgővel rendelkezik. Kiegészítésképpen a csoroszlya-borona is használható.

A TwinTeC+ dupla tárcsás csoroszlya-rendszer többek között a csoroszlyanyomás fokozatmentes, hidraulikus beállításával rendelkezik 15 – 100 kg közötti tartománnyal.

Teljesen új fejlesztés

A TwinTeC+ dupla tárcsás csoroszlya-rendszer számos műszaki újdonsággal lépett piacra. Így rendelkezik a csoroszlyanyomás fokozatmentes, hidraulikus beállításával 15-100 kg között. Ennek köszönhetően a nyomást gyorsan és egyszerűen lehet a váltakozó talajviszonyokhoz beállítani. Mivel a nyomásellátás folyamatos olajkörön keresztül történik, a csoroszlyák egyenletes mélység-megvezetése még váltakozó talajstruktúrák esetén is biztosított.

A nyomástól függetlenül lehet a csoroszlyák munkamélységét beállítani. Ennek érdekében az Amazone a munkagépet egy kényelmes, központi beállító-egységgel szerelte fel. Ennek használata a középen elhelyezett elforgatható karral történik.

A 380 mm átmérőjű rendkívül robosztus TwinTeC+ dupla tárcsás csoroszlyák egy-egy csoroszlyatartó-alaptesten vannak elhelyezve. A csoroszlyatartón levő csoroszlyák állítása a legkeményebb feltételek közötti használatra tervezett. Teljesen nyomkövető a minden csoroszlya mögött elhelyezett gumiabroncsozású 380 mm-es Control+ mélységmegvezető-görgő. Ezt egy speciális, nemesacélból készült keréktartóval rögzítik az adott csoroszlyatartón. A könnyű, közepes vagy nehéz talajokhoz beállítva választható módon 50 mm, 65 mm vagy 80 mm szélességű mélységmegvezető-görgővel lehet felszerelni. A keréktartókon a második csoroszlyasorban opciós felszerelésként egy Csoroszlya-borona szerelhető fel. A beállító egység segítségével a borona munka-intenzitását három fokozatban állíthatjuk be.