fbpx

Csaknem kétezer dámszarvas lőhető ki az idényben Békésben

Írta: - 2014 november 11.

Gyula, 2014. november 10., hétfő (MTI) – Békés megyében az idei vadászszezonban 1865 dámszarvast lehet elejteni, ez a teljes állomány csaknem fele – tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t.

Csaknem kétezer dámszarvas lőhető ki az idényben Békésben

Valler Attila, a vadászati és halászati osztály vezetője az MTI megkeresésére közölte: Békés megyében a tavaszi vadállománybecslési jelentések alapján 3812 dámszarvas él.

A teljes vadterítéket a vadászatra jogosultaknak jövő év március 15-ig kell lejelenteniük.

A teríték több mint egyharmada bérvadászatból keletkezik – mondta.

Valler Attila kifejtette: trófeabírálatra eddig 38 dámtrófeát mutattak be, melyből 14 aranyérmes, 4 ezüstérmes, 10 pedig bronzérmes minősítést kapott.

Hangsúlyozta: a dámállomány Békés megyében nem túlszaporodott, vadászata a létszámmal arányos. Vannak azonban olyan elszigetelt területrészek is a megyében, ahol a vad – dám, őz, vaddisznó, mezei nyúl, fácán – megtalálja a nyugalmát és életfeltételeit, ám ott a vadászat balesetveszélyes vagy tilos.

Az osztályvezető közölte: a dámszarvas okozhat erdei- és mezőgazdasági vadkárt, amely elsősorban erdőfelújításokban, napraforgóban és kukoricában jelentkezik. Ugyanakkor jelentős mértékű vadkár a megyében csak elvétve tapasztalható – hangsúlyozta.

Békés megyében az egyik olyan elszigetelt terülhet, ahol megnövekedett a dámszarvas populációja, Gyula határában, a Románvárosi városrész és a Fehér-Körös balparti töltése között található, úgynevezett Kisökörjárás erdős területe – mondta az MTI-nek Szabó László, az 5400 hektáros vadászterülettel rendelkező Fehér-Körös Vadásztársaság gazdasági vezetője. Ezen a százhektárnyi erdős területen mintegy 60-80 dámszarvas él.

Szabó László kifejtette: az elmúlt 15 évben a Kisökörjárás területén nem engedélyezték a vadászatot a kocogó, kutyát sétáltató emberek biztonsága miatt. Ám ez idő alatt a dámszarvasok jelentősen elszaporodtak, tavaly év elején már több bejelentés jutott el a vadásztársasághoz, hogy a városrész szélső utcáin éjjelente feltűnnek a dámok, kerítéseket, fóliasátrakat rongálnak meg, kis híján balesetet okoznak – mondta.

A tavalyi szezonban ezért az illetékes hatóságok és a gyulai önkormányzat engedélyezte e területen a vadászat beindítását. Tavaly 20, különböző ivarú dámszarvast ejtettek el. Az idei évre a vadászati hatóság az elmúlt évinél közel 30 százalékkal több dám elejtését írta elő a teljes vadászterületre vonatozóan – mondta Szabó László.

A gazdasági vezető közölte: az idei évre a dámvadászatból – lődíjak, vadhús eladás – 7 millió forintos bevételre számítanak a teljes vadászterületen. Hozzátette: vadkár kifizetési kötelezettségük idén meghaladja a kétmillió forintot, amelynek nagy részéért a dámállomány tehető felelőssé. Vadtakarmányozásra közel 5 millió forintot fordítanak évente.

MTI 2014. november 10.