fbpx

Szankciómentesen jobban megéri

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 05.

A Nemzeti Agrárkamara és az illetékes minisztérium is felhívta a gazdák figyelmét, hogy már csak két hétig lehet beadni az egységes kérelmeket szankciómentesen. A NAK közleménye szerint 2021. május 3-ig 97 635 egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 80 százalékát (78 456 darabot) a kamarai falugazdászok segítségével.

 

Mezőgazdaság, egységes kérelem
Alig két hét, aztán már szankciómentesen nem fog menni (Fotó: Barna Ferenc)

 

A kérelmek 2021. május 17-ig nyújthatók be szankciómentesen

Április 7-én indult az egységeskérelem-beadási időszak. Tavaly a júniusi, végső határidőig összesen 168 091 egységes kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz.

A május 17-ei határidő elmulasztása esetén június 9-ig még beadhatja a kérelmet, de ezek esetében munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentést alkalmaznak. A 2021. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

A 2021. május 17-ig beadott kérelmeket adatváltozás keretében, szankciómentesen 2021. május 31-ig, késedelmi szankcióval június 9-ig lehet módosítani. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek, amelyek 2021. május 17. után csak szankcióval módosíthatóak.

 

A NAK falugazdászai idén is elsősorban telefonon tartják a kapcsolatot a gazdákkal

Amennyiben szükségessé válik a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után van lehetőség. A személyes ügyintézéshez a NAK biztosítja a járványügyi előírásoknak megfelelő körülményeket, védőeszközöket (kézfertőtlenítőt, gumikesztyűt, egyszer használatos tollat).

A NAK kéri a gazdálkodókat, ne hagyják az utolsó pillanatokra az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézést. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem kérték falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék azt, forduljanak telefonon a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászokhoz. Elérhetőségeik megtalálhatóak a NAK portálján.

 

Mezőgazdaság, egységes kérelem
Ne hagyjuk az utolsó pillanatra az ügyintézést (Fotó: Barna Ferenc)

 

A NAK felhívja a figyelmet, hogy idén – a tavalyi évtől eltérően – a falugazdászok által beadott kérelmekkel kapcsolatban több e-mailt is kapnak a gazdálkodók. A NAK kéri az érintetteket, hogy minden ilyen e-mailt nyissanak meg, figyelmesen olvassanak el, és kövessék a benne lévő utasításokat, hogy a kérelem beadása szankciómentesen történjen, illetve a folyamat véglegesíthető legyen.

 

Forrás: NAK, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc